GENEL - 16 Ocak 2018 Salı 15:45

WWF - Türkiye’den (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Kanal İstanbul açıklaması

A
A
A
WWF - Türkiye’den (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Kanal İstanbul açıklaması

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Kanal İstanbul projesi ile ilgili açıklama yaparak, projenin Karadeniz ve Marmara üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Kanal İstanbul projesi ile ilgili açıklama yaparak, projenin Karadeniz ve Marmara üzerindeki etkilerini değerlendirdi.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından, Kanal İstanbul projesinin nihai güzergâhının Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru olarak belirlendiği ve bu yıl içerisinde yapım ihalesinin yapılacağı açıklandı.


Kanal İstanbul’un güzergahının belirlenmesinin ardından WWF - Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) projeyle ilgili bir açıklama yaptı.


Marmara Denizi ile ilgili bilgilere yer verilen açıklamada, "Kanal İstanbul Projesi, yalnız devasa bir yatırım değil aynı zamanda yüzyıllara dayanan geçmişinde bugüne kadar İstanbul doğasının karşı karşıya bulunduğu en büyük mühendislik operasyonu olacaktır. Bu noktada öncelikle, Karadeniz, Boğazlar, Marmara ve Kuzey Ege gibi geniş bir coğrafyada çok boyutlu etkileri muhtemel, böyle bir proje için “ne pahasına” sorusunu sormak aklın gereğidir diye düşünmekteyiz. Kanal İstanbul Projesini doğru değerlendirebilmek için Türk Boğazlar sisteminin nasıl işlediğini bilmek ve İstanbul denizlerinin kendine has dinamiklerini doğru anlamak gerekir. Küresel boyutlara sahip bu sistem hassas dengelerde çalışır.Bundan 12 bin yıl önce bir tatlı su gölü olan Karadeniz, zamanla suların yükselmesi sonucu taşarak, Boğaz üzerinden Marmara’ya akmaya başlamıştır. İstanbul Boğazı’nın Karadeniz çıkışı Marmara çıkışından 30 santimetre daha yüksektir ve her gün yaklaşık 600 milyon metreküp su üst akıntılarla Marmara’ya doğu akarken, ters yönde ilerleyen alt akıntılar bunu dengelemektedir. Uzmanların dev bir havuza benzettiği Karadeniz’in tuzluluk oranı düşüktür. Tuna, Dinyeper, Dinyester nehirleri bu havuzu tatlı suyla dolduran, İstanbul Boğazı ise boşaltan musluklardır. Akdeniz, yazın sıcağı ve kışın rüzgarları ile sürekli su kaybederken Karadeniz’in fazla suyu boğazlardan geçerek bu su eksikliğini tamamlar. Karadeniz’i besleyen kaynakların tatlı su olmasına karşın suyundaki tuzluluk, boğazların altından ilerleyen ters yöndeki akıntılardan kaynaklanmaktadır. Böyle bir durumda İstanbul Boğazı’na paralel 25 metre derinliğinde yeni bir kanal açmak, havuza giren suyu arttırmadan ikinci bir musluk açmak anlamına gelir" denildi.


