EKONOMİ - 13 Haziran 2018 Çarşamba 11:19

Konut yatırımında beş büyük şehirdeki cazip noktalar incelendi

A
A
A
Konut yatırımında beş büyük şehirdeki cazip noktalar incelendi

Beş büyük şehirdeki en cazip yatırım bölgeleri ile son dört yıllık değer artışı oranları incelendi.

Beş büyük şehirdeki en cazip yatırım bölgeleri ile son dört yıllık değer artışı oranları incelendi. Buna göre son dört yılda en yüksek artış yüzde 73 ile İzmir‘de gerçekleşti.



Türkiye’nin 5 büyük ili İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa’nın en cazip yatırım bölgeleri, son dört yıllık değer artışı oranları ve ortalama konut fiyatları araştırıldı. Endeksa.com verilerine göre en büyük beş şehirdeki konut fiyatlarına bakıldığında son dört yılda en yüksek artışın yüzde 73 ile İzmir‘de olduğu görülüyor.



Endeksa.com Pazarlama ve Satış Grubu Başkanı Aylin Daylan, gayrimenkul sektörünün yatırım açısından cazibesini korumaya devam ettiğini belirterek, son dört yılda beş büyük şehirde konut yatırımı bakımından cazibesini koruyan bölgeler hakkında güncel verileri paylaştı.



İstanbul‘da son 4 yıllık artış yüzde 48


Ardı arkasına yapılan yeni yol, köprü ve geçiş güzergahlarının İstanbul‘un cazibesini artırdığını belirten Daylan, Endeksa verilerine göre şehirde son 1 yılda konutların yüzde 10 oranında, 4 yılda ise yüzde 48 oranında artış gösterdiğini kaydetti. Son 1 yılda konutların en fazla değer kazandığı bölgelerin sırasıyla Sultangazi, Zeytinburnu, Silivri, Bayrampaşa ve Bağcılar olduğunu belirten Daylan, son bir yıllık artış ve ortalama konut fiyatları hakkında şu bilgileri verdi: “Sultangazi’de artış yüzde 15, metrekare fiyatı 2 bin 550 TL, Zeytinburnu’nda artış yüzde 14, metrekare fiyatı 3 bin 820 TL, Silivri’de artış yüzde 13, metrekare fiyatı 2 bin 280 TL, Bayrampaşa’da artış yüzde 11, metrekare fiyatı 3 bin 450 TL, Bağcılar’da artış yüzde 10, metrekare fiyatı 2 bin 950 TL.“



Ankara‘da son 4 yıllık artış yüzde 31


Ankara’da yatırım bölgelerinin son dönemde şehir dışındaki cazibe merkezleriyle şekillendiğini ifade eden Daylan, konut fiyatlarının son 1 yılda yüzde 10, son 4 yılda yüzde 31 artış gösterdiğini söyledi. Ankara’da konut fiyatlarının en fazla arttığı ilçelerin sırasıyla Beypazarı, Etimesgut, Çubuk, Altındağ ve Pursaklar olduğunu kaydeden Daylan, son bir yıllık artış ve ortalama değerler hakkında; “Beypazarı’nda artış yüzde 22, metrekare fiyatı bin 385 TL, Etimesgut’ta artış yüzde 16, metrekare fiyatı bin 910 TL, Çubuk’ta artış yüzde 15, metrekare fiyatı bin 110 TL, Altındağ’da artış yüzde 14, metrekare fiyatı bin 507 TL, Pursaklar’da artış yüzde 14, metrekare fiyatı bin 557 TL“ bilgisini verdi.



İzmir‘de son 4 yıllık artış yüzde 73


Verilere göre kentsel dönüşümün yoğun olarak yaşandığı İzmir’de son bir yıllık konut fiyatı artışının yüzde 20, 4 yıllık fiyat artışının ise yüzde 73 seviyesinde olduğunu belirten Daylan, “İzmir’de konut fiyatları en fazla artan ilçeler sırasıyla Urla, Tire, Aliağa, Güzelbahçe ve Çeşme. Urla’da son 1 yıllık konut fiyat artışı yüzde 31, ortalama metrekare satış fiyatı 4 bin 380 TL, Tire’de ve Aliağa’da 1 yıllık konut fiyat artışı yüzde 29, ortalama verilerle Tire’de metrekare satış fiyatı 2 bin 9 TL, Aliağa’da 2 bin 251 TL, Güzelbahçe’de fiyat artışı yüzde 28, ortalama metrekare satış fiyatı 4 bin 410 TL, Çeşme’de fiyat artışı yüzde 27, ortalama metrekare satış fiyatı 7 bin 917 TL“ dedi.



İzmir’de artışta uluslararası ve Türk şirketlerin son dönemlerdeki projelerinde de etkisi bulunuyor.



