EĞİTİM - 22 Eylül 2017 Cuma 17:06

66 yıl sonra büyük buluşma

A
A
A
66 yıl sonra büyük buluşma

İzmir’de, 66 yıl önce Ertan Ortaokulunda öğrenim gören öğrenciler ve okulda görev yapıp emekliye ayrılan öğretmenler, İlköğretim Haftası töreninde bir araya gelirken, programda duygu dolu anlar yaşandı.

İzmir’de, 66 yıl önce Ertan Ortaokulunda öğrenim gören öğrenciler ve okulda görev yapıp emekliye ayrılan öğretmenler, İlköğretim Haftası töreninde bir araya gelirken, programda duygu dolu anlar yaşandı.


Çeşme ilçesinde, 1950’li yıllarda Ertan Ortaokulunda okuyan eski öğrenciler ve 1951 yılından bu yana okulda görev yapıp emekliye ayrılan öğretmenler ile şu anda eğitim gören öğrenciler, Sıdıka Kelami Ertan Ortaokulu bahçesinde yapılan İlköğretim Haftası töreninde bir araya geldi. Okulun bahçesindeki 66 sonra tarihi buluşmaya ise Çeşme’nin eski belediye başkanlarından Nuri Ertan’ın katkılarıyla yapıldı. 1950’li yıllarda Ertan Ortaokulunda okuyan eski belediye başkanlarından Faik Tütüncüoğlu’nun da katıldığı tarihi buluşmaya, Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Vehbi Koç, Milli Eğitim Şube Müdürü Suat Ağı da tanıklık etti.



"Eskinin bilgisiyle yeni nesli geliştirmek mümkün değil"


Tarihi buluşmanın gerçekleştirildiği ve duygu dolu anların yaşandığı İlköğretim Haftası töreninde bir konuşma yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Vehbi Koç, veli kelimesini kullanmayı tercih etmediğini, anne-baba kelimesini daha sıcak bulduğunu belirterek, "Anne babalar, öğretmen arayışları, okul arayışlarından daha fazla çocuklarınla ilgilenmeye zaman ayırsalar, çok daha farklı olur. Çocuğumuza evde de zaman ayırarak emek vermeliyiz. Böylece çok farklı bir neslin yetiştiğini göreceğiz. Malumunuz, bu öğretim yılının başında yeni bir müfredat değişikliği yapıldı. Bizler de dahil, herkes müfredatla ilgili görüşlerini söylüyor. Ancak sistemle ilgili eleştirileriniz, etki alanınızda mıdır? Hayır. Etki alanımızda olan şey, öğretmen, anne baba ve bir yurttaş olarak kendimizi geliştirmek: Kendimizi geliştirmezsek, gelecek nesillere vereceğimiz, mirastan başka bir şey kalmıyor. O yüzden devamlı değişim, gelişim içinde olmamız gerekiyor. Eskinin bilgisiyle yeni nesli geliştirmek mümkün değil" diye konuştu.



"66 yıl öncesini hatırladınız mı?" diye sordu


Eski belediye başkanlarından hayırsever Nuri Ertan da, törende bir konuşma yaparak, eski öğrenci ve öğretmenlere, "66 yıl öncesini hatırladınız mı?" diye sorarak, "66 yıl önce rahmetli Hayri hocanın size bağırmasını hatırladınız mı? O güzel Sırrı Bey’i, hatırladınız mı? Nezihe Hocanın o tatlılığını. Hatırladınız tabi. 1950 yılında, ağustos ayında, rahmetli babam Kelami Ertan, Çeşme’ye Belediye Başkanı seçildi. Biz, eğitimci bir insanın dördüncü kuşak torunuyuz. Dedemiz İbrahim Efendi, Girit’ten Sakız’a öğretmen olarak geliyor. Dolayısıyla Hacı Vafir Ertan da öğretmen torunu, babam Kelami bey de onun çocuğu olması sebebiyle o da aynı kuşaktan. Babam, kardeşlerini topluyor. ’Çeşme’ye bir ortaokul kazandıralım’ diyor. O zamanlar İzmir’de Karşıyaka Ortaokulu, Karataş Ortaokulu, Tilkilik Ortaokulu, Buca Ortaokulu ve bir de Urla Ortaokulu var. Çeşme’nin varlıklı ailelerinin çocukları, Buca Ortaokulunda okuyorlardı. Çeşme’de ilk ortaokul, dedeme ait olan binada, 1951 yılında açılıyor" diyerek Ertan Okulunun açılışını anlattı.



Gözyaşlarını tutamadılar


Konuşmaların ardından, katkılarından dolayı Nuri Ertan’a, 1951, 1952 ve 1953 yıllarında Ertan Ortaokulunda okuyan eski öğrencilere ve 1951’den bu yana Ertan Ortaokulu ve Ertan Lisesinde görev yaptıktan sonra emekli olan öğretmenlere birer plaket ve madalya verildi. Plaket dağıtımı sırasında, hayatını kaybetmiş eski öğrencilerinden birinin yakını gözyaşlarını tutamadı.


Tören, tavuklu pilav ve lokma dağıtımının ardından, hayatını kaybeden Ertan Ortaokulu ve Ertan Lisesi öğretmenleri için Kur’an-ı Kerim okunmasıyla sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli İki belediyenin çalışanları birbirine girdi Kocaeli Şehir Hastanesi’nin etrafının düzenlenmesi sırasında iki belediyenin çalışanları karşı karşıya geldi. Yaşananlar üzerine Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık ile İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet görüştü. İddiaya göre İzmit Belediyesi ekipleri, şehir yanında bulunan ve Tavşantepe Mahallesi’nde kalan sokağın asfalt çalışması için bölgeye gitti. Bu sırada aynı sokakta çalışma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile İzmit Belediyesi çalışları karşı karşıya geldi. İki grup arasında zaman zaman kavgalar da yaşanırken, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet bölgeye geldi. İzmit Belediyesi ile gelen grupta yer alan bir kişi İzmit Belediyesi meclis üyesi İbrahim Efe’yi ittirdi. Yere düşen İbrahim Efe’ye İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ile yanında bulunanlar, "Kendini yere atıyorsun, numara yapma" diye tepki gösterdi. Bu sırada Fatma Kaplan Hürriyet’in yanında bulunan bir kişi de yere düştü. Yaşananlar an be an kaydedildi. Ayağa kalkan İbrahim Efe, "Başkanım bu yapılanlar doğru mu?" diyerek Fatma Kaplan Hürriyet’e tepki gösterdi. Yaşananların ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık’ta bölgeye geldi. Fatma Kaplan Hürriyet ile Hasan Aydınlık karşılıklı görüşme gerçekleştirdi. Fatma Kaplan Hürriyet açıklama yaptı Yaşananların ardından Fatma Kaplan Hürriyet yaptığı açıklamada, "Lütfen biraz uzlaşı. Lütfen beraber hizmet edelim. Birbirimize bilgi verelim. Biz bu konuda erinmeyiz. Teşekkür etmekten de asla gocunmayız. Sonuçta seçilmiş belediye ve belediye başkanlarıyız. Dolayısıyla nezaket gereği birbirimize bilgi vermek çok zor olmasa gerek. Bundan sonra biz yapıcı tavrımızı devam ettireceğiz. Uzlaşı arayışımızı devam ettireceğiz. İnşallah bu uzlaşı arayışımıza olgunlukla cevap gelir" dedi.
Denizli Arıcılardan çevre örgütlerine ilginç sitem: "Arı yoksa peşinden koştukları hayvanlar da olmayacak" Denizli’de plansız yapılan ilaçlama, polen toplayan arılara zarar verdi. Gelişmiş ülkelerde aynı zamanda tohumlama yapan arılar için ücret ödendiğine savunan arıcılar, bu konuya duyarsız kalan çevreci örgütlere, “Arı yoksa peşinden koştukları hayvanlar da olmayacak ancak belgesellerde izleyebilecekler” diyerek sitem etti. Baharla birlikte arıların polen mesaisi de yoğun bir şekilde devam ederken, arıcılar için de korku dolu günler başlamış oldu. Arıların polen topladığı gün içinde yapılan ilaçlamalar, kolonilerde kayıplara yol açtı. Denizli’nin Buldan ilçesinde arı yetiştiriciliği yapan ve Denizli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi olan Hakan Aytekin, polen toplayan arıların bu dönemde badem, erik, kiraz, vişne, şeftali, ayva ve armut ağaçlarında dölleme yaptığına dikkat çekti. Meyve üreticilerinin ilaçlamalarını akşam saatlerinde yapmalarının önemine değinen Aytekin, “Arıların doğal yaşama yaptıkları katkı tartışılamaz. Arı yaşamazsa hayat olmaz. Çiftçilerimiz ilaçlamalarını akşam saatlerinde yapsınlar ki arı ölümleri olmasın” dedi. Ailesinin tek geçim kaynağının arıcılık olduğuna işaret eden Aytekin, “Baharın gelmesiyle arılarımız hummalı bir çalışmaya başladı. Arılarımız çiçek açan meyve ağaçlarından polen toplarlarken bir taraftan da dölleme yapıyorlar. Bahar gelince işlerimiz yoğunlaşıyor ama biz arı yetiştiricileri için sıkıntılarda başlamış oluyor. Bizim en büyük sıkıntımız, zamansız yapılan ilaçlamalar. Meyve üreticilerimiz zamansız ilaçlama yapmalarından dolayı arılarımız zarar görüyor, zehir alıyorlar. Bugün dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde arıcılara arılar meyve ağaçlarında tohumlama yaptıklarından dolayı ekstra ücret ödenirken, bizler tohumlama sırasında arılarımız zehir almasın diye uğraşıyoruz. Üreticilerimizden ricamız ilaçlamalarını akşam saatlerinde yapmalarıdır. Albert Einstein’ın da dediği gibi ‘Arılar olmazsa, dünya olmaz. Arı yoksa hayat yoktur’ Bu dünyayı biz dedelerimizden değil, çocuklarımızdan ödünç aldık. Özellikle kimyasal ilaçlardan uzak durmamız gerekiyor” diye konuştu. “Çevreci örgütler arı ölümlerine duyarsız kalıyor” Arılar konusuna duyarsız kalan çevre örgütlerine sitem eden Aytekin, tepkisini şu sözlerle ifade etti: “Doğa dernekleri ve doğa ile ilgili çevreci sivil toplum örgütlerine sitemde bulunuyorum. Bu konuya önem vermelerini istiyoruz. Eğer arılar olmazsa, onların peşinden koştuğu hiçbir hayvan ve bitki topluluğunun yaşama şansı yoktur. Arı yoksa hayat yok. Arı yoksa peşinden koştukları hiçbirinin hayvanın resmini çekme gibi şansları olmayacak ancak doğayı belgesellerde veya eski çektikleri arşivlerinden izleyebilirler. Arıların zehirlenmesi noktasında lütfen bize destek çıksınlar. Arıların yaşaması, doğanın var olması gerçeğinden yola çıkarak bizlere destek vermeleri gerekiyor. Bu anlamda arıcılarımızın bereketli bir sezon geçirmelerini temenni ediyorum.”
Antalya Ehliyetsiz sürücünün çarptığı motosiklet sürücüsü ağır yaralandı, kaza sonrası kavga çıktı Antalya’nın Manavgat ilçesinde motosiklet ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada motosiklet sürücüsü ağır yaralandı. Kaza sonrası yaralanan motosiklet sürücüsünün yakınları, otomobil sürücüsüne saldırmak istedi. Kavgayı vatandaşlar güçlükle ayırdı. Kaza, Remzi Güven Caddesi’nde meydana geldi. Alınan bilgiye göre; İmam Hatip Lisesi istikametinden gelip 3544 Sokak istikametine gitmekte olan İsa Ali Ceylan’ın kullandığı 07 N 9247 plakalı otomobil ile Remzi Güven Caddesi üzerinde Bayır Mezarlığı istikametinden gelip Mehmet Akif Ersoy Caddesi istikametine gitmekte olan Hasan Kocademir’in kullandığı 07 LA 787 plakalı motosiklet çapıştı. Kazada yaralanan ve sağlık ekibinin olay yerindeki müdahalesinin ardından ambulansla hastaneye kaldırılan motosiklet sürücüsünün hayati tehlikesinin bulunduğu bildirildi. Olayı haber alıp gelen motosiklet sürücünün yakınları ise yaşı küçük olan ve ehliyeti bulunmayan otomobil sürücüsüne saldırdı. Kavgayı çevredeki vatandaşlar güçlükle ayırabildi. 38 bin 931 TL ceza Kazanın ardından Manavgat Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Büro Amirliği ekipleri tarafından yapılan kontrolde sürücü belgesi olmadığı belirlenen 17 yaşındaki otomobil sürücüsüne ve otomobil sahibine ayrı ayrı 12 bin 977 TL, motosiklet sürücüsüne de hurdaya ayrılmış motosiklet ile trafiğe çıkmaktan 12 bin 977 TL olmak üzere toplam 38 bin 931 lira para cezası uygulandı.