Projenin Karadeniz ve Marmara Denizi üzerindeki etkilerinden bahsedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Uzmanlara göre, boyutları itibariyle Boğaz’da olduğu gibi Kanal içerisinde iki yönlü bir akıntı sistemi geliştirilemeyecek ve Karadeniz’in kirli suları Marmara’ya dolacaktır. Marmara Denizi’nde bol besinli üst tabaka can çekişen alt tabakaya baskı yapacak ve oksijen hızla azalacaktır. Oksijen bitince, Kanal kapatılsa bile bir daha geri dönüş olmayacak ve oksijensizlik kimyasal dengeleri alt üst ederek, alt tabakadaki hidrojen sülfür yoğunluğunu hızla arttıracak ve sonuç olarak İstanbul lodos estiğinde dayanılmaz bir şekilde çürük yumurta kokusuna maruz kalacaktır. Zamanla Karadeniz’in de ekolojik yapısı bozulacaktır. Tuna Nehri’nin Karadeniz’i kirlettiğinden şikâyetçi olan Türkiye kendi eliyle yaptığı ikinci bir boğaz ile bu kirliliği kendi evinin içerisine, yani Marmara’ya taşınmış olacaktır. Bu durum Marmara’nın ölü bir denize dönüşmesi ile sonuçlanabilecektir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de 70 kişiye törenle bahçıvanlık belgesi verildi Burhaniye ilçesinde, Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezinde (BAÇEM) düzenlenen bir haftalık 4.Uygulamalı Bahçıvanlık Kursu tamamlanırken, kursiyerlere törenle belgeleri verildi. Düzenlenen törende yurdun değişik yerlerinden gelen 70 kursiyer belge aldı. İlçenin Börezli Köyünde bulunan Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) 4.Uygulamalı Bahçıvanlık Kursuna ev sahipliği yaptı. Kursa, yurdun değişik yerlerinden 70 kişi katıldı. Bir haftalık kursu tamamlayan vatandaşlara törenle katılım belgeleri verildi. Belge alan vatandaşlar, kursun çok faydalı olduğunu anlatırken, BAÇEM Müdürü Nazım Tanrıkulu da, kurslardan bu güne kadar bin 200 vatandaşın belge aldığını söyledi. İstanbul’dan gelen Hilmi Ay, “ BAÇEM’in düzenlemiş olduğu bir haftalık Bahçıvanlık Kursuna iştirak ettik. Çoğunluğunu kadınlardan oluşan bir gruptu. Bu grup burada çok güzel eğitimler aldı. Hocalarımız bize çok mükemmel eğitimler verdi. Parayla satın alınamayacak eğitimi bedavaya aldık. Bu kursun sonunda edindiğimiz bilgileri uygulamaya geçirmek çoğumuzun büyük bir arzusu” diye konuştu. Funda Tomurcu Erdoğan da, “Ben BAÇEM’e daha öncede gelmiştim. Ama, daha çok gelmek istedim. Buraya gelen tekrar tekrar gelmek istiyor. Çok güzel şeyler öğrendiğimize inanıyorum. Çok faydalı. Hocalarımız harika. Herkese tavsiye ederim” dedi. Meryem Akdeniz ise, “BAÇEM’i arkadaşlarımdan duydum. Yani onların vesilesiyle geldim. Bahçemde bungalov ev yapıp bahçesinde bir şeyler yetiştirmek istiyorum. Hedefimize ulaşmak için buradayım. İnşallah, ulaşırım” dedi. Halime Yamaç da, “Ben çiçekçi olmaya karar verdim. 6 aydan beri bu kursu bekliyorum. Hocalarımızın verdiği bilgiler gerçekten çok faydalı. Herkesin gelmesini tavsiye ederim” diye konuştu. BAÇEM Müdürü Nazm Tanrıkulu ise, “Bu kursla birlikte bin 200’ün üzerinde sertifikalı kursiyerimiz oldu. Türkiye’nin farklı yerlerinden, hatta yurt dışından farklı ülkelerden kursiyerleri mezun mezun ederek şehirlerine ve yapmak istedikleri işyerlerine uğurluyoruz. Bütün katılan kursiyerlerle, bu konuda bizi destekleyen, önümüzü açan Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanız sayın Ahmet Akın’a çok teşekkür ediyorum. Gelecek dönemde biz Aromaterapi Festivali gibi festivallere hazırlık yapacağız. Bizi takip etmeye devam edin” dedi.
Muğla Belediye ekiplerinin yağış mesaisi Bodrum Belediyesi ekipleri, Bodrum Yarımadası genelinde etkili olan sağanak yağışlarda oluşabilecek olumsuzlukları engellemek adına sahada çalışmalar gerçekleştiriyor. 20 Nisan Cuma günü (bugün) gece yarısından itibaren etkisini gösteren ve sabah saatlerinde yer yer kuvveti hissedilen sağanak yağışta ekipler, hazır bulundu. Gece boyunca devam eden yağışlarda belediye ekipleri, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin koordinasyonunda olumsuzluk yaşanabilecek yerlerde çalışmalarını sürdürdü. Mazgallarda ve dere yataklarında temizlik çalışmaları gerçekleştiren ekipler, su akışını da sağlayarak taşmalara engel oluyor. Düzenli devriye gerçekleştiren Zabıta ekipleri ise risk taşıyan ve müdahale edilmesi gereken yerleri tespit ederek ilgili birimlere aktarıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere diğer kurumlarla koordineli şekilde yönlendirmeler gerçekleştiren Bodrum Belediyesi ekipleri, kanal açma araçları ve kepçelerle de gerekli görülen yerlere müdahale ediyor. Gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, “Gece yarısından itibaren etkisini gösteren sağanak yağışlarda belediye ekiplerimizle çalışmalarımızı sürdürdük. Belediye birim amirleri ve diğer kurumlarla iletişim halinde kalarak olumsuzluk yaşanan bölgelere ivedi olarak müdahale ettik. Kent sakinlerinin güvenliği ve sağlığı için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz.” dedi. Vatandaşlar, ihtiyaç olunması durumunda 444 00 48 numaralı telefondan belediyenin ilgili birimlerine ulaşarak bilgi ve yardım alabilir.