SPOR - 17 Ekim 2015 Cumartesi 15:00

Sporda Şiddete Hukuki Ve Sosyal Bakış Paneli Düzenlendi

A
A
A
Sporda Şiddete Hukuki Ve Sosyal Bakış Paneli Düzenlendi

İstanbul Barosu Spor ve Spor Hukuku Komisyonu tarafından, Türkiye Basketbol Federasyonu’nun katkılarıyla ’Sporda Şiddete Hukuki ve Sosyal Bakış’ paneli düzenlendi.
Atatürk Olimpiyat Evi’nde düzenlenen ’Sporda Şiddete Hukuki ve Sosyal Bakış’ paneline Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu Başkanı Avukat Engin Tuzcuoğlu, İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal, Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Baş Danışmanı ve Proje Direktörü Dr. Emir Turam, Spor Hukuku Estitüsü Onursal Başkanı Prof. Dr. Selçuk Öztek, SGM 1. Huku Müşavir Vekili Avukat Cafer Geyik, TBF Asbaşkan eski Disiplin Kurulu Başkanı Avukat Akın Süel, İstanbul Barosu Spor ve Spor Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Avukat Savaş Ocakdan, TBF Proje Koordinatörü Tuvana Tınaz, Basketbol Kadın Milli Takım Kaptanı Şaziye İvegin Karslı, Basketbol Erkek Milli Takım Kaptanı Sinan Güler ve Uluslararası Basketbol Hakemi Murat Biricik katıldı.
Toplantıda Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından yürütülen Türk basketbolunun ilk ve tek Avrupa Komisyonu Projesi olan ’Fans Against Violence’ projesi, panelin ’Sporda Şiddete Karşı Sosyal Boyut’ konulu oturumunda ele alınarak proje hakkında bilgilendirilme yapıldı.
GÜLER: "TÜRKİYE’DE SPORTİF VE KÜLTÜREL ANLAMDA GELİŞMEMİZ GEREKEN BİR ÇOK NOKTADAYIZ"
Milli sporcu Sinan Güler, 6222 kanunun detaylarını tam olarak bilmediklerini belirterek, "Ortada şöyle bir gerçek var; Türkiye’de sportif ve kültürel anlamda gelişmemiz gereken bir çok nokta var. Sahada sporcunun hayati tehlikesi olmadan işini yapabileceği ve gelen seyircinin izlediği karşılaşmadan eğlence alabileceği bir hale gelmesi lazım. Bu konuda sporculara, hakemlere, taraftara önemli görevlerin düşüyor. Sporu desteklemeye ve kendi takımlarına pozitif etki vermeye gelsinler. Umarım bu panel, spor kültürünün başlamasına ve şiddetin minimize edilmesine yardımcı olabilecek bir öncü olur" dedi.
Taraftarlar sporu desteklemeye ve kendi takımlarına pozitif etki yapmaya gelmeleri gerektiğini vurgulayan Güler, "Orada genelde olan bitenler maça fiziki etki olamadan oyunculara motive edecek. Rakip oyuncuları olabildiğince konsantre dışı alabilecek şeyler yapılıyor. Bunu yapabilmek ve bunun geniş alanlara yayılabilmesi için izleyicinin bunu öğrenmesi gerekiyor. Olay sadece müsabaka sırasında olan bitenlerle değil. O taraftarın yetişirken, her sporu bilerek büyümesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
KARSLI: "ÜLKEMİZDEKİ SEYİR KÜLTÜRÜNÜN YETERLİ SAYIDA OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"
Basketbol Kadın Milli Takım Kaptanı Şaziye İvegin Karslı ise, sporun bir amacı olduğunu belirterek, "Biz bir amaca göre oynarken, o amaca göre izlenmediğini düşünüyorum. Ülkemizdeki seyir kültürünün yeterli sayıda olduğunu düşünmüyorum. Umarım bu kanun ve yasaklarla beraber bu kültürü de oluşturacağız. Diğer ülkelere baktığımız zaman ben izlerken özeniyorum. Öyle bir ortamda oynamayı hayal ediyorum. O seyirci topluluğuna karşı oynamayı hayal ediyorum. İnşallah bu kültürü de kendi ülkemize yayabileceğiz" dedi.
Taraftarlar maçlara eğlenmeye gelmeleri gerektiğini vurgulayan Karslı, "Tabi ki biz orada çok önemli bir iş yapıyoruz. Sahada mücadelemizi veriyoruz. Ama karşılığında da bizi izlemeye gelenlerin eğlendirmeye ve keyif vermeye çalışıyoruz. Gelsinler alkışlasınlar, yeri geldiği zamanda müdahale edebilecek bilinçte olsunlar. Çünkü gerçekten kalabalık bir grup o müdahaleyi yaptığı zaman hem oyuncuya, oyunun değişimine çok büyük etkisi oluyor" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.