EKONOMİ - 18 Eylül 2017 Pazartesi 16:11

"Kırsal Kalkınma Programı üreticinin yüzünü güldürüyor”

A
A
A
"Kırsal Kalkınma Programı üreticinin yüzünü güldürüyor”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentte uygulanan Kırsal Kalkınma Programı sayesinde Bursa’da yetişen ürünlerin iç ve dış pazarlarda yer almasının üreticiyi mutlu ettiğini söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentte uygulanan Kırsal Kalkınma Programı sayesinde Bursa’da yetişen ürünlerin iç ve dış pazarlarda yer almasının üreticiyi mutlu ettiğini söyledi. Altepe, “Kırsal Kalkınma Programı üreticinin yüzünü güldürüyor” dedi.


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İhlas Haber Ajansı (İHA) Haber Koordinatörü İrfan Altıkardeş’i ziyaret etti. Altepe, ziyaret esnasında Kırsal Kalkınma Programı ve karbon salınımını azaltacak projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Kırsal Kalkınma Programı kapsamındaki uygulamalarla Bursa’da yetişen ürünlerin iç ve dış pazarlarda yer aldığını belirten Altepe, “Yaptığımız çalışmalarda geçen sene incir ile başladık. Siyah incirin fiyatı 1 liranın altına düşünce biz tarım şirketimizle devreye girdik. Üretici birliklerinize destek vererek ihracatı başlattık ve kademe kademe 8 liraya kadar yükseldi. Bu yılda 5 lira veya 5 buçuk liranın altına İnmemiş oldu. Bu da tarım şirketimiz ile birlikte oldu. Üreticimiz mutlu oldu” dedi.


“Artık yerel yönetimler anlayışı değişti”


Şehirliyi, üreticiyi ilgilendiren tüm konularda artık belediyelerin aktif rol oynadığını belirten Altepe, “Artık yerel yönetimler anlayışı değişti. Belediyelerin ilgilenmediği konu yok ve belediyeler şehirliyi, üreticiyi ilgilendiren tüm konularda tüm sektörlerde artık aktif ve bunların içerisinde tabi ki tarım da, köylü de var. Çünkü ‘Büyükşehir ve Bütün Şehir’ uygulamasıyla birlikte tüm köylerimiz, kırsalımız büyükşehirin sorumluluğunda. Bizler de bin 76 mahallemiz, 17 ilçemizin her köşesindeki üretimle ilgileniyoruz” şeklinde konuştu.


‘Büyükşehir ve Bütün Şehir’ uygulaması


Büyük sıkıntı içinde olan köylerin uygulamaya geçirilen Büyükşehir ve Bütün Şehir projesiyle refah seviyesinin yükseleceğini aktaran Altepe, “Özellikle bugüne kadar büyük sıkıntı içinde olan ve bu konuda bizim sorumluluk alanımıza giren köylerin daha fazla üretim yapması, üretimde verimliliğin artması ve üretilen malların hem iç pazarda hem de dış pazarlarda yer bulması konusunda bizler de artık faaliyet gösteriyoruz. Çünkü, kırsalımızdaki insanımız da sosyal, kültürel ve ekonomik yönden aynı gelişimin içinde olmalı. Refah seviyesi yükselmeli. Şehir merkezinde ne varsa aynı şeylerin diğer kırsal kesimlerdeki ilçelerimizde de olmalı. On un için ‘Büyükşehir ve Bütün Şehir’ uygulaması var” ifadelerini kullandı.


Şehir merkezlerine yapılan yatırımların artık köylerde de yapıldığına dikkat çeken Altepe, “Altyapı yatırımları artık köylerde de oluyor. Köylerde de sağlıklı içme suları içiliyor. Orada da kanalizasyonlar, yağmur suları, dereleri elden geçiyor. Yollar yapılırken köylere kadar tüm yollar yapılıyor. Köyiçi yolları da yapılıyor. Tarlaya giden yollar dahi yapılıyor. Özellikle üretimin artması sulu tarıma geçmek, tarlaların sulanabilmesi için göletler yapılıyor. Sulama tesisleri yapılıyor ya da mevcut sulama tesislerinin işletilmesine tam destek verilmiş oluyor ki köylü daha fazla üretsin, sulu tarıma geçerek 4,5,6 kat daha fazla üretim elde etsin ve yıl boyunca üretim yapsın. Göç vermesin” dedi.


