YEREL HABERLER - 10 Şubat 2016 Çarşamba 13:11

Beydağ'da Taşeron İşçilere Zam

A
A
A
Beydağ'da Taşeron İşçilere Zam

Beydağ Belediyesi, bünyesinde çalışan 41 taşeron işçinin aylık maaşlarını ortalama 1600 liraya çıkarttı.
Beydağ Belediyesi bünyesinde çalışan 41 taşeron işçinin aylık maaşları 1600 lira oldu. Beydağ için ciddi fedakarlık yapan çalışanlarına yaptıkları maaş düzenlemesinden dolayı mutlu olduklarını belirten Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, işçilere de çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Başkan Şentürk şunları söyledi: “Belediyemiz bünyesinde taşeron işçi olarak çalışan mesai arkadaşlarımıza yeni yıl itibarı ile zamlı maaşlarını ödemeye başladık. Asgari ücret üzerinden düzenlenen işçilerimizin maaşları, düzenleme yapılmadan önce 1200 TL’ydi. Şimdi ise işçilerimizin aylık maaşları ortalama 1600 TL oldu. Yapılan bu düzenlemeden kadrolu çalışanlarımız da nasibini aldı. Beydağ Belediyesi encümeni olarak belediyemizin bütçesini de sıkıntıya sokmadan bu düzenlemeyi yaptık. Çalışan tüm mesai arkadaşlarımız son 7 yıldır sabırla çalıştılar. Beydağımız için birçok fedakarlık yaptılar. Biz de bu düzenlemeyi yapmaktan dolayı çok mutluyuz. Yapılan bu düzenleme ile belediyemize yıllık 250 bin TL bir maliyet oluştu. İşçilerimiz Şubat ayı maaşlarında ikinci zamlı maaşlarını almış olacaklar. Beydağ için tüm çalışan mesai arkadaşlarımız ile çalışmaya devam edeceğiz hayırlı uğurlu olsun.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.