EKONOMİ - 30 Mayıs 2017 Salı 10:03

Otellerin gelirlerde gerilemeye karşın dolulukları arttı

A
A
A
Otellerin gelirlerde gerilemeye karşın dolulukları arttı

Paskalya tatili ve Ortadoğu pazarındaki canlılık Türkiye genelinde otel doluluklarını çift haneli artırdı.

Paskalya tatili ve Ortadoğu pazarındaki canlılık Türkiye genelinde otel doluluklarını çift haneli artırdı. Özellikle İstanbul, yüzde 30’a yaklaşan artış yakaladı. TÜROB Başkanı Timur Bayındır, sektörün bu artışla moral bulduğunu belirterek, "Ancak gelirlerdeki düşüş sürüyor. Türkiye, turistlerin vazgeçebileceği bir destinasyon değil. Ancak nitelikli iş hacmini geri almamız, yani gelirlerimizde pozitif etkileri görmemiz zaman alacak" dedi.


Konaklama sektöründe Nisan ayında Türkiye genelinde ve özellikle de İstanbul’da yaşanan doluluk artışı umut verirken, bu artışın henüz fiyatlara yansımaması dikkat çekiyor. Dünyanın önde gelen veri ve analiz şirketlerinden STR Global’in Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) için hazırladığı ’Nisan 2017 Ülke Performans Raporu’ açıklandı. Buna göre, Türkiye’nin Nisan 2017 otel dolulukları, 2016 yılının aynı dönemine yüzde 15.7 artarak, yüzde 61.2 olarak kaydedildi. Nisan 2016’da bu oran yüzde 52.9 olmuştu. Ocak-Nisan 2017 döneminde ise otel dolulukları yüzde 5.8 artışla yüzde 53.8 oldu. Bu doluluk artışı maalesef gelir artışı olarak karşılık bulamadı. 2017 yılı ilk dört ay oda gelirlerinde en büyük kaybı yaşayan ülke yüzde 23.3 düşüş ile Türkiye oldu. Average Daily Rate (ADR) olarak adlandırılan ortalama günlük satılan oda bedeli de 59 euroya geriledi.


İstanbul’da umut ışığı


Son 1.5 yıldır turizmdeki sıkıntıdan en fazla etkilenen İstanbul’da doluluk artışı Nisan ayında yüzde 30’a yaklaştı. İstanbul’un Nisan 2016’da yüzde 50.6 olan doluluk oranı, Nisan 2017’de yüzde 27.9 artarak, yüzde 64.8 olarak ölçüldü. Bu artışa rağmen İstanbul, Nisan 2017’de ortalama günlük satılan oda bedelinde (ADR) yüzde 29.8 ve toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde (RevPAR) yüzde 10.2 düşüş ile en büyük gelir kaybı yaşayan Avrupa destinasyonu olmaktan kurtulamadı. İstanbul’da Nisan ayında ortalama günlük satılan oda bedeli 78.5 euro oldu. Nisan 2016’da bu rakam 111.9 euro olmuştu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler ise 50.9 euro olarak ölçüldü. Nisan 2016’da 56.6 euro olmuştu. Ocak-Nisan 2017 döneminde ise doluluk oranı Ocak-Nisan 2016’ya göre yüzde 49.9’dan yüzde 53.5’e yükselirken; ortalama günlük satılan oda bedeli 96.3 eurodan 71.5 euroya, oda başı elde edilen gelir 48.0 eurodan 38.2 euroya geriledi.


"Avrupa’yı geri kazanmalıyız"


Nisan ayı rakamlarını değerlendiren TÜROB Başkanı Timur Bayındır, Paskalya tatili ve Ortadoğu pazarındaki hareketlilik sebebiyle Nisan 2017’de doluluk oranlarında artış gözlemlendiğini belirterek, "Bu artışın, özellikle İstanbul’da yüzde 30’lara yaklaşması tabii ki moral verici oldu. Ancak gelirlerdeki düşüş trendinin devam etmesi, iş hacminin azalmasıyla rekabet koşullarının zorlaşması ve buna bağlı olarak fiyat politikalarında yapılan zorunlu düzenlemelerin, kısa vadede gelir yükselişi yaşanamayacağına işaret ediyor" dedi.