“Kırsalımız boşalıyor”


Başkan Recep Altepe, şehirlerimizdeki köy nüfusunun yüzde 10’un altına indiğini aktararak, bunun önüne geçici önlemler alındığını belirtti. Altepe, üretimi artıracak, üreticinin yüzünü gülderecek projeler üzerinde çalıştıklarını aktardı. Altepe, çalışmalar hakkında şunları kaydetti: “Kırsalımız boşalıyor. Şehirlerimizde kırsal nüfus köy nüfusu yüzde 10’un altına indi. Bizler de bunların ayakta kalması ve kırsalın canlanması için bu yatırımları yapıyoruz. Özellikle de bu üretimi desteklerken bir yandan üretimle ilgili tesisler kurarken,örneğin anında değerlenmeyen ürünlerin değerlenmesi için kurutma tesisleri gibi tesisler kurmak. Soğuk depolar yapmak, ürünleri belli bir zaman depoda tutarak pazarlanmasını sağlamak gibi bunun yanında da aynı şekilde ihracat da yapıyoruz.Gittiğimiz ülkelerde normal faaliyetlerimizin yanında halleri de ziyaret ediyoruz. Oradaki şirketleri de ziyaret ediyoruz. Amacımız üreticimizin malını daha iyi değerlendirmesi. Ürünün tarlada,ağaçta kalmaması, dereye dökülmemesi ve bir sonraki yıl üreticinin daha büyük bir şevkle üretime yönelmesi ve çalışması bölgeden göç vermemesidir”.


“Üreticimiz mutlu oldu


Çalışmalara geçen sene incir ile başlandığını aktaran Altepe, fiyatı bir liraya kadar düşen siyah incire müdahale ederek 8 liraya yükselmesinin sağladıklarını söyledi. Altepe, “Yapılan çalışmalarda geçen sene incir ile başladık. Siyah incirin fiyatı 1 liranın altına düşünce biz tarım şirketimizle devreye girdik. Üretici birliklerinize destek vererek ihracatı başlattık ve kademe kademe 8 liraya kadar yükseldi. Bu yılda 5 lira veya 5 buçuk liranın altına İnmemiş oldu. Bu da tarım şirketimiz ile birlikte oldu. Üreticimiz mutlu oldu” şeklinde konuştu.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ödül


Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarımla ilgili artık düzenleyici kuruluşları bulunduğunu söyleyen Altepe, “Belediyenin artık nasıl ekmek fabrikaları piyasayı dengeliyorsa bu şekilde tarımla ilgili artık düzenleyici kuruluşları var. Bu yaptığımız çalışmayı bizler yarışmaya sunduk. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, kent ekonomisine katkı ödülünü bu projemize laik gördüler. Amacımız bu uygulamayı herkesin yapabileceği şeyler ve kırsala uygun bu çiftçimize tarım ve hayvancılık tüm üreticilerimize örnek olsun” diye konuştu.


“Çevreyi de korumak zorundayız”


Başkan Altepe üretirken çevre temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. “Bir yandan üretirken bir yandan çevreyi de korumak zorundayız” diyen Altepe, “Bizlerde Dünya Sağlık Örgütü’ nün Türkiye’de ki partneri olarak Türkiye Sağlık Kentler Birliği projesi ve başkanı olarak Bursa olarak bizlerde 9 yıldır bu işin başında yer alıyoruz. Örnek olmaya gayret ediyoruz” şeklinde konuştu.


Kentte karbon salınımını en aza indirmek için çalışmalar yürüttüklerini aktaran Altepe, şunları söyledi: “Bu konuda başlattığımız çalışmalar burada karbon salınımını kontrollü olması gerekiyor. Ölçülen karbon salınımı Bursa için yıllık 12 milyon ton olup bunun daha aşağılara çekilmesi gerekiyor. Daha disiplinli bir çalışma daha tasarruflu daha verimli çalışmalar gerekiyor. Öncelikle toplu ulaşım araçlarının kullanılmasıdır. Bir metro aracı yaklaşık bin 200 kişi taşıyor. Binek araçta ise bu sayı bin’e yakın araç demektir. Bin’e yakın egzozu çevreden kaldırıyorsunuz. Sadece elektrikle çalışan bir araç kalıyor. Bu da çerçeve için çok büyük önemli bir etken oluyor. Akan tüm sularımıza hatlarımıza kollektörlerimize ana zonlarımıza tribünler koyuyoruz elektrik üretiyoruz. Hidroelektrik enerji olarak. Yine sert rüzgar esen tepelerimize rüzgar tribünleri kürüyoruz”.