Adana‘da son 4 yıllık artış yüzde 45


Yatırım açısından cazip şehirlerden birisinin de son 1 yılda konut fiyatlarında yüzde 4, son 4 yılda ise yüzde 45 artış görülen Adana olduğunu dile getiren Daylan, Adana’da konut fiyatları en fazla artan ilçelerin sırasıyla Kozan, Pozantı, Yumurtalık, Ceyhan ve Yüreğir olduğunu söyledi. Daylan, son bir yıllık artış ve ortalama konut fiyatları hakkında şunları belirtti: “Kozan’da artış yüzde 29, metrekare satış fiyatı bin 174 TL, Pozantı’da artış yüzde 20, metrekare satış fiyatı bin 236 TL, Yumurtalık ve Ceyhan’da artış yüzde 16, Yumurtalık’ta metrekare satış fiyatı bin 399 TL, Ceyhan’da ise bin 295 TL, Yüreğir’de artış yüzde 13, metrekare satış fiyatı bin 463 TL.“



Bursa‘da son 4 yıllık artış yüzde 68


Bursa‘nın İstanbul’a yakınlığının yanı sıra İzmir yolu üzerindeki yerlerin değerlenmesiyle de emlak sektöründe öne çıkan iller arasında yer aldığını ifade eden Daylan, Endeksa verilerine göre Bursa’da konut fiyatlarının son 1 yılda yüzde 14, son 4 yılda ise yüzde 68 artış gösterdiğini belirtti. Bursa’da en fazla değer kazanan ilçelerin Karacabey, Mustafakemalpaşa, Yenişehir, Yıldırım ve İnegöl olduğunu söyleyen Daylan, son bir yıllık artış ve ortalama konut fiyatları hakkında şu bilgileri verdi: “Karacabey’de artış yüzde 40, metrekare fiyatı bin 670 TL, Mustafakemalpaşa’da artış yüzde 37, metrekare fiyatı bin 265 TL; Yenişehir’de artış yüzde 27, metrekare fiyatı bin 348 TL, Yıldırım’da artış yüzde 26, metrekare fiyatı bin 816 TL, İnegöl’de artış yüzde 25, metrekare fiyatı bin 528 TL.“

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Görenler şaşırdı: Tavuk mu horoz mu Bursa’nın İnegöl ilçesinde mobilya fabrikası sahibinin hobi olarak beslediği yarı tavuk-yarı horoz görenleri şoke ediyor. Sağ tarafı tavuk, sol tarafı horoz özelliklerini taşıyan kanatlı hayvanın Türkiye’de örneği yok. İngiliz bilim adamları, ender rastlanan, erkek ve dişi özelliklerini birlikte taşıyan (jinandromorf/karmaeşeyli) Sam adı verilen yarı tavuk, yarı horoz örneği İnegöl’de yaşandı. Bursa’nın İnegöl İlçesinde hobi olarak kanatlı hayvan yetiştiren mobilya fabrikası sahibi İsmail Şentürk, geçtiğimiz yıl tavuklarının kuluçkaya yattığı yumurtalardan dünyaya gelen yarı tavuk yarı horoz özelliklerini taşıyan hayvanı görünce şoke oldu. Olayı anlatan İsmail Şentürk, "Geçen sene tavukların altından yumurtadan çıkan bir hayvanımız. Gün geçtikçe, büyüdükçe hayvanın cinsiyetiyle alakalı karar verme aşamasında sıkıntılar yaşadık. Bazen horoz dedik bazen tavuk dedik. Tam olarak büyüdüğünde yarı horoz yarı tavuk olduğunu anladık. Bunun araştırmasını yaptık. Dünyada çok az rastlanılan bir vaka. Bizde olması sürpriz oldu. Bunu da paylaşmak istedik. Üreme anlamında bir şey söz konusu değil. Horoz veya tavuklarla eşleşmiyor. Yumurta da yapmıyor. Bunun sonucunda çift cinsiyetli olduğu için yönelme yok. Bundan dolayı yavru alma söz konusu olamaz. İlginç bir durum. Daha önce İngiliz bilim adamlarının önlerine böyle bir durum gelmiş. Bunu üniversitelerde araştırmaya almışlar. Bizim ilgimizi çekti" dedi. Özelliklerinden bahseden Şentürk, "Sağ tarafı tavuk, ibiği tamamen kısa, ince ve tamamen yeşil. Sol tarafında ibiği uzun, tamamen horoz. Sol bacağı sarı, horozların sarı olur genelde. Tavukların yeşilimsi. Aynı özellikleri taşıyor. Vücudunun yarısı da daha az gelişmiş tavuk gibi. Sol tarafı daha iri horozlar gibi. Budunda bile sağ budu daha zayıf, sol budu daha etli. Şu an salıyoruz araya ama eşleşme söz konusu değil. Hem horozlarla hem tavuklarla kavga ediyor. Tamamen farklı bir cinsiyet. İlgi alaka varsa üniversite araştırmak isterse oralara teslim edebiliriz" diye konuştu.