YEREL HABERLER - 28 Nisan 2015 Salı 11:11

Bayraklı'da İşçileri Buluşturan Gece

A
A
A
Bayraklı'da İşçileri Buluşturan Gece

İzmir’in Bayraklı ilçesinde, belediye taşeron çalışanlarının örgütlendiği Devrimci İşçi Konfederasyonu (DİSK) tarafından işçi gecesi düzenledi.
Devrimci İşçi Konfederasyonu (DİSK), Bayraklı ilçesindeki Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonunda işçi gecesi düzenledi. Geceye, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı, CHP Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda belediye çalışanı katıldı.
Gecede bir konuşma yapan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, kurucu belediye başkanı olarak sendikalaşmayı desteklediğini ifade etti. Başkan Karabağ, “Sendikalaşmak olumlu, güzel bir olay ama doğru ve güzel bir şekilde yapılması gerekiyor. ‘Faşizme karşı omuz omuza derken’ yanında faşizmin olduğunu görememek o işin yanlış yolda gittiğini gösterir! Faşizmin ne olduğunu herkes devrimci işçi sendikalarında gördü. DİSK deyince aklıma elbette 1977’de öldürülen 34 işçi kardeşimi geliyor. Yine yakın zamanda Soma’da maden faciasında kaybettiğimiz değerli işçi kardeşlerimiz geliyor. Yine ayı şekilde gezi olaylarında küçük yaşta kaybettiğimiz Berkin Elvan aklıma gelir. Aklıma bu ülkenin emperyalizme karşı en büyük savaşını verdiği günlerde baş komutanlık yapan Mustafa kemal Atatürk gelir. İşçi kardeşlerimizin bu tablo içersin de olması bana onur verir gurur verir” dedi.
"SENDİKALI İŞÇİ SAYIMIZ 900 BİN"
Başkan Karabağ, tütün tarlasından çıkmış bir ailenin çocuğu olduğunu, yaşamının emek ağırlıklı bir ortamda geçtiğini anlattı. Başkan Karabağ, “12 Eylül 1980 öncesi ülkemizin nüfusu 45 milyonken sendikalı işçi sayısı 5.5 milyondu. Bugün nüfusumuz 76 milyon, sendikalı işçi sayımız 900 bin. Bizi bu noktaya getiren 13 yıllık mevcut iktidardır. Yasalarla işçi hareketlerini öyle bağlamışlar ki kurumları hizmet alımı adı altında taşeronla iş yapın noktasına getirmiştir. 7 Haziranda bu faşizmi yıkmak durumundayız. Bu iktidardan kurtulmamız gerekiyor. Sadece bugün sendikalaşmak ve sendikaya üye olmak bu sorunu çözmüyor. İşçi sınıfının önümüzdeki dönemlerde kendi anlayışı içerisinde olduğu bir siyasi partiye ortak olması ve siyasi temsilcilerinin olması gerekiyor. Elbette bu örgütlü gücü büyütmekle oluyor. Biz gelip geçici görevler deyiz. Benim belediye başkanlığım yıllarca sürecek değil. Önemli olan sizlerin burada kalmasıdır. Kurucu belediye başkanı olarak 10-15 yıl sonra Bayraklı Belediyesine geldiğimde sizlerle karşılaşabilme şansı yakalamalıyım. Yoksa sizleri kapının önüne koyan bir yapı olursa bu üzülürüm. İşçi sınıfının önüne açmamız gerekiyor” dedi.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, kendilerine verdiği destekten dolayı Başkan Karabağ’a teşekkür ederek, “Karabağ işçi dostu bir başkandır. 1977’deki Taksim olayı 12 Eylül faşist cuntasının alt yapısını hazırlayan bir katliamdı. 1977’de Türkiye’de milyonlarca insanın yumruk olduğu bir süreçte birlik dayanışma ve mücadele günü kutlamalarını yaparken aynı duygularla taksimde çalışan işçi arkadaşlarımız ekonomik siyasal anlamda taleplerini sıralamışlardı" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Yel Değirmeni grubu sahne aldı. Başkan Karabağ, Beko işçilerle birlikte halay çekerek onların mutluluğuna ortak oldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Üniversite öğrencileri, Mudanya’nın tarihini yakından inceledi Mudanya Belediyesi, Frankfurt Goethe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden mimarlık fakültesi öğrencilerini ilçede ağırladı. Proje kapsamında Mudanya’nın tarihi yapılarını ziyaret eden öğrenciler, araştırmalarını sanal sergi yoluyla duyuracak. Frankfurt Goethe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) işbirliğinde gerçekleştirilen “Bizans ve Osmanlı Dönemi Yapılarının Mimari Karşılaştırmaları” projesi kapsamında mimarlık fakültesi öğrencileri Mudanya, Kumyaka ve Tirilye’yi ziyaret etti. Öğrenciler, projeyi yürüten akademisyenler eşliğinde Kumyaka Baş Melekler Kilisesi, Tirilye Kültür Merkezi, Taş Mektep, Dündar Evi, Kemerli Kilise, Fatih Cami ve Tirilye Hamamı’nda incelemelerde bulundu. Tarihi gezinin ardından öğrenciler tarafından elde edilen sonuçlar, sanal sergi yoluyla duyurulacak. Araştırma projesi kapsamında birçok gezi düzenlediklerini ifade eden ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Yoncacı, “Araştırma projesi kapsamında Osmanlı ve Bizans eserlerinin öğrenciler tarafından münakaşa edildiği, gelişimlerin, devamlılıkların ve kesintilerin konuşulduğu bir araştırma projesi gerçekleştirdik” dedi. İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.Bilge Ar, projenin lisansüstü öğrencilerin eğitimi ve ağ oluşturmasıyla ilgili olduğunu belirterek, “Gezilerde öğrencilerimiz kendi uzmanlık alanlarına göre aralarında bilgi alışverişi sağlıyorlar” diye konuştu. İki senedir devam eden program kapsamında öğrencilere çeşitli görevler verdiklerinin de altını çizen Ar, “Bu görevler kapsamında öğrencilerimiz hem görsel olarak hem de yapacakları arşiv araştırmalarıyla hazırlayacakları bilgi verici posterleri sanal bir sergi ile tamamlayacaklar” şeklinde ifade etti. Proje çerçevesinde İstanbul, Bursa ve Tirilye gezisi gerçekleştirdiklerini ifade eden İTÜ Mimarlık Tarihi öğrencisi Ömer Faruk Ulusoy, Osmanlı ve Bizans miraslarını inceleyerek, proje de yer alan konular kapsamında gerçekleştirecekleri sergiye hazırlandıklarını söyledi. Gerçekleşen geziye Mudanya Belediye Meclis üyeleri Nilgün Arslanoğlu, Jale Büyükurgancı ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personelleri de eşlik etti.