YEREL HABERLER - 14 Şubat 2013 Perşembe 10:32

ÜNYELİ MUHTARLARA BÜYÜKŞEHİR DERSİ

A
A
A
ÜNYELİ MUHTARLARA BÜYÜKŞEHİR DERSİ

AK Parti Ünye İlçe Teşkilatı, Ordu`nun büyükşehir olması ve avantajları konusunda yapılan kahvaltı programı ile tüm muhtarları bilgilendirdi.
Atakale`de düzenlenen programa AK Parti Ordu İl Başkanı Hüseyin Akyol, AK Parti Ünye İlçe Başkanı Av. Ahmet Çamyar, İl Genel Meclis Üyeleri, AK Parti Teşkilat üyeleri, Ünye`ye bağlı merkez, belde ve köy muhtarları katıldı. Programda ilk konuşmayı yapan AK Parti Ünye İlçe Başkanı Av. Ahmet Çamyar, Ordu`nun büyükşehir olması halinde ne tür avantajlar elde edileceğini söyledi. Konuşmasına, büyükşehir olmanın neden gerektiğini ifade ederek başlayan Çamyar, ``Teknoloji çok hızlı ilerliyor. Dünyanın bir ucunda olan savaşı veya değişimi evimizin içinde hisseder hale geldik. Tabu bu değişimi insanlarımız gerek iş bulmak ümidi ile gerek eğitim itibari ile veya sosyal çevrenin gelişmesinden hareketle köyden kentlere doğru akın etmeye başladılar. Bugün itibari ile baktığımızda Türkiye`mizin yüzde 80`i kentlerde. Yani belediye sınırları içerisinde yaşamaktadır. Bu nedenle genel bütçeden belediyelerimize aktarılan kaynaklar yetersiz gelmeye başladı. Bu başka bir ihtiyacı doğurdu ki, bunun adı büyükşehirdi. Çünkü büyükşehir demek insanlarımızın topluca bir arada yaşadığı, sportif faaliyetlerini yaptığı, kültürel faaliyetlerini yaptığı, gençlerimizin eğitim faaliyetlerinin içerisinde bulunduğu bir bütün kent demek. Kentin bir üst ligi demek`` dedi.
Neden büyükşehir olmak gerektiğini de ifade eden Çamyar, sözlerin, şu şekilde sürdürdü: ``Bir cümle ile ifade etmek gerekirse büyükşehir demek, genel bütçeden aktarılan payların ciddi şekilde artması demek. Detaya baktığımızda il sınırları içerisinde toplanan vergi gelirlerinin o ile yüzde 2.85`i dağıtılıyor. Büyükşehir olursak bu oran yüzde 6 oranında artacak. 2013 yılında özel iletişim vergilerinden de büyükşehirlerin pay alacağı kanunla hüküm altına alındığında, bu rakamlar çok daha yukarılara doğru çıkmış olacak. Bunun bilinci içerisinde olduğumuzda bu kaynakları etkili ve verimli bir şekilde tek elden yönetim anlayışıyla ortaya çıkacak hizmetlerle, ortaya marka şehir çıkacak. Ordu`muzu marka şehir yapmak anlamında buna ihtiyacımız var.``
``ORDU BÜYÜKŞEHİR OLMAYI HAK EDİYOR``
Son konuşmayı yapan AK Parti Ordu İl Başkanı Hüseyin Akyol, çalışmaların uzun süredir devam ettiğini ancak bu rakama ulaşacaklarını kendilerinin de beklemediğini ifade etti. Akyol, Ordu`nun büyükşehir olmayı hak ettiğini söyleyerek başladığı konuşmasında, ``Ordu`nun büyükşehir olma hedefi devam ediyor. İçten içe çalışmalarımızı devam ettirdik. Ama şunu burada itiraf edeyim ki 741 bin gibi rakamlarını da bulacağımızı düşünmedik. 741 bin 300 olmadan muhakkak gurbette bulunan hemşerilerimizi çok büyük çabaları çok büyük özverileri var ama bunun yanında başka sebeplerle özellikle belde belediyelerimizin ve ilçe belediyelerimizin başka bahanelerle yaptıkları ikametgah çalışmaları var. Bugün geldiğimiz nokta da o çalışmaların tamamı bizim büyükşehir olama hedefine yaklaşmamızı sağladı. 31 Aralık tarihi itibariyle 741 bin 371 gördüğümüzde tekrardan hep beraber iştahımız kabardı. Çünkü biz biliyorduk ki aslında 715 bin mertebelerindeyken büyük şehre en yakın nüfusu, en yakın olan il Ordu`ydu. 751 bin malum büyük şehir olma rakamıydı ve 750 bine en yakın nüfusu olan Ordu`ydu. Ardından Afyon Karahisar`ın 697 bin nüfusu vardı. Ondan sonra gelenlerde 615- 610 bin civarlarında nüfusları vardı. Bu demek oluyor ki, hakikaten Ordu eğer nüfusa bakarsak nüfus oranına göre Büyükşehir olmayı hak ediyor`` şeklinde konuştu.
``ORDU ALDIОI YATIRIMLARLA BÜYÜKŞEHİR VAZİYETİ ALDI``
Akyol sözlerini şu şekilde sürdürdü: ``Hakikaten Ordu son dönemlerde o kadar güzel yatırımlar aldı ki, Ordu zaten büyük şehir vaziyetini aldı, bu yolda da gidiyor, altın Ordu olma yolunda devam ediyor. Şimdi son döneme geldiğimizde özellikle yılsonu itibariyle bu rakamları aldığımızda olan hevesimizin artması tabi ardında soru işaretlerini de getirdi. Soru işaretleri neydi? TÜİK verileri yılsonu itibariyle açıklanıyor. Efendim acaba biz şubat sonu itibariyle 750 bini tamamladığımızda Büyükşehir olabiliyor muyuz? Büyükşehir kapısı açılıyor mu? Bunları araştırmaya koyulduk. Ama biz öncelikle 750 bini yakalayalım, talepkar ondan sonra olalım diye düşündük ve çalışmaları başlattık ama Allah`ta yardım ediyor. Geçen hafta başbakanımız bizleri il başkanlarını milletvekillerimizi toplantıya davet etti. Orada Sayın Başbakanımız konuşmalarına başlarken Samsun ve Trabzon`un büyükşehir olmasından bahsetti. Ardından da Ordu`nun nüfusunun büyük şehir olmaya yaklaştığını ifade ederek ``˜ne zaman Ordu nüfusunu 750 bine tamamlarsa Ordu`da büyükşehir olacak` dedi. Şimdi bakıyoruz, o haber hakikaten tüm Türkiye`yi sarmış vaziyette.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla BİLSEM Türkiye’de en çok bilimsel proje hazırlayan 2’nci okul Muğla Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM), bilimsel çalışmalar kapsamında Türkiye genelinde en çok proje hazırlayan ikinci okul oldu. Bu yıl Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’nca 18’incisi düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışması Ege Bölge finali Denizli’de bugün sona erecek. Ege bölgesinden yapılan 887 projeden 100 tanesi jüriler tarafından sergilenmeye değer görülerek bölge finaline davet edildi. Bölge finalinde başarılı olan projeler ise Türkiye finalinde yarışmaya hak kazanacak. Yarışmaya damga vuran Muğla Bilim ve Sanat Merkezi ise hazırladığı yetmiş proje ile Türkiye geneli en çok proje hazırlayan ikinci okul oldu. Davet edilen on üç proje ile de Türkiye geneli en başarılı dördüncü okul oldu. Ege bölgesi özelinde ise bölgeye davet edilen yüz projeden on üçüne sahip olarak Ege Bölgesinin zirvesine yerleşti. Muğla Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Bekir Cevizci, “Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz bilimsel üretkenliklerini en üst seviyeye çıkararak bu yıl Türkiye’ye damgasını vurdu. Muğla’dan bir devlet okulunun bütün istatistikleri alt üst ederek bilimsel başarılarıyla Türkiye gündemine oturması bizleri çok mutlu etti. Bu başarının mimarı sevgili öğrencilerimizi ve fedakâr öğretmenlerimizi tebrik ederim. Burada 13 ekibimizde toplam 36 kişilik dev bir kadro bulunmaktayız. Buradan güzel başarılar alarak Muğla’ya dönmeyi planlıyoruz. Ayrıca tek faaliyetimiz bilimsel projeler değil, bilimsel yayınlar ve bilimsel öğrenci bildirilerinde de Türkiye gündemine oturmaya hazırız. Bize çalışmalarımızda her zaman destek veren Valiliğimize, Muğla İl Milli Eğitim Müdürümüz Emre Çay Bey’e ve yöneticilerimize teşekkür ederiz” dedi.
