EKONOMİ - 11 Ekim 2018 Perşembe 13:46

Kız çocuklarına destek; 5 yılda 25 milyon dolarlık fon toplanacak

A
A
A
Kız çocuklarına destek; 5 yılda 25 milyon dolarlık fon toplanacak

Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect ayrıca 8 ülkede 7 milyon korunmasız kız çocuğunun mobil teknolojilerle desteklenmesi için 5 yılda toplam 25 milyon dolar fon oluşturulmasını hedefliyor.

Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect ayrıca 8 ülkede 7 milyon korunmasız kız çocuğunun mobil teknolojilerle desteklenmesi için 5 yılda toplam 25 milyon dolar fon oluşturulmasını hedefliyor. Hedeflenen katkının 5 milyon dolarlık kısmını Vodafone Grup Vakfı sağlayacak.



Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect, dünyanın 25 ülkesinde 13-19 yaş arası genç kızların mobil teknolojilere nasıl eriştiklerini ve bu teknolojileri nasıl kullandıklarını ortaya koyan ‘Real Girls, Real Lives, Connected’ adıyla kapsamlı bir rapor yayımladı. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle yayımlanan rapora göre, bu ülkelerde cep telefonu sahibi olan erkek çocukların oranı kız çocuklarının 1,5 katı iken, akıllı telefon sahibi erkek çocukların oranı kız çocuklarının 1,3 katına ulaşıyor. MIT D-Lab danışmanlığında hazırlanan raporda, toplumsal önyargılar ve diğer engeller nedeniyle kız çocuklarının mobil teknolojilere erişim ve bu teknolojileri kullanma konusunda erkek çocuklara göre daha katı kısıtlamalarla karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.



Vodafone Grup Vakfı’ndan 5 milyon dolarlık destek


Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect ayrıca, raporun sonuçlarından yola çıkarak, 8 ülkede 7 milyon korunmasız kız çocuğunun mobil teknolojilerin gücüyle desteklenmesi için harekete geçti. Bu doğrultuda farklı iş ortakları ve fon sağlayıcılar ile birlikte çalışan Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect, 5 yılda 25 milyon dolara yakın fon yaratılmasını hedefliyor. Hedeflenen toplam katkının 5 milyon dolarlık kısmını Vodafone Grup Vakfı sağlayacak.



“Kız çocukları ihmal ediliyor”


Vodafone Grup Vakfı Direktörü Andrew Dunnett, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Kız çocukları ihmal ediliyor. Pek çok ülkede mobil teknolojilere erişim kız çocuklarının sağlığı, eğitimi ve gelişimi açısından önem taşıyor. Kız ve erkek çocukların mobil teknolojilere eşit erişime sahip olmadıklarını görüyoruz. Bu gerçekle yüzleşmeli ve kız çocuklarına sahip çıkarak ihtiyaçlarını karşılayacak ürün ve hizmetler geliştirmeliyiz. Bu raporla, teknoloji ve kalkınma alanında faaliyet gösteren kuruluşlar nezdinde farkındalık oluşturarak ve kız çocuklarının ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olarak Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne yönelik somut adımlar atılmasını hedefliyoruz.”



Cep telefonunu ödünç alıyorlar


Rapora göre, gelişmekte olan ülkelerde kız çocuklarının mobil telefonlara erişimi beklenenden yüksek. Araştırmaya katılan kız çocuklarının yüzde 44’ü bir cep telefonu sahibi iken, yüzde 52’den fazlası mobil erişim için bir cep telefonu ödünç almak zorunda kalıyor. Raporda, cep telefonları sayesinde kız çocuklarının kendilerini daha bağlantılı hissettikleri(yüzde 50), eğitime erişim sağladıkları (yüzde 47), daha az sıkıldıkları (yüzde 62), kısıtlı bilgiye daha fazla eriştikleri (yüzde 26) ve özgüvenlerinin arttığı (yüzde 20) belirtiliyor.



