GENEL - 13 Temmuz 2018 Cuma 14:47

Yaşam Vadisi 2’nci etap açılışa hazırlanıyor

A
A
A
Yaşam Vadisi 2’nci etap açılışa hazırlanıyor

Beylikdüzü Belediyesi, 1 milyon metrekarelik alanıyla İstanbul’un en büyük kent içi parklarından biri olan Yaşam Vadisi’nin hizmete açtığı 250 bin metrekarelik 1’inci etabının ardından şimdi de hızla yaklaşık 342 bin metrekare alana sahip 2’nci etabı İstanbullularla buluşturmak için çalışıyor.

Beylikdüzü Belediyesi, 1 milyon metrekarelik alanıyla İstanbul’un en büyük kent içi parklarından biri olan Yaşam Vadisi’nin hizmete açtığı 250 bin metrekarelik 1’inci etabının ardından şimdi de hızla yaklaşık 342 bin metrekare alana sahip 2’nci etabı İstanbullularla buluşturmak için çalışıyor. Yaşam Vadisi 2’nci etaptaki çalışmaların yıl sonuna dek tamamlanarak açılışının yapılması hedefleniyor.


Gelecek nesillere bırakılacak en paha biçilmez mirasın ağaç olduğu anlayışıyla hareket eden Beylikdüzü Belediyesi, 2030 Vizyonu’nda ortaya koyduğu daha yeşil bir kent hayalini adım adım gerçeğe dönüştürüyor. İstanbul’un en büyük kent içi parklarından biri olan Yaşam Vadisi’nde hizmete kazandırılan 250 bin metrekarelik 1’inci etabın ardından şimdi de 2’nci etap için yoğun mesaisine aralıksız devam eden Park ve Bahçeler Müdürlüğü; çim serimi, ağaç dikimi gibi kent estetiğine uygun peyzaj düzenlemesi, bisiklet ve yürüyüş yolları yapımı, alt yapı ve üst yapı çalışmaları, elektrik alt yapısı ve aydınlatma çalışmaları ile zemin iyileştirme çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık 342 bin metrekarelik alana sahip olan Yaşam Vadisi 2. etabın çalışmaların tamamlanmasının ardından 2018 yılının son çeyreğinde İstanbulluların hizmetine açılması hedefleniyor.



2. etapta farklı fonksiyonlar bir arada


Yaşam Vadisi 2’nci etabın açılmasıyla Beylikdüzü, 2030 Vizyonu’nda hedeflenen yeşil kent hedefine bir adım daha yaklaşacak. 1. etap ile Vira Kavşağı arasında kalan yaklaşık 342 bin metrekare alana sahip olan Yaşam Vadisi 2’nci etabın içerisinde 6.6 kilometre yaya yolu ve 2.2 kilometre bisiklet yolu bulunacak. Yaşam Vadisi 2. etapta merkez olarak belirlenen “Çekirdek” alanda Eğlence ve Yaşam Merkezi’nin bulunduğu alan ile başlayan kısımda kavaklıkların içerisinde bulunan sessiz okuma bahçeleri yer alacak. Aynı alan içerisinde kütüphane ve kafe ile rekreatif birimler oluşturulacak.



Vadiye komşu bir de atletizm pisti olacak


İnsanları kentin yoğun ve yorucu havasından uzaklaştırıp doğa ile baş başa bırakacak projede 900 metrekarelik yansıma havuzu, çeşitli yaş gruplarına hitap eden modern temalı oyun alanları ile skatepark, 80 metre uzunluğunda sergi ve kültür köprüsü, orman alanı, bitki tünelleri, erguvan ağacı bahçesi, leylak bahçesi, sessiz bahçe, çiçek bahçesi gibi doğal peyzaj alanlarının yanı sıra çeşitli yaş gruplarına hitap edecek etkinlik alanları da yer alacak. Ayrıca vadi ile komşu olan eğitim vadisinin hemen yanında bir atletizm pisti oluşturulacak.


1 milyon metrekare büyüklüğünde olan ve Beylikdüzü sahile kadar uzanan 6 etaplık Yaşam Vadisi’nin 3,4,5 ve 6’ncı etabı ise 1’nci ve 2’nci etabın kurguları geliştirilerek planlanacak. Vadi tamamen bittiğinde Beylikdüzü’nde geniş bir yeşil koridor oluşturacak. Yeşilin temel tasarım öğesi olduğu projede vadinin ilk etabından sahile kadar yaya erişimi sağlanacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.