GENEL - 11 Ağustos 2018 Cumartesi 07:35

Mini Art uygulaması sanat eserlerini eğlenceli şekilde öğretiyor

A
A
A
Mini Art uygulaması sanat eserlerini eğlenceli şekilde öğretiyor

Sanatı ve sanatçıları öykülerle anlatan dijital bir boyama kitabı olan ‘Mini Art’ı geliştiren İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Araştırma Görevlisi Duygu Sezgin, bu uygulama ile ilgi alanlarını keşfetmeye çalışan küçük kâşifleri sanatla buluşturmayı hedefliyor.

Sanatı ve sanatçıları öykülerle anlatan dijital bir boyama kitabı olan ‘Mini Art’ı geliştiren İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Araştırma Görevlisi Duygu Sezgin, bu uygulama ile ilgi alanlarını keşfetmeye çalışan küçük kâşifleri sanatla buluşturmayı hedefliyor.


Dünyaca ünlü sanatçılar ve onların eserleriyle çok geç yaşta tanıştığını ifade eden İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Araştırma Görevlisi Sezgin, “Bugünün küçük ressamları, yarının Leonardo Da Vinci’leri geç kalmasın” diyerek, üzerinde çalıştığı yüksek lisans tezini, sanatı eğlenerek öğreten bir uygulamaya dönüştürdü.


4-12 yaş arası çocukların, App Store ve Google Play Store üzerinden ücretsiz ulaşabilecekleri Mini Art isimli uygulama; sanatı ve sanatçıları öyküler ile anlatan dijital bir boyama kitabı. Çocukların hayatlarının merkezi olan ‘oyun’ kavramı esas alınarak hazırlanan projede, dünyaca ünlü değerli sanatçıların eserlerinden oluşan boyama sayfaları sesli anlatımlarıyla yer alıyor. Boyama ve hikâye dinleme imkânının aynı anda sunulduğu uygulamada, çocuklar bir yandan diledikleri gibi ünlü ressamların tablolarını boyarken, diğer yandan da ilgili sanatçı ve eserleri hakkında seslendirilmiş hikâyeleri dinleyerek genel kültürlerini genişletebiliyor.



Görsel ve işitsel becerileri geliştiriyor


Arş. Gör. Duygu Sezgin, çocukların görsel ve işitsel becerilerinin gelişimine katkı sağlayıp, aynı zamanda hayal güçlerini geliştirebildikleri ‘Mini Art’ uygulamasına ilişkin şunları söyledi:


“Mini Art, dünyanın en önemli sanat eserlerinin çocuksu versiyonlarını oluşturduğum ve bunları çocuklara boyamaları için sunduğum öykülü bir boyama uygulamasıdır. Öykülü olmasının sebebi de sıradan boyama uygulamalarının yanında bir fark oluşturmaktı. Yüksek lisans tezimi yazarken dünyada yapılmış aplikasyonları inceledim. Eğitici içeriklerin ve görsel kaygının yeterince önemsenmediğini, çocukların sadece vakit geçirmelerine yönelik uygulamaların sayıca çok fazla olduğunu fark ettim. Mini Art’ta ise eğitici bir içerik sağlayarak çocuklarda sanat bilinci oluşturmayı ve onların genel kültürlerini geliştirmeyi amaçladım. Mini Art’ın içinde şuan Dünya’nın en bilinen sanat eserlerine ait 10 tane versiyon var ve yenileri de gelmek üzere. Leonardo Da Vinci’nin Mona Lisa’sı, Johannes Vermeer’in İnci Küpeli Kız’ı, Frida Kahlo’nun Oto Portresi, Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi bunlardan bazıları.”



Yakında yeni içerikler gelecek


Dijital platformlarda büyük bir başarı elde ederek eğitici kategoride trend uygulama haline gelen Mini Art’ın farklı kategorilerde de geliştireceğini ifade eden Sezgin, “Önümüzdeki süreçte okul müfredatlarına uygun içerikler üretmeyi planlıyoruz. Mini Art işin birinci basamağı. Ben bu projeyi yüksek lisansımın en başından beri bir seri olarak düşündüm. Amacım ilgi alanlarını bulmaya çalışan küçük kâşifler için bir şeyler yapabilmekti. Bu modeli; bilime, tarihe, fen bilimlerine, matematiğe, dil öğrenimine entegre etmek için çalışıyoruz. Çok yakında yeni içerikler yayında olacak” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Nilüfer’e öğrenci yurdu kazandırılıyor Nilüfer Belediyesi, Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile Ertuğrul Mahallesi’nde ‘Öğrenci Yurdu’ yapılması ve işletilmesine ilişkin protokol imzaladı. Uludağ Üniversitesi’ne ev sahipliği yapan ve bir öğrenci kenti olan Nilüfer’de gençlerin barınma ihtiyacını karşılamak için çeşitli çözümler üreten Nilüfer Belediyesi, kente yeni yurtlar kazandırıyor. Bu kapsamda Ertuğrul Mahallesi’nde 2 bin metrekarelik belediye hizmet alanı, yüksek öğrenim öğrenci yurdu yapılması amacıyla Türk Eğitim Vakfı’na tahsis edildi. Projesi, inşaatı ve işletmesi Türk Eğitim Vakfı tarafından yapılacak öğrenci yurdu için taraflar arasında protokol imzalandı. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, TEV Genel Müdürü Banu Taşkın ve TEV Yönetim Kurulu Üyesi A. Fatma Dilek Mutuş’un imzaladığı protokol, Nilüfer Belediyesi Halkevi’nde gerçekleşti. Yurtların yetersizliği ve kiralardaki fahiş artış nedeniyle üniversite eğitimi için Bursa’ya gelen gençlerin ciddi bir barınma sorunuyla karşı karşıya kaldığını belirten Başkan Erdem, Nilüfer Belediyesi olarak gerekirse huzurevi gibi uygun kamu binalarını öğrencilere açarak geçici çözüm üretmeye çalıştıklarını söyledi. Ancak kalıcı çözüm üretmek için de arsa tahsis ederek ve yatırımcı desteği arayarak kente yeni yurtlar kazandırmaya çabaladıklarını ifade eden Başkan Erdem, “Bu çabalarımızın sonucunda Türk Eğitim Vakfı ile bir araya gelerek Nilüfer’e 300 öğrenci kapasiteli bir kız öğrenci yurdu kazandıracağız. Bu işbirliği öğrencilerin barınma sorununun çözümüne önemli katkı sağlayacaktır” dedi. Türk Eğitim Vakfı Genel Müdürü Taşkın ve Yönetim Kurulu Üyesi Mutuş ise, Bursa’da yeni bir eğitim yatırım gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdiler. Protokol imza töreninde TEV Yöneticileri ile Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları da hazır bulundu. 20 yıllık süreyi kapsayan protokol kapsamında; 2 yıl içerisinde yurt binasının projesi tamamlanarak inşaata başlanması ve sonraki 2 yılda da tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor.