GENEL - 16 Temmuz 2018 Pazartesi 19:13

Aliağa’da binlerce kişi 15 Temmuz etkinliğinde buluştu

A
A
A
Aliağa’da binlerce kişi 15 Temmuz etkinliğinde buluştu

İzmir’in Aliağa ilçesinde, FETÖ’nün darbe girişimin yıl dönümünde anlamlı etkinlikler düzenlenirken, programlara vatandaşlardan yoğun ilgi vardı.

İzmir’in Aliağa ilçesinde, FETÖ’nün darbe girişimin yıl dönümünde anlamlı etkinlikler düzenlenirken, programlara vatandaşlardan yoğun ilgi vardı.


Aliağa ilçesinde, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle programlar yapıldı. Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen programa Aliağalılar yoğun ilgi gösterdi. Aliağa Belediyesi şehitler için lokma döktürüldü, pilav ve ayran ikramlarında bulundu. Belediye tarafından meydanı dolduran vatandaşlara ayrıca Türk bayrağı hediye edildi.


Anma programı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının hep bir ağızdan okunması ile başladı. İlçe Müftülüğü tarafından görevlendirilen müezzinler Kur’an tilaveti gerçekleştirdi. Aliağa İlçe Müftüsü Süleyman Demiryürek’in şehitler için yaptığı duaya eşlik eden vatandaşlar ellerini semaya açtı. Dua sonrasında günün anlam ve önemine ilişkin protokol konuşmalarına geçildi.


Programda, İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yücel Karaşan, MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir, AK Parti Aliağa İlçe Başkanı Kazım Sayın, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz birer konuşma yaptı.


Başkan Acar konuşmasında, hain darbe girişimin unutulmayacağını belirterek, "Bugün 15 Temmuz hain darbe kalkışmasının ikinci yıl dönümü. Üzerinden iki yıl geçmiş; ancak acısını hala içimizde, hala yüreğimizde hissediyoruz. Rabbim bir daha böyle felaketler göstermesin. Bu hain girişimi bu millet asla unutmayacaktır ve asla unutturmayacağız. Millet olarak bir olduğumuzu diri olduğumuzu hiçbir bölücüye ve haine taviz vermeyeceğimizi cümle âleme göstermek için tüm yurtta olduğu gibi bugün burada demokrasi meydanında bir araya geldik. 15 Temmuz’da milletimiz, hain darbe kalkışmasına karşı sokaklara döküldü tankların önüne yattı, uçaklara levyelerle karşı koymaya çalıştı. Milletimiz o günde demokrasisinin ve devletinin yanında oldu. Hainler bölücüler dış mihraklar Türk milletinin şu huyunu hala anlayamadı. Türk milleti daima ve daima demokrasinin yanındadır, devletinin yanındadır. Asla devletini, egemenliğini, demokrasisini satmaz sattırmaz" dedi.



"Tekrar kalkışırlarsa yerleri mekanları mezar olacaktır"


FETÖ’nün 15 Temmuz’da Türk milletini topraksız ve vatansız bırakmaya niyetlendiğinin altını çizen Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz da şunları söyledi:


"Bu millet 15 Temmuz ihanetini hem eliyle hem diliyle önledi. İslam dünyasının en güçlü ülkesi olan Türkiye’nin diz çökmesini isteyenler, gelişip kalkınmasını istemeyenler, İslam coğrafyasındaki mazlumlara yardım etmesini istemeyenler, 40 yıl önce peydahladıkları bu hainleri bu ülkenin bağrına hançer gibi sapladılar. 15 Temmuz’da bu milleti bu topraklarda devletsiz bırakmaya parçalamaya, bölmeye, diz çöktürmeye niyetlendiler. Bilin ki onlar bir tarikat değildir. FETÖ ihanet örgütüdür. Bunların peşinden hala gidenler, bunlara hala tarikat diyenler yanılıyorlar. 15 Temmuz’da bu ülkeye ihanet edenler, bu ülkeyi işgal etmek isteyenler eğer böyle bir ihanete tekrar kalkışırlarsa yerleri mekânları mezar olacaktır."


Protokol konuşmalarının ardından öğrenciler tarafından 15 Temmuz konulu şiir ve kompozisyonlar okundu. Aliağa Engelsiz Mehteran Takımı katılımcılara mini konser verdi. Engelsiz Mehteran Takımının marşlarına ellerindeki Türk Bayraklarını sallayarak eşlik eden vatandaşlar Demokrasi Meydanı’nı kırmızı beyaza bürüdü. Saatler 00.13’ü gösterdiğinde ise Petkim Camisi Müezzini Adnan Pınar Demokrasi Meydanı’nda sela okudu. Yaklaşık beş saat süren program 15 Temmuz konulu video gösterimleri ile son buldu.


Aliağa Kaymakamlığı tarafından organize edilen anma programına ayrıca, Garnizon Komutanı Albay Faruk, Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir, AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Kerem Ali Sürekli, İlçe Jandarma Komutanı Rıfkı Kulaksız, İlçe Emniyet Müdürü Yasin Uğurtaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse, İlçe Sağlık Müdürü Özkan Orhun, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Yöntem, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.