GENEL - 15 Kasım 2017 Çarşamba 14:38

Prof. Dr. Recep Şentürk: “Batı yerine İbn Haldun’cu sosyal bilim”

A
A
A
Prof. Dr. Recep Şentürk: “Batı yerine İbn Haldun’cu sosyal bilim”

Esenler Belediyesi’nin düzenlediği "Mukaddime Okumaları"nda konuşan Prof.

Esenler Belediyesi’nin düzenlediği "Mukaddime Okumaları"nda konuşan Prof. Dr. Recep Şentürk, batıdan ithâl edilen sosyal bilim anlayışı yerine İbn Halduncu sosyal bilim anlayışının okullarda öğretilmesi gerektiğini söyledi.


Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü, ortaya koyduğu düşüncelerle adını tarihe yazdırmış büyük İslâm düşünürü İbn Haldun’un; tarih, iktisat, sosyoloji ve siyaset gibi birçok sosyal bilim için temel teşkil eden görüşlerini içinde barındıran ünlü eseri "Mukaddime"yi Esenlerliler’e anlatıyor. İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde her ay iki kez düzenlenecek "Mukaddime Okumaları"nda bu yol gösterici eseri işleyecek.


"Mukaddime Okumaları"nın ilkinde Prof. Dr. Recep Şentürk sözlerine, modern historiyografinin, sosyolojinin ve iktisatın öncülerinden kabul edilen 14. yüzyıl düşünürü, devlet adamı ve tarihçisi İbn Haldun’u anlatarak başladı.



“Bu eserde tüm ilimlerin çekirdeği var”


"Mukaddime"nin, İbn Haldun’un 10 küsür ciltlik "Kitabu’l-İber" eserinin girişi olduğunu hatırlatan Şentürk, "Bu kitap bir okyanustur, kolay hazmedilecek, bitirilecek gibi değildir. ’Mukaddime Okumaları’ ile bir giriş yapmış olacağız, gerisini siz hayat boyu okuyarak ve araştırarak öğreneceksiniz. ’Kitabu’l-İber’in mukaddimesi yani giriş kısmı meşhur olmuştur. Mukaddime kısmında, bugün İslâmi ilimler ve sosyal bilimler olarak isimlendirdiğimiz bütün ilimlerin çekirdeği var. Bu kitabı bir insan baştan sona anlayarak okursa, İslâm medeniyetinin tarih, toplum, medeniyet, sosyal bilim anlayışını burada yakalamış olur. Bu açıdan kitap son derece önemlidir" diye konuştu.



Comte ve Durkheım yerine İbn Haldun


Comte ve Durkheim’in sosyoloji anlayışı yerine İbn Halduncu sosyal bilim anlayışının devam ettirilmesi gerektiğini savunan Şentürk şöyle konuştu:


"İbn Haldun, kendinden önceki bütün büyük âlimlerden etkilendiği gibi kendisinden sonra gelen âlimleri, özellikle de Osmanlı âlimlerini etkilemiştir. Hatta ’Osmanlı İbn Haldunculuğu’ diye isimlendiriliyor bu olay. İbn Haldun, Osmanlı medeniyetinde, Türk düşünce yapısında çok önemli bir yere sahiptir. ’Osmanlı İbn Haldunculuğu’, Osmanlı’nın yıkılmasıyla birlikte terk edilmiştir Türkiye’de. Onun yerine Auguste Comte’un pozitivist sosyal bilim anlayışı ikâme edilmiştir ve Durkheim’ın sosyoloji anlayışı okullarımızda sosyal bilim olarak öğrencilerimize sunulmuştur. İbn Haldun gibi çok büyük bir âlimi bırakıp yerine Comte ve Durkheim gibi asla onlarla mukayese edilmeyecek sığ ve dar insanların sosyal bilim anlayışlarını ikâme etmek, Türk düşüncesi ve sosyal bilim açısından yapılmış en büyük hatalardan biridir. Bugün bizim görevimiz, İbn Halduncu sosyal bilim anlayışını devam ettirmektir."



Şentürk’ten Göksu’ya ’Siyaset Dairesi’


Kendisine yöneltilen soruları da cevaplayan Şentürk, programın sonunda Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’ya böyle bir projeyi Esenler’de hayata geçirdikleri için teşekkür etti. Şentürk Göksu’ya, İbn Haldun’un 8 halkadan oluşan siyaset anlayışının, ’Dairetüs Siyase’ yani ’Siyaset Dairesi’ olarak isimlendirdiği halkasının yer aldığı bir hediye takdim etti. Göksu da Şentürk’e, günün anısına "Âb-Rû’larda Su Kasidesi"nin kataloğunu hediye etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesi kurulmasıyla birlikte üroloji kliniği güncel sağlık hizmetlerine devam ediyor. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesinin kurulması ve hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi statüsüne geçmesiyle birlikte üroloji kliniği, en güncel sağlık hizmetlerini sunmaya devam ediyor. Daha önce açık cerrahi ile Bandırma’da çeşitli ilklere imza atan üroloji kliniği, bölgede önemli bir üroloji merkezi haline gelmeye devam ediyor. Son olarak, laparoskopik (kapalı yöntem ile) prostat kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aykut Başer, hastanenin Bandırma ve çevresine en güncel tedavi yöntemleriyle yüksek kalitede sağlık hizmeti sunduğunu belirterek laparoskopik cerrahi hakkında şunları söyledi: "Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri tedavisinde sıkça kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde, cerrah küçük kesiler yaparak bir kamera ve cerrahi aletler aracılığıyla prostat bezini çıkarır. Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha az invazif bir yöntemdir, bu da daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci anlamına gelir. Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri olan erkekler için etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve tedavi seçenekleri, hastanın bireysel durumuna ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, prostat kanseri teşhisi konmuş hastaların, hatta tüm ürolojik kanserlerinde dahil tedavi seçenekleri hakkında hastanemize başvurarak detaylı bir şekilde bilgi almaları önemlidir."