POLİTİKA - 12 Temmuz 2018 Perşembe 17:38

Bakan Pakdemirli hafta sonu mesaisini İzmir’e ayırdı

A
A
A
Bakan Pakdemirli hafta sonu mesaisini İzmir’e ayırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı kabinede yer alan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hafta sonunda memleketi İzmir’i ziyaret edecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı kabinede yer alan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hafta sonunda memleketi İzmir’i ziyaret edecek.


Bakan olduktan sonra ilk ziyaretlerinden birini kendi şehrine gerçekleştirecek olan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hafta sonunda vaktini İzmir’e ayırdı. Cumartesi günü Ankara’dan saat 10.30 uçağıyla İzmir’e gelecek olan çiçeği burnunda bakan, Adnan Menderes Havalimanı’nda partililer tarafından karşılayacak. Burada bir konuşma yapması beklenen Pakdemirli, sonrasında İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret edecek. Valilik ziyaretinin ardından partisinin il başkanlığına geçecek olan Tarım ve Orman Bakanı, 15.00’te ise bir otelde tarım ve orman sektörünün temsilcileriyle bir araya gelecek. Buluşmadan sonra günün programı akşam yemeğiyle son bulacak. Bekir Pakdemirli, 15 Temmuz Pazar günü sabah taziye ziyaretine katılacak ve ardından da Ödemiş’e geçerek belediye ve kaymakamlığı ziyaret edecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.