GENEL - 13 Ekim 2017 Cuma 13:51

Masa Tenisi Bayan Milli Takımı meme kanserinde farkındalık için oynadı

A
A
A
Masa Tenisi Bayan Milli Takımı meme kanserinde farkındalık için oynadı

Masa Tenisi Bayan Milli Takımı oyuncuları Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında “Pembe raketler” ismiyle gösteri maçı yaptı.

Masa Tenisi Bayan Milli Takımı oyuncuları Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında “Pembe raketler” ismiyle gösteri maçı yaptı. Pembe tenis masası, giysileri ve raketleriyle milli sporcular erken tanının önemine dikkat çekti.


İstanbul’da bulunan özel bir hastanenin, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında düzenlediği etkinlikte Masa Tenisi Bayan Milli Takımı oyuncuları Sanem Ezgi Şahin, Kübra Tan, Melis Budak ve Selin Gülbağ farkındalık oluşturmak amacıyla pembe raketlerle gösteri maçı düzenledi. Pembe tenis masası, giysileri ve raketleriyle milli sporcular erken tanının önemine dikkat çekti. Erken tanı sayesinde meme kanserinden kurtulan hastalar ve konunu uzmanı doktorlar hastalık hakkında bilgiler verdi.



“Farkındalığı arttırmak istiyoruz”


Etkinlik hakkında bilgi veren Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emel Canbay, “1-31 Ekim meme kanseri farkındalık ayı adına bayan milli masa tenisi sporcularımızı ağırladık. Bu hastalığa yakalanıp tedavi olan hastalarımızın destekleriyle yapıyoruz. Meme kanseri her 8 kadından birinde görülebilen bir hastalık ama çok çok önemli olan bir özelliği de meme kanseri belirti vermiyor. Bu nedenle tanıma çok önemli. Biz de bu ayın etkinliği olarak meme kanseri ile ilgili farkındalığı arttırmak istiyoruz. Bu tarihler arasında tüm kadınlarımızı bilinçlendirme adına meme muayenelerini ve görüntülemeleri ücretsiz yapıyoruz. Çünkü toplumun ve ailenin temeli kadın. Ne kadar erken yakalarsak hastalığı yüzde 99’un üzerinde tedavi edilebilen bir hastalık meme kanseri” dedi.


“Kadınlar toplumumuzun temel yapı taşı”


Pembe raketleri ile gösteri maçı yapan milli masa tenisi sporcusu Kübra Tan, “Bizde böyle güzel bir etkinliğe destek olmak için geldik. Çok güzel bir etkinlik. Kadınlar toplumumuzun temel yapı taşı olarak çok önemli. Herkesin bu şekilde farkındalığa ses vermesi bizim için de çok önemli bir şey” diye konuştu.


“Moral her şeyin başında geliyor”


Etkinliğe çok sayıda meme kanseri hastası olan ve hastalıktan kurtulmuş kadın da katıldı.


Gösteri maçı sonrası meme kanseriyle 4 yıl mücadele eden ve hastalığı yenen Özden Göz, yaşadıklarını ve deneyimlerini paylaştı. Özden Göz, "4 yıl oldu meme kanseri ile tanışalı. Ben meme kanseri olarak yaklaşmıyorum kendim grip diyorum. Tedavilerimi oldum, atlattım. Bu hastalıktan sonra hayat standardımı değiştirdim. Dünyaya daha farklı bir gözle bakmaya başladım, kendime daha çok vakit ayırmaya başladım. İlk kendim fark ettim ve doktora gittim. Tedavimi oldum korkulacak bir şey değil” diye konuştu. Hastalığı yenen bir başka kadın ise “8 sene önce hastalığa yakalandım atlattım hiçbir sıkıntım yok. Kontrollerimi oluyorum. Hiçbir zaman moralimi bozmadım, umudumu yitirmedim. Herkese bunun kalıcı bir hastalık olmadığını söylüyorum. Moral her şeyin başında geliyor. Moralle birlikte hepsini yeneceklerdir” dedi.


Yine hastalığı yenen Yrd. Doç. Dr. Türkan Özer, “Bir kitleden şüphelenip muayene oldum. Yapılan operasyonla kitle alındı ve kurtuldum çok erken teşhis edildiği için. Hiç yayılma olmadan toparlamış birisiyim” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Çöl tozu Muğla’ya ulaştı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarı sonrası Afrika üzerinden gelen çöl tozu bulutu, Muğla kıyılarına ulaştı. Akdeniz’den giriş yapan çöl tozu bulutu Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur illerini etkisi altına aldıktan sonra Marmara ve Karadeniz üzerinden ülkeyi terk edecek. Muğla’da öğle saatlerinde etkisini arttıran Afrika çöl tozu, hava yağışlı olmamasına rağmen araçların üzerinde çamur zerrecikleri oluşturdu. Güneş ışınlarını örten toz bulutu, küçük yağmur tanecikleri halinde uzun süredir park halindeki araçların üzerini kapladı. Çöl tozu nedeniyle, özellikle kronik sağlık ve solunum problemi bulunan, kalp hastaları, çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler gibi yüksek risk grubundaki kişilerin her türlü fiziksel egzersizden ve açık hava aktivitelerinden kaçınması önerildi. Milyonlarca metreküp toz minerali Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere irili ufaklı milyonlarca metreküp toz minerali yükseldiğini belirterek, “Şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere yüz milyonlarca metreküplük toz mineralleri yükselmektedir. Toz minerallerinin büyüklüğüne bağlı olarak büyük çaplı mineraller daha yakın mesafede, kısa çaplı mineraller ise çok daha uzun ve kilometrelerce uzağa hareket edebilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda bir benzerini yaşadığımız olayı bugün tekrar yaşıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün beklediğimiz bu kum hareketi boyunca Kuzey Afrika’dan yüzlerce kilometre uzunluğunda gelen bir kum örtüsü Akdeniz ve ülkemizi geçerek Karadeniz’e kadar uzanmaktadır. Güneşin yeryüzüne erişmesini engellemesi nedeniyle yerküre içeresindeki sıcaklığı mevsim normallerinin altında tuttuğunu söyleyebiliriz. Gökyüzüne baktığımız zaman güneşi göremiyoruz ve gökyüzünün turuncu renk aldığını görüyoruz. Düşen yağışlar ve azalan rüzgar hareketlerine bağlı olarak yerküre üzerinde çamurlu bir durum ile karşı karşıya kalabiliyoruz” dedi. Yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalara uyarı Doç. Özçelik, çöl tozlarının sağlık açısından da değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Metreküpte 50 mikrogramın üzerinde bir toz solunumunun insan sağlığı için zararlı olduğu ifade edilmektedir. Özellikle açık havada çalışan astım hastası insanlar için risk teşkil etmekte, çocuklarda ve dezavantajlı gruplar içeresinde gerekli önlemlerin alınması, maske kullanılması ve toz hareketlerinin yoğunluğunun takip edilmesi uygun olacaktır” dedi.