“İlk yüzde 100 yerli rüzgar santrali Bursa üretti”


Başkan Altepe ilk yüzde 100 yerli rüzgar santralinin Bursa şehrinde üretildiğini de aktardı. Tramvay, metro, elektrikli araç ve arıtma tesisleri şimdide rüzgar santrali ürettiklerinin altını çizen Altepe, “Türkiye yerli üreten ülkeler arasına girdi. Yenilenebilir enerjinin tüm dallarında en güzel örnekleri veriyoruz” dedi.


Doğalgaz ile ilgili de bir kampanya yaptıklarını aktaran Altepe, durumu olmayan vatandaşların da doğalgazı kullanabilmesi için evlerine bedava doğalgaz çektiklerini söyledi. Altepe, "Hatta ocağını ve sobasını da veriyoruz ve 4 ayda aylık 50 TL’lik yakıt desteği de sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Köy halkı ellerinde tüfekle gece kurt nöbeti tutmaya başladı Edirne’de aç kalan kurtların köylere inip onlarca hayvanı telef etmesi üzerine harekete geçen köylüler, silahlanıp kurt nöbeti tutmaya başladı. Edirne’nin Süloğlu ilçesine bağlı Sülecik Köyü başta olmak üzere civar köylerdeki koyun sürülerine de kurt saldırıları arttı. Son 5 ay içinde Sülecik Köyündeki koyun sürülerine saldıran kurtlar, onlarca koyunu telef etti. Hayvanlarını kaybeden ve kurtların yeniden saldırmasından endişe duyan sürü sahipleri ise çareyi "kurt nöbeti" tutmakta buldu. Kurtların koşarak köy meydanına girmesi ise güvenlik kamerasına yansıdı. Köye inen iki kurdun hızlıca hareket ettikleri anlar ise saniye saniye kaydedildi. Sabaha kadar nöbet tutuyorlar Sürülerine saldıran kurtlara engel olmak için elinde av tüfeğiyle her akşam sabaha kadar nöbet tutan Bülent Erkal Çakır, uykularının kaçtığını söyledi. Kurt saldırıları sonucu bugüne kadar 30’dan fazla küçükbaş hayvanının telef olduğuna dikkat çeken Çakır, çareyi av tüfeğiyle nöbet tutmakta bulduğunu ifade etti. Kurdu gördüğü zaman havaya ateş açtığı söyleyen Çakır, buradaki amacının zarar vermek değil uzaklaştırmak olduğunun altını çizdi. Çakır, çevre köylerde de kurt saldırılarının arttığına dikkat çekerek, yetkililere yardım çağrısında bulundu. "Grpuplar halinde köye geliyorlar" Sülecik Köyü Muhtarı Cengiz Çakır da, kurt saldırılarında artış yaşandığına değindi. Gruplar halinde köye inen kurtların çevre köylerde de saldırılar gerçekleştiğini ve halkın endişelerinin gün geçtikçe arttığını belirten muhtar Çakır, güvenlik tedbiri çağrısında bulundu. Sülecik Köyü vatandaşlarından Ali Demir, aç kalan kurtların köye inerek hayvanlara saldırarak karınlarını doyurmaya çalıştığını anlattı. Köy halkının nöbetleşe "kurt nöbeti" tutmaya başladığını söyleyen Demir, mağduriyet yaşadığını ifade etti.
Denizli DENİB Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarında yeri aldı Doğal taş sektörünü bir araya getiren Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nın 29.’su başladı. 20 Nisan 2024 tarihine kadar 4 gün boyunca devam edecek olan fuarda Denizli’den 42’si doğaltaş, 17’si ise makine ve diğer alanlar olmak üzere toplam 59 katılımcı firma sektörlerini bir kez daha güçlü bir şekilde temsil ediyor. Denizli’nin doğaltaş sektöründeki deneyimi antik döneme dayanıyor. Öyle ki, Pamukkale’de yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunan traverten bloğu üzerinde taş kesme makinesi kabartması keşfediliyor. Bu kabartmanın bir çeşit katrak olduğu sonucuna varılıyor. Bu keşif, traverten-mermer işleme tekniklerinin antik dönemde de oldukça ileri düzeyde olduğuna işaret ediyor. Denizli, antik döneme dayanan sektör deneyimi, çeşit ve rezerv zenginliği, ham madde bolluğu, dinamik sektör yapısı ve kullanılan