Bununla birlikte, kız çocuklarının cep telefonlarına erişimi ve bu telefonları kullanım oranı, kız çocuklarının erkek çocuklarla aynı özgürlüklere sahip olmasını engelleyen negatif toplumsal normlar nedeniyle ciddi biçimde kısıtlanıyor. Araştırmaya katılan erkek çocukların üçte ikisinden fazlası (yüzde 67) bir cep telefonuna sahip olduğunu söylerken, bu oran kız çocuklarında yüzde 44’te kalıyor. Diğer yandan, erkek çocukların sadece yüzde 28’i cep telefonu ödünç alırken, bu oran kız çocuklarında yüzde 52’ye çıkıyor.



Gündelik işlerde kullanabiliyorlar


Nijerya, Malavi ve Tanzanya gibi ülkelerde, erkek çocuklar cep telefonlarını WhatsApp ve Facebook’ta gezinmek, internette haber taramak ya da iş bulmak gibi çokyönlü amaçlarla kullanabilirken, kız çocukları yalnızca ebeveynlerini aramak ya da hesap makinesini kullanmak gibi daha az teknoloji okuryazarlığı gerektiren ve daha basit gündelik işler için cep telefonu kullanabiliyor.



Kurallara uymayan kız çocukları cezalandırılıyor


Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerde ise toplum cep telefonu kullanırken görülen kız çocuklarına negatif tepki gösteriyor ve bu tepkinin bir sonucu olarak, ebeveynler kız çocuklarının mobil cihazlara erişimini yasaklayabiliyor. Cep telefonlarıyla ilgili kurallara uymayan kız çocukları çoğu zaman azarlama, dayak, okula göndermeme, hatta erken evlendirme gibi yöntemlerle cezalandırılıyor.



Kız çocuklarının mobil cihaz kullanımının kısıtlanması, onların cep telefonuna ulaşmak için güvenli olmayan ve örtülü davranışlara yönelmesine neden olabiliyor. Kız çocuklarının cep telefonu kullanmak için ebeveyn iznine ihtiyaç duyduğu Kuzey Nijerya gibi bölgelerde, erkek çocuklar istedikleri zaman kız arkadaşlarına gizlice ulaşabilmek için onlara telefon veriyor. Diğer yandan, kız çocuklarının mobile erişiminin kısıtlı ve teknoloji okuryazarlığının düşük olduğu Malavi ve Rwanda gibi ülkelerde ise kız çocuklarının kendileri cep telefonları nedeniyle erkek çocuklarla temas kurmak durumunda kalarak kötü yola düşebileceklerinden endişe ediyor. Genel olarak bakıldığında, mobil cihazlara erişim konusunda kız çocuklarının önündeki en büyük engel ebeveynlerin güvenlik endişesi(yüzde 47) olurken, erkek çocukların önündeki en büyük engel ise maliyet (yüzde 60) oluyor.



5 maddelik manifesto


Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect, rapordan hareketle, teknoloji ve kalkınma alanında faaliyet gösteren kuruluşlara, kız çocuklarının mobil teknolojilere erişimini engelleyen toplumsal baskıların tanınması ve savunmasız durumdaki bu çocukların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik mobil ürün ve hizmetler geliştirilmesi yönünde çağrıda bulundu. Bu kapsamda, “Kız Çocukları ve Mobil Cihazlar” konulu 5 maddelik bir manifesto da yayınlayan Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect, ilgili sektörleri, mobil cihaz kullanımındaki cinsiyet uçurumuna bütünsel bir çözüm bulunması, dijital çağ okuryazarlığının yeniden yazılması, online ortamda korunmaya yönelik tasarımlar geliştirilmesi, hem erkek çocukların hem de yetişkin erkeklerin çözümün bir parçası haline getirilmesi ve kız çocuklarına yeni dijital ufuklar kazanma ve birlikte oluşturma konularında destek verilmesi için harekete geçmeye davet etti.



800 bini aşkın kadının hayatına dokundu


Tüm dünyada teknolojinin gücüyle fark oluşturmayı hedefleyen Vodafone Grup Vakfı,sağlık, eğitim ve afet yardımı gibi alanlarda teknolojiden yararlanarak toplumsal fayda sağlamaya odaklanan projelere destek veriyor. Vodafone’un faaliyet gösterdiği ülkelerde pek çok global ve lokal sosyal yatırım projesine imza atan Vodafone Grup Vakfı, bugüne kadar, hamile kadınlara yönelik acil ulaşım hizmeti, obstetrik fistül hastası kadınlar için ameliyat desteği, kadınlar için doğum öncesi ve sonrası sağlık hizmetleri, HIV pozitif anneler ve çocukları için test ve tedavi hizmetleri gibi çeşitli programlarla 800 bini aşkın kadın ve kız çocuğunun hayatına dokundu.