İlk dört ayda, Avrupa pazarı içerisinde,gelirlerinde çift haneli düşüş yaşayan tek ülkenin Türkiye, tek destinasyonun ise İstanbul olduğuna işaret eden Bayındır, "Dolayısıyla, her zaman altını çizdiğimiz üzere doluluklar artabilir, Türkiye turizmde bir markadır ve turistlerin vazgeçebileceği bir destinasyon değildir. Ancak nitelikli iş hacmini geri almamız yani gelirlerimizde pozitif etkileri görmemiz zaman alacaktır” diye konuştu.


Antalya’da fiyatlar kımıldadı


Öte yandan Antalya’da Nisan 2017 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8.8 artarak yüzde 57.8 oldu. Nisan 2016’da bu oran yüzde 53.1 olmuştu. Antalya’da Nisan 2017’de günlük satılan oda bedeli 50.9 euro olarak, Nisan 2016’ya göre yüzde 5.2 düşüş gösterdi. Nisan 2016’da bu rakam 53.7 euro olmuştu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde ise geçen yıla oranla yüzde 3.1’lik bir artış yaşandı ve 29.4 euro olarak ölçüldü. Nisan 2016’da bu rakam 28.5 euro olmuştu. Ocak-Nisan 2017 döneminde ise doluluk oranı Ocak-Nisan 2016’ya göre yüzde 48.2’den yüzde 54.0’a yükselirken; ortalama günlük satılan oda bedeli 57.0 eurodan 49.2 euroya, oda başı elde edilen gelir ise 27.8 eurodan 26.6 euroya geriledi.


Ankara azaldı


Ankara Nisan 2017 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4.7 azalarak, yüzde 59.1 oldu. Geçen yılın Nisan ayında bu oran yüzde 61.9 olmuştu. Ortalama günlük satılan oda bedeli 61.6 euro olarak, 2016’ya göre yüzde 28.8 düşüş gösterdi. Nisan 2016’da bu rakam 86.4 euro olmuştu.


Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde ise geçen yıla oranla yüzde 32.1 düşüş yaşandı ve 36.3 euro olarak ölçüldü. Nisan 2016’da bu rakam 53.5 euro olmuştu. Ocak-Nisan 2017 döneminde ise doluluk oranı Ocak-Nisan 2016’ya göre yüzde 57’den yüzde 58’e yükselirken; ortalama günlük satılan oda bedeli 78.5 eurodan 62.3 euroya, oda başı elde edilen gelir ise 44.7 eurodan 36.1 euroya geriledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Başkan Ünlü, Muğla’da temaslarda bulundu Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’ı ziyaret etti. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü; bugün Muğla’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Muğla Valisi İdris Akbıyık’ı makamında ziyaret eden Ünlü ve beraberindekiler ayrıca Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Belediye Meclis Üyeleri Müjgan Gürgan, Ahmert İnoğlu, İlkay Şimşek, Ahmet Özdemir, Erdem Karaosmanoğlu, Kemal Açar, Erdal Nur, Alara Kargın ile birlikte ilk olarak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı makamında ziyaret etti. Hayırlı olsun dileklerini ileten Başkan Ünlü, “Muğla ve Marmaris için büyük işler yapacağına inandığım Ahmet Başkanımızla omuz omuza çalışacak, kentimizi hak ettiği yere taşıyacağız. ‘İşimiz gücümüz Muğla’ diyerek çıktığı bu onurlu yolda kendisine ve ekibine üstün başarılar diliyorum” diye konuştu. MBB Başkanı Ahmet Aras da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Hep birlikte Muğla için çalışacağız” ifadesini kullandı. Başkan Acar Ünlü ve beraberindekiler daha sonra Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’ı ziyaret etti. Muğla’nın tek, Menteşe’nin de ilk kadın belediye başkanı olan Gonca Köksal’ı tebrik eden Başkan Ünlü, “Gonca başkanımız kadınların gücünün temsilcisi olarak Menteşe’de çok başarılı olacak ve önemli işlere imza atacak. Buna inancım tam” şeklinde konuştu. Başkan Ünlü ve meclis üyelerine teşekkür eden Köksal ise Muğla’daki belediye başkanları olarak her zaman yan yana olacaklarının altını çizdi. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Muğla’daki son ziyaretini Vali İdris Akbıyık’a gerçekleştirdi. Valilik makamındaki ziyarette Başkan Acar Ünlü, Vali Akbıyık’ı Marmaris’e davet etti.
Ankara Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nü kutladı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nü; temsil ettiği değerleri korumak, yaygınlaştırmak ve geliştirmek noktasında kutluyorum" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Ersoy, “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajda telif hakkını da kapsayan ve fikri mülkiye haklarına ilişkin farkındalığı arttırmak için 2000 yılından itibaren her yıl 26 Nisan’ın ’Dünya Fikri Mülkiye Günü’ olarak kutlandığı ifade edildi. Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından ilan edilen 2024 yılının temasına ilişkin, şunları kaydetti: "Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından 2024 yılının teması, ’Fikri Mülkiyet ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Ortak Geleceğimizi Yenilikçilik İnşa Etmek’ olarak belirlendi. Bu pencereden baktığımızda; yenilikçiliğin teşvik edilmesinde ve sürdürülmesinde fikri mülkiyetin oynadığı etkin rolün, 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı başta olmak üzere ülkemizin önemli politika belgelerinde karşılık bulduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim." Kültür ve Turizm Bakanlığının telif haklarında sürdürülebilir kalkınmaya ve Türkiye’nin kültür-sanat hayatına katkısını artırmak amacıyla çalışmalar yürüttüğünü belirten Bakan Ersoy, "Geldiğimiz noktada ‘Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nü; temsil ettiği değerleri korumak, yaygınlaştırmak ve geliştirmek noktasında attığımız adımların, elde ettiğimiz kazanımların memnuniyetiyle ve daha fazlasını yapma, bu hususta öncü ve özgün konuma gelme kararlılığımızı vurgulayarak kutluyorum" ifadesi kullanıldı.
Karabük U18 Türkiye Şampiyonası 1. Kademe Grubu Karabük’te başladı Karabük’te dört gün sürecek U18 Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe müsabakaları başladı. Karabük Onur Futbol Sahası’nın ev sahipliğini yaptığı U-18 Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe müsabakalarında altı farklı şehirden 6 takım yer alıyor. Şampiyona 25-28 Nisan tarihleri arasında oynanacak ve bu müsabakalardan birinci çıkacak takım 2. kademe mücadelelerine katılmaya hak kazanacak. Karabük’ün futboluna, ekonomisine ve reklamına katkı sunması için U18 Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe müsabakalarında 6 takıma ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Karabük Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı İhsan Çevik, “Ankara Gölbaşıspor, Eskişehir DSİ Bentspor, Zonguldak Asmaspor, Kastamonu Köy Hizmetleri İdare Spor Kulübü, Bartınspor ve Bolu 14 FK takımları mücadele ediyor. Takımlarımızı en güzel şekilde ağırlamaya çalışıyoruz. Şehrimize elimizden geldiğince hizmet etmeye çalışıyoruz. Katılan tüm takımlara başarılar diliyoruz” dedi. Başkan Çevik, 6 takımda ortalama 25 sporcudan 150 sporcu yar aldığını belirterek, “Bu etabı birincilikle bitiren takım 2. kademe müsabakalarına katılacak. Oradan da başarı ile çıkarsa 3. kademede final müsabakasında ter dökecekler. Karabük’teki mücadelelerden galip çıkacak takım yarı finallere hak kazanacak diyebiliriz” şeklinde konuştu. U18 Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe müsabakalarının final mücadelesi 28 Nisan Pazar günü saat 11.00’de Onur Futbol Sahası’nda oynanacak.