Samsun Yıllık işletme cetvellerinde son tarih 30 Nisan Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, sanayi işletmelerinin ‘yıllık işletme cetvelleri’ni 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlatarak, verilmemesi durumunda işletmelere 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağının altını çizdi. Müdür Selahattin Altunsoy, sanayi sicil belgesi sahibi işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlattı. Altunsoy, “Sanayi sicil belgesi alan işletmeler aynı kanunun 5. maddesine göre her yıl vermek zorunda oldukları bir yıllık faaliyetlerini gösteren yıllık işletme cetvellerini takvim yılı sonundan itibaren en geç dört ay içinde (30 Nisan tarihine kadar) bağlı bulundukları İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerine bildirmek zorundadırlar. Bu çerçevede sanayi siciline kayıt olan işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014/11 no’lu Tebliğin 11’nci maddesi uyarınca e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden (http://sanayisicil.sanayi.gov.tr) elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Yoğunluk yaşanmaması için girişler son güne bırakılmamalıdır. Sistem 7 gün 24 saat açık olduğundan mesai saatleri dışında ve hafta sonları da girişler yapılabilir. Söz konusu zorunluluğu yerine getirmeyen işletmelere aynı kanunun ilgili maddeleri uyarınca 2024 yılı için belirlenen 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağından, ilgililerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları açısından 30 Nisan 2024 tarihine kadar 2023 yılı yıllık işletme cetvellerini sistem üzerinden vermeleri önem arz etmektedir. Sanayi işletmeleri tereddüt edilen hususlarda bizzat İl Müdürlüğümüz Sanayi Sicil Birimine müracaat edebileceği gibi kurum telefondan da bilgi ve yardım alabileceklerdir” dedi.
Ordu Topraksız tarım sistemiyle çilek üretimine başladılar: Yıllık kazanç hedefleri 5 milyon TL Ordu’da, aldıkları hibe desteği ile 6 dönümlük serada topraksız tarım uygulaması ile çilek üretimine başlayan çift, yıllık yaklaşık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. Fatsa ilçesinde yaşayan Özge Arslan ve eşi Uğur Arslan, topraksız tarım ile çilek üretimi yapmaya karar verdi. 2021 yılında aldıkları hibe desteği ile seralarını kuran çift, yaklaşık 10 dönümlük arsa üzerine 6 dönüm çilek serası kurdu. Burada 110 bin fideden yıllık 80-100 ton arası üretim yapan çift, yıllık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. “Öğretmenliğe hiç başlamadan çilek üreticisi oldum, 6 dönüm alanda 30 dönümlük üretim yapıyoruz” Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden mezun olan yaşındaki Özge Arslan, topraksız tarım uygulaması ile verimin 5 katı arttığını belirterek, “Öğretmenliğe hiç başlamadan ticarete başladım, öncesinde farklı sektörlerde de çalıştık, şuanda çilek üretimi yapıyoruz. Topraksız tarım olduğu için herkes su kültürüyle üretim yaptığımızı zannediyor ancak Hindistan cevizi kabuğu içerisinde yetiştiriyoruz. Toprakta olmayan bütün değerlerin tamamını biz veriyoruz ancak kesinlikle hormon ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) yok. Toprağa göre daha hijyenik ve verim olarak 3-5 kat arası daha verimli. Burası 6 dönümlük sera ancak 30 dönüm toprak üretimine tekabül ediyor” diye konuştu. “2 yılda kendini amorti etti, yıllık 5 milyon TL getirisi bekliyoruz” Serada bulunan 110 bin fidede yıllık 80-100 ton ürün ile yıllık 5 milyon TL getiri beklediklerini söyleyen Özge Arslan, “Getirisinden memnunuz, 2 yıl önce 7 milyon liraya kuruldu, şu an maliyetler arttı ancak bu süre zarfından kendini amorti etti. Zaten kırsal kalkınma projesinden de destek almıştık. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz’ın da bizlere çok desteği oldu. İlk yıl 3 milyon TL gibi bir getirisi oldu, bu yıl 5 milyon kadar bir gelir bekliyoruz. Sektör açık, bu kalitede çilek Antalya’da ihracata gidiyor, biz burada iç piyasada satıyoruz. İlerleyen günlerden Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yaymayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi. Uğur Arslan ise eşinin fikri ile topraksız tarım sistemiyle çilek üretimi yapmaya başladıklarını ve başarılı olduklarını dile getirerek, bu tür hibe desteklerinin insanları teşvik ettiğini ve üretime katkı sağladığını söyledi.