yeni teknolojileriyle dünya doğaltaş piyasasında önemini her daim koruyor. İlimizin işlenmiş doğaltaş ürünleri özellikle ABD pazarında büyük ilgi görüyor. Madencilik sektörünün toplam ihracatımızdan aldığı pay ise yüzde 6 seviyelerinde seyrediyor. Açılış konuşmasında fuar organizasyonu ve doğal taş sektörü ihracat verileri hakkında görüşlerini paylaşan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu şunları söyledi: “Denizli İhracatçılar Birliği olarak Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği’nin ortak standında fuara katılım sağladık. Fuarlar, firmaların pazarlama ve tanıtım aktivitelerinde çok önemli rol oynuyor. Bu nedenle fuarları, potansiyel alıcılara ulaşmanın en kestirme yolu olarak değerlendiriyorum. Alıcılarla kurulan yüz yüze temaslarla uzun süreli ilişkilerin sağlam bir zeminde ilerlediğini düşünüyorum. Bu yüzden, mevcut potansiyelimizi koruma ve sürdürülebilir ihracat artışı vizyonumuzla iletişim ve tanıtım faaliyetlerimize tüm hızıyla devam ediyoruz” “İşlenmiş doğaltaş ihracatında Denizli ülke çapında zirvede yer alıyor” Doğaltaş sektörü ihracat verilerine de değinen Başkan Hüseyin Memişoğlu, “Türkiye geneli işlenmiş doğal taş ve blok mermer ihracatının 2023 yılı genelinde 1,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Geçtiğimiz 3,5 aylık dönemde ise 466 milyon değerinde ihracat kaydedildi. Denizli madencilik sektörü ihracatına baktığımızda 300’ün üzerinde firmanın 108 ülkeye yüzde 88,7 oranında işlenmiş doğal taş ihracatı yaptığını söyleyebiliriz. 2023 yılı genelinde Denizli’den 27,2 milyon dolar blok mermer ve 213 milyon dolar işlenmiş doğal taş olmak üzere toplamda 240 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleşti. İşlenmiş doğal taş ihracatında ilimiz ülke çapında zirvede yer alıyor. İlimizin doğal taş ihracatını ülke bazında değerlendirdiğimizde ise; işlenmiş doğal taş ihracatında ABD, Fransa, Avustralya, Romanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin blok mermer ihracatında Çin, Hindistan, Brezilya, Mısır ve Cezayir’in ön plana çıktığını görüyoruz. Doğaltaş makineleri sektörü sürdürülebilir ihracatına devam ediyor. Fuara katılan 17 firmamız doğaltaş makineleri ve diğer sektörlerde faaliyet gösteriyor. Doğaltaş makinelerinde 2023 yılında Denizli’den yüzde 36 artışla 6,6 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleşti. Doğaltaş makinelerinin ihracatı geçtiğimiz 3,5 aylık dönemde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 38 oranında artışla 2,1 milyon dolara ulaştı. Sektörde Hollanda ve İsveç pazarlarına olan ihracatımız oldukça dikkat çekiyor” dedi. “Doğaltaş sektörünün sürdürülebilirliği doğayla uyumlu üretimle sağlanabilir” Doğaltaş sektöründe çevreyle uyumlu ve doğamıza sahip çıkan üretim hususunda firmaların farkındalık düzeyinin oldukça yüksek olduğunu belirten Başkan Hüseyin Memişoğlu, “Her ne kadar yapay kaplama malzemeleri son yıllarda hızla artsa da doğaltaşların dayanıklı materyaller olması sürdürülebilirlik konusunu her geçen gün daha da önemseyen tüketiciler için vazgeçilmez olmaya devam edecek. Biz de ülkemizin ve ilimizin sektörde gözbebeği olmasının sürmesi için tanıtım çalışmalarımızı planlıyoruz. Önümüzdeki Eylül ayında İtalya’nın Verona kentinde düzenlenen Marmomac Fuarı’nda da bir kez daha yerimizi alacağız. Fuar organizasyonu boyunca DENİB’de görevli çalışma arkadaşlarımız her türlü destek için sahada olacak. Fuarın şimdiden tüm firmalarımız için verimli geçmesini diliyorum.” diyerek sözlerine son verdi.