GENEL - 13 Ekim 2017 Cuma 10:22

(Özel haber) Serebral Palsi hastası ikiz kardeşler, yardım eli bekliyor

A
A
A
(Özel haber) Serebral Palsi hastası ikiz kardeşler, yardım eli bekliyor

Serebral Palsi hastası olarak dünyaya gelen ikiz bebeklerinin, bakımlarına ve günlük ihtiyaçlarına yetişemeyen Toksöz ailesi, yetkililerden yardım eli bekliyor.

Serebral Palsi hastası olarak dünyaya gelen ikiz bebeklerinin, bakımlarına ve günlük ihtiyaçlarına yetişemeyen Toksöz ailesi, yetkililerden yardım eli bekliyor.


Bekir ve Özlem Toksöz’ün kızlarından sonra doğan ikiz bebekleri Ömer Çınar ve Hamza Burak (4) “Serebral Palsi” hastası olarak dünyaya geldi. Aile ise bu durumu çocukları 1 yaşına geldikten sonra fark etti. İlk başlarda doktorların iyileşir dedikleri bebeklerin durumu gün geçtikçe kötüye gitti. Maddi sıkıntılar ve bakımı zor olan 2 çocuğu nedeniyle depresyona giren anne ise kendi rahatsızlığı ile de ilgilenemez oldu. Kirada oturdukları evin ve çocuklarının geçimini tek başına karşılayamaz olan baba Toksöz ise durumdan dolayı üzgün. Toksöz ailesi çocuklarının daha iyi bir bakıma ve ilaç mama gibi masraflarının karşılanması için yardım ellerini bekliyor.


Çocuklarının hastalıkları ile ilgili bilgi veren anne Özlem Toksöz, “İkisi de yüzde yüz engelliler. Ömer epilepsi hastası, Hamza’nın da atakları var ama ilacı Ömer kullanıyor. Gözleri de görmüyor yüzde 5 kadar görüyor. Biz 1 yaşına geldiklerinde fark ettik. Normalde özel bir hastanede kaldılar. Sağlıklı diye çıkarttılar çocukları. Geç yürür geç konuşur dediler. İstanbul’da 3 nöroloji doktoru gezdik ikisinde de kist olduğunu ama zamanlar düzeleceğini söylemişlerdi. Çocuk sürekli ağlıyor gece uykuları kesinlikle yok. Yürüyemiyorlar, konuşamıyorlar. Kendimiz fizyoterapistlerin gösterdiklerini yapmaya çalışıyoruz. Cihazlarını koymaya çalışıyoruz. Ama bizdeki sıkıntı şu ki ben tek başınayım. 3 tane çocuğum var bunlarda astım bronşit olduklarından evi sürekli temiz tutmam lazım. Bir yemek ile bunlara mamanın yanında yavaş yavaş 1 saati buluyor. Ben eşim gelene kadar açıkçası bir şey yapamıyorum. Eczaneden aldığımız özel mama ile besleniyorlar. Ben artık depresyon hastasıyım kendimde ilaç kullanmam lazım. Baba hem beni götürüyor hastaneye hem de ikizleri” dedi.


“Ben hepsine yetişemiyorum”


Baba Bekir Toksöz ise çocuklarının sağlık hizmetlerini kapsamlı bir şekilde alması için yardım beklediğini ifade ederek, “Ben hepsine yetişemiyorum. Ne maddi ne de zaman olarak. Öyle zaman geliyor ki işten geri kalıyorum işe gitmediğim günler oluyor” diye konuştu.


Eve gelecek fizyoterapist ücretlerinin fazla olduğunu kaydeden anne Toksöz, “Artık hiçbir şey yapamadık. İyi bir nöroloji doktoruna gitmeleri gerekiyor. Ortopedistin bakması lazım. Gevşetme ameliyatları olacak. En büyük şekilde yardımcıya ve her gün gelecek fizyoterapiste ihtiyacımız var. Cihazlarını almamız ve doktorlarına götürmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.


Serebral Palsi Nedir ?


Beyinden kaynaklanan fakat altında ilerleyen bir hastalık nedeni bulunmayan hareketlerinin kontrolünü olumsuz etkileyen, doğumdan itibaren ve erken süt çocukluğu çağında başlayan Serebral Palsi, tedavisi büyük ve sabır gerektiren bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”