Girl Effect, 66 ülkede 48 milyonu aşkın kişiye ulaştı


Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Girl Effect, 2004’ten bu yana kız çocuklarının güçlendirilmesi hedefiyle faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar 66 ülkede 48 milyonu aşkın kişiye ulaşan Girl Effect, kız çocuklarına erişmek için gençlik markalarını ve milyonlarca gencin sevdiği ve etkileşimde bulunduğu mobil platformları kullanıyor. Girl Effect, kendini ifade etme, kendine değer verme ve sağlıklı ilişki kurma konularında kız çocuklarına yardımcı oluyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ünlü modacıdan düğün sezonu öncesi gelinlik yorumu Paris Moda Haftası’nda yeni gelinlik tasarımları ile beğeni kazanan Pınar Bent düğün sezonu öncesi yeni yılın beğenilen tasarımlarından bahsetti. Bent, “Avrupa’da daha sade tasarımlar tercih edilirken, Araplar şatafatlı ve taşlı modelleri beğeniyor” dedi. Türkiye’nin özellikle özel dikim gelinlik konusunda dünyaca beğenildiğini belirten ünlü modacı Pınar Bent, “10 yıllık bir firmayız Türkiye’de gelinlik ve abiye elbise konusunda başarılı olan firmalardan biriyiz. Dubai, Paris ve Atina moda haftalarına katıldık. Güzel tepkiler aldık. Bu ölçüde Türkiye’nin özellikle dikim konusunda ne kadar iyi olduğunu oralarda da gösterdik. Genelde Avrupa’da yaşayan Araplar düğün alışverişi yapmak için Türkiye’ye geliyor” dedi. Gelinlik almadan önce organizasyonun çok önemli olduğunu söyleyen ünlü modacı, “Zevkler de çok önemli. Kimi genç kızımız kabarık gelinlik istiyor, kimisi tamamen balık gibi olmak istiyor. Düğünün yapılacağı yer çok önemli. Biraz bu biraz, hayaller biraz da vücut tipi hepsi önemli. Avrupalılar daha saten ağırlıklı, sade modeller olursa Fransız dantelli modeller istiyor. Araplar daha şatafatlı ve gösterişli gelinlikler isterken bizim Türk kızlarımız da artık prenses gelinliklerden istiyorlar. Eskiden olduğu gibi bir gelinlikle girerdin onunla devam ederdin çok kalmadı. Bir kaç gelinlik birden giyiliyor. Baba evinden çıkarken başka düğünde başka düğün sonrası başka gelinlikler giyiliyor. Kına geceleri de artık öne çıkmaya, düğünlerin önüne geçmeye başladı" diye konuştu. (ED-RU
Antalya Vali Şahin: "Antalya’da 6 bin 40 sandıkta 1 milyon 925 bin 946 seçmen oy kullanacak" Antalya Valisi Hulusi Şahin, 31 Mart yerel seçimlerinde 6 bin 40 sandıkta 1 milyon 925 bin 946 seçmenin oy kullanacağını ifade ederek, 11 bin 520 personelin görev alacağını söyledi. Şahin, "Önlemlerimizi çok sıkı aldık. Kolluk görevlilerimiz takviyelerle beraber görevleri hazır. Ümit ediyorum ki Antalya’mızda pazar günü seçmen iradesinin sandığa, bağımsız, huzurlu ve sorunsuz bir şekilde yansıdığı bir seçimi daha idrak edeceğiz" dedi. 31 Mart Yerel Seçimleri yaklaşırken, seçim öncesi ve sonrası için alınacak güvenlik tedbirleri konusunda çalışmalar tamamlandı. Antalya’da Vali Hulusi Şahin başkanlığında kurum amirlerinin katıldığı Seçim Güvenliği Basın Bilgilendirme Toplantısı AFAD binasında gerçekleştirildi. "Bugüne kadar Antalya’da ciddi bir hadise, bir olumsuzluk yaşanmadı" Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanan 31 Mart seçim takvimine göre seçmen iradesinin sandığa yansıması için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini belirten Vali Hulusi Şahin, "Önümüzdeki pazar günü yapılacak olan mahalli idareler seçimleriyle ilgili seçim takvimi işliyor. Şu anda seçim yasak olduğu son on günlük dönemdeyiz. Bu süre içerisinde bugüne kadar arkadaşlarımız sahada kolluk güçlerimiz, diğer kamu görevlileri propaganda sürecinin huzurlu bir şekilde devam etmesi yönünde çok güzel çalışmalar yaptılar. Bugüne kadar Antalya’da ciddi bir hadise, bir olumsuzluk yaşanmadı. Bugünkü toplantımızda da önümüzdeki kalan birkaç gün için aynı huzurlu ortamın devamı ve bizim için seçim süreci içerisinde en kritik iki gün olan yani cumartesi günü son yirmi dört saatlik propaganda yasağının olduğu son yirmi dört saat ve seçim günü yapılacakları arkadaşlarımızla beraber değerlendireceğiz” sözlerine yer verdi. "Kolluk görevlilerimiz takviyelerle beraber görevleri hazır" Tedbirlerin çok sıkı bir şekilde alındığını belirten Şahin, “Kolluk görevlilerimiz takviyelerle beraber görevleri hazır. Sandıkların nakli, sandık görevlilerinin intikali dahil tüm tedbirlerimiz hem ilçe seçim kurulu başkanlarımızın riyasetinde hem de arkadaşlarımızın koordinesinde tamamlanmış durumda. Ümit ediyorum ki Antalya’mızda pazar günü seçmen iradesinin sandığa, bağımsız bir şekilde, huzurlu bir şekilde, sorunsuz bir şekilde yansıdığı bir seçimi daha idrak edeceğiz. Bu hususta herhangi bir problem görmüyoruz ama toplantılarımızla tüm süreçleri gözden geçireceğiz. Ve bir aksaklık varsa, ilave tedbir ihtiyacı varsa bunu da İçişleri Bakanlığımızın emirleri doğrultusunda değerlendirip tedbirlerimizi alacağız” dedi. Vali Şahin, 6 bin 40 sandıkta 1 milyon 925 bin 946 seçmenin oy kullanarak, 4 bin 171 jandarma, 7 bin 349 polis olmak üzere 11 bin 520 personel görev alacağını sözlerine ekledi.
Denizli Denizlispor’un gençleri Keçiörengücü’ne sıkı hazırlanıyor TFF U19 Elit B Ligi 28. haftasında deplasmanda Keçiörengücü ile karşılaşacak olan Denizlispor, alt sıralardan kurtulma adına önemli olan karşılaşmaya 3 puan parolası ile hazırlanıyor. U19 Elit B Ligi 27. haftası itibarıyla 31 puanla 15. sırada bulunan ve alt sıralardan kurtulma mücadelesi veren Denizlispor, 30 Mart Cumartesi günü saat 12.00’de Ankara Keçiörengücü ile deplasmanda karşılaşacak. Hafta boyu Teknik Sorumlu Mustafa Ali Gözlükaya nezaretinde bu önemli maça hazırlanan yeşil-siyahlılarda tek hedef galibiyet olarak belirlendi. “İlk yarıda 1-0 kazanmıştık” Ligi ve Keçiörengücü maçını değerlendiren Teknik Sorumlu Mustafa Ali Gözlükaya, genel anlamda takımın gösterdiği performanstan memnun olduğunu belirterek, "İlk yarıdaki maçta burada 1-0 kazanmıştık. Tabii ligde bulunduğumuz duruma baktığımız zaman kazanmamız gereken bir maç. En kötü ihtimalle mağlup olmamak lazım" dedi. “Kazanmamız gereken bir maç” “Keçiörengücü ikili averajda önde olduğumuz bir takım” diyen Gözlükaya, “Yarın puan eşitliği durumunda üstte olmamız için en kötü ihtimalle kaybetmememiz lazım olan bir maç. Aslında kazanmamız gereken bir maç. Çünkü puan farkı rakibimizle 6. Allah korusun ters bir durum olursa Keçiörengücü bizden tamamen uzaklaşmış olur. Bizim üzerimizdeki takımları yakalamak istiyorsak bu maç bizim için çok önemli” diye konuştu.