YEREL HABERLER - 30 Mayıs 2017 Salı 12:43

Başkan İnce’den taksicilere destek

A
A
A
Başkan İnce’den taksicilere destek

Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala ile makamında görüşen Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, taksi esnafını üzmeyeceğini, bu uğurda kaldırıma bile durak yapmak zorunda kaldığını söyledi.

Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala ile makamında görüşen Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, taksi esnafını üzmeyeceğini, bu uğurda kaldırıma bile durak yapmak zorunda kaldığını söyledi.


Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’yi makamında ziyaret ederek dernek çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgi verdi. Başkan Pala ziyarette, büyükşehir merkezinde taksi esnafı olarak görev yapan mal sahipleri ve şoförlerin büyük sıkıntılar yaşadığına dikkat çekti. Durakların şehir merkezinde yer bulamadığını ifade eden Pala, "Taksi esnafı bir hizmet sektörüdür. Hizmet sektöründeki kişilerin mutlu ve sağlıklı ortamlarda çalışma alanı bulması yapılan çalışmaların verimliliğini arttırıyor. Taksi esnafı birçok durakta aracını koyacak yer bulamıyor. Bu yüzden sürekli ceza yiyen taksi esnafı büyük bir gerginlik yaşıyor. Yine birçok durakta lavabo ve pisuvar yok. Özellikle gece çalışan şoför arkadaşlarımız bu temel ihtiyaçlarını sağlıklı ve hijyen bir ortamda karşılayamıyor. Büyükşehir ve ilçe belediyelerin hızla artan nüfus, yapılaşma sıkıntıları nedeniyle taksici esnafından yana tavır almaları bizim için büyük önem taşıyor.



"İlçemizde kaldırıma durak yaptık"


Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ise, taksici esnafının çok geniş bir kitleye hizmet verdiğini o yüzden onların da ihtiyaçlarının karşılanmasının önem taşıdığını söyledi. Taksi sahiplerinin dernek çatısı altında toplanmasının önemli bir örgütlenme başarısı olduğunu ifade eden İnce, şöyle devam etti:


"Taksi esnafı ile aram iyidir. Her zaman işlerini kolaylaştırmak çözüm bulmak için hareket etmişizdir belediye ekipleri olarak. Hatta ilçemizde kaldırıma durak yaptık diye bizi kaymakam beye şikayet etmişlerdi. Sayın kaymakama zorunlu durumu açıkladım. Taksiler için hizmet alanı oluşturduk. O da bize bu konuda hak verdi” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.