GENEL - 21 Ocak 2018 Pazar 11:21

Uyuşturucu batağındaki 301 bağımlı kurtarıldı

A
A
A
Uyuşturucu batağındaki 301 bağımlı kurtarıldı

Gençleri uyuşturucudan uzak tutmak amacıyla Bağcılar Belediyesi tarafından kurulan “Yeni Bir Ben” Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Merkezi, bugüne kadar 301 bağımlının elinden tuttu.

Gençleri uyuşturucudan uzak tutmak amacıyla Bağcılar Belediyesi tarafından kurulan “Yeni Bir Ben” Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Merkezi, bugüne kadar 301 bağımlının elinden tuttu. Psikolojik destek verilen bu kişilerden kimi kaldığı yerden okuluna devam etti, kimi de meslek sahibi olabilmesi için Gençlik Merkezi’ndeki kurslara yönlendirildi.


Gençleri çağın baş belası olan uyuşturucudan kurtarmak için Bağcılar Belediyesi tarafından hizmete sunulan “Yeni Bir Ben” Bağımlılık Sosyal Destek Projesi 3. yılına girdi. İlçede yaşayan uyuşturucu bağımlıları bu illetten kurtulmak için ‘Yeni Bir Ben’e başvuruyor.



“Erkekler kadınlardan daha çok uyuşturucuya meraklı”


78’i geçen yıl olmak üzere şimdiye kadar 301 bağımlı burada görev yapan psikologlardan yardım istedi. Bu kişilerin verdiği bilgiler doğrultusunda bağımlıların profiliyle ilgili bir tablo da ortaya çıktı. Bağımlıların yüzde 96’lık bölümünü erkekler geri kalan yüzde 4’ünü ise kadınlar oluşturuyor. Uyuşturucu kullananların yaş aralığı 19 ile 35 arasında değişirken bağımlıların en çok kullandığı maddelerin başında ise bonzai ve eroin geliyor. Uyuşturucuya başlama sebebi olarak ise arkadaş çevresinde kabul görme isteği, ailevi problemler, bir kereden bir şey olmaz düşüncesi, yalnızlık ve merak önde geliyor.



“İyileşen bağımlı öğrenciler okullarına kaldığı yerden devam ediyor”


“Yeni Bir Ben” bürosundaki kayıt işlemlerinin ardından Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki merkeze gönderilen bağımlılara burada psikolojik destek veriliyor. Tedaviyle beraber uyuşturucu alışkanlığından kurtularak yeni bir hayata adım atıyor. İyileşen bağımlılardan öğrenci olanlar okullarında kaldığı yerden devam ederken iş arayanlar ise meslek sahibi olabilmesi için Gençlik Merkezi’ndeki kurslara yönlendiriliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.