Antalya Türkiye’nin İlk ve Acil Yardım öğrencileri ALKÜ’de kıyasıya mücadele etti Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ev sahipliğinde, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü paydaşlığında düzenlenen 16 farklı üniversiteden 26 ekip; 9 farklı etaptan oluşan “VIII. Ulusal Tralli Travma Rallisi"nde kıyasıya yarıştı. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ); bünyesinde bulunan bölümlerle ilgi sempozyum, panel, konferans gibi çeşitli etkinlikler düzenlerken aynı zamanda uygulamalı eğitimlere ev sahipliği yapmaya da devam ediyor. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü paydaşlığında, ALKÜ ev sahipliğinde düzenlenen ve 16 farklı üniversitenin 102 öğrencisinden oluşan 26 ekip; 9 farklı etapta “VIII. Ulusal Tralli Travma Rallisi"nde gerçeği aratmayan görüntülerle kıyasıya mücadele etti. ALKÜ Yaşam Merkezi yanında saat 09.00’da başlayan yarışma; araç içi trafik kazası, motosiklet kazası, otobüs kazası, yüksekten düşme vakası, KBRN yanığı vakası, ileri yaşam desteği, dar alan (enkaz), bilgi ve taşıma teknikleri etaplarında gerçekleşti. Öğrencilerin zaman, hız, bilgi ve doğru müdahale ile ter döktükleri yarışmayı, katılımcılar ve sağlık sektörünün öncüleri takip etti. Uzman hakemlerin değerlendirdiği yarışma sonrası ALKÜ Alev Alatlı Konferans Salonu’nda ödül töreni gerçekleşti. Yarışma ve ödül törenine ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atıf Bayramoğlu, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. “Her an hazırız” Yarışma sonrası ödül töreninde konuşan, aynı zamanda Acil Tıp Uzmanı olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atıf Bayramoğlu, Türkiye’de son yıllarda paramedik sayısının hızla arttığından vakalara anında müdahale edildiğine vurgu yaptı. Türkiye’de 1993 yılında 9 Eylül Üniversitesinin girişimiyle paramedik mesleğinin eğitimlerine başlandığını hatırlatan Prof. Dr. Atıf Bayramoğlu, “Günümüzde Sağlık Bakanlığına bağlı 112 acil sağlık hizmetlerimizin ülke genelinde toplam istasyon sayısı 3 bin 402’ye, il sağlık hizmetlerinde kullanılan kara ambulans sayısı ise 5.738’e ulaşmış durumda. Paramedik; dağ, taş, köy, göl, sokak, yol, ev demeden yardım etmeye koşan, işini aşkla heyecanla en iyi şekilde yapmaya çalışan 112 çalışanlarıdır. Vatan için, millet için, bayrak için ve tabii ki sizler için ülkemizin dört bir yanında hep en iyisini yapmayı hedefler. Yılmadan, bıkmadan çalışmaya devam eder. Paramedik siren sesiyle, tepe lambasıyla, vakanın stresiyle yaşamaktan mutludur. İsimsiz kahramanlarımız yerinde, zamanında ve yeterli ekipmanlar ile hizmet vermeye her an hazırdır. Gözünüz arkada kalmasın, acil sağlık hizmetleri paramediklere emanet. Türkiye’nin Acil Sağlık Hizmetlerindeki gücü tartışılmaz. Bu gücün paydaşı olan paramediklerin özverisi hayranlık uyandırıcı. Her biriyle gurur duyuyor, VIII. Ulusal Tralli Travma Rallisi sebebiyle kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz. Bu vesileyle siz kıymetli öğrencilerimize ve tüm paramediklere başarılar diliyorum” dedi. Ödül töreninde yarışmaya katkı sunan Alanya Belediyesine, Özel Anatolia Hospital’a, Syedra Policlinic’e, yarışmayı düzenleme kurulu üyelerine ve hakemlere teşekkür plaketi takdim edildi. En iyisi olmak için mücadele ettiler 9 etabın her birinde yarışan öğrenciler hünerlerini, uygulamaya dökerek gösterdi. Heyecan dolu yarışmada ekipler gerçeği aratmayan bir mücadele sergiledi. Soluk soluğa geçen yarışmada öğrencilerin etaplarda gösterdikleri performanslar uzman hakemlerce değerlendirildi. 9 etabın sonucunda genel derecelendirmede birinci, ikinci ve üçüncü olarak kupa alan üniversiteler ise şu şekilde: Ankara Gazi Üniversitesi Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Giresun Üniversitesi /Şebinkarahisar SHMYO Yarışmanın 9 etabında birincilik, ikincilik ve üçüncülük farklı üniversiteler arasında paylaşıldı: Motosiklet Kazası: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Üniversitesi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Araç İçi Trafik Kazası: Ankara Gazi Üniversitesi İstanbul Rumeli Üniversitesi Ankara Gazi Üniversitesi Dar Alan (Enkaz): Ankara Gazi Üniversitesi Ankara Gazi Üniversitesi Giresun Üniversitesi /Şebinkarahisar SHMYO Yüksekten Düşme: Giresun Üniversitesi /Şebinkarahisar Shmyo Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mersin Üniversitesi Taşıma Teknikleri: Giresun Üniversitesi /Şebinkarahisar SHMYO Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Gümüşhane Üniversitesi Kelkit MYO Triyaj: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gümüşhane Üniversitesi Kelkit MYO Ankara Gazi Üniversitesi / Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İleri Yaşam Desteği (Bilgi): Konya Selçuk Üniversitesi Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Giresun Üniversitesi /Şebinkarahisar SHMYO KBRN Yanık: Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir SHMYO Ankara Gazi Üniversitesi Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yetişkin İleri Yaşam Desteği: Ankara Gazi Üniversitesi Konya Selçuk Üniversitesi Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi