SAĞLIK - 25 Kasım 2014 Salı 13:23

Bu Besinler Uykuyu Kaçırıyor

A
A
A
Bu Besinler Uykuyu Kaçırıyor

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, gece yatmadan önce tüketilen kırmızı et, bitter çikolata, sarımsak, kahvaltılık tahıllar ve şeker barlarının uykuyu kaçırmada etkisi olduğunu söyledi.
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar uykusuz bırakan besinler ile ilgili bilgiler verdi. Akşam saatlerinde tüketilen besinin uykuya birebir etkisi olduğunu belirten Tutar, sindirimi zor olan ve uzun süre midede kalan besinlerin yatmaya yakın tüketilmesi birçok sağlık problemini de beraberinde getirdiğini kaydetti.
KIRMIZI ET VE BİTTER ÇİKOLATA
Akşam yemek saatinin 20.00’dan sonraya kaldıysa kırmızı et tüketilmemesi gerektiğini kaydeden Tutar, “Sert yapısı ve protein içeriğinin yüksek olması nedeni ile uzun süre tok tutan kırmızı et siz uyurken barsak sisteminizde olacaktır. Bu durumda uyku düzeninizde dengesizliklere neden olabilir” diye konuştu. Kırmızı etin yanı sıra bitter çikolatanın da geceyi kaliteli uyku ile geçirmeyi engelleyen besinlerden birisi olduğunu dile getiren Tutar şöyle konuştu: “Uyku kaçıran ve insana ekstra enerji veren kafein bu çikolata içerisinde fazlası ile bulunmaktadır. Hemen hemen tüm çikolatalar içerisinde bulunan kafein bulunur. Buna teobromin adı verilen uyaranda eklendiğinde kalp ritminin hızlanması ile uykunuzun kalitesizleşmesi kaçınılmazdır. Beyaz çikolatalar içerisinde bu bileşenlerin daha az olması nedeni ile uyku kalitesine etkisi daha azdır.”
SARIMSAK, KAHVALTILIK TAHILLAR VE ŞEKER BARLARI
Genel olarak yatmadan önce içerisinde sarımsak olan besinlerin tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Tutar, sarımsağın mide ekşimesine neden olduğunu aktaran Tutar, kahvaltılık tahılların da yatmadan önce kan şekerinizin hızlı yükselmesini sağladığı için kalitesiz bir uykuya neden olabileceğini belirtti. Tutar, gün içerisinde tatlı ihtiyacını karşılamak için dönemsel olarak tüketilen şeker barlarının da gece uykusuna mal olan besinlerden birisi olduğunu vurguladı. Tutar, “Yapılan bir çalışmada uykudan önce bireylere şeker barları tükettirilmiş ve 10 bireyden 7’sinin gece kabus gördüğü saptanmıştır. Bu durum gece yatmadan yüksek miktarda alınan şekerin bu duruma neden olabileceği sonucunu çıkarmaktadır” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Türkiye’ye kaçak yolla getirilen yaklaşık 100 bin adet tıbbi sülük ele geçirildi Kaçakçılık suçlarıyla mücadele ekipleri ile Arnavutköy İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından bir otelde yapılan operasyon çerçevesinde Türkiye’ye kaçak yolla getirilen 28 kilogram ağırlığında ve yaklaşık 100 bin adet tıbbi sülük ele geçirildi. Operasyon çerçevesinde yakalanan 2 şahsa da 2 milyon lira ceza kesildi. İstanbul kaçakçılık suçlarıyla mücadele Şube Müdürlüğüne gelen bir ihbar doğrultusunda Savcılık talimatı ve alınan arama izniyle Arnavutköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol Görevlisi ekipleri Arnavutköy’de bulunan bir otele operasyon gerçekleştirildi. Operasyon çerçevesinde, 2 yabancı uyruklu şahsın bavulunda özel olarak hazırlanmış keseler bulundu. Keselerin içinde 28 kilogram ağırlığında ve yaklaşık olarak 100 bin adet civarındaki tıbbi sülük olduğu tespit edildi. Cites belgesine tabi olan ve kaçak yollarla İran’dan Türkiye’ye pazarlamak için getirildiği beyan edilen tıbbi sülüklerle ilgili herhangi bir evrak belge ibraz edilemediği öğrenildi. Ekipler, 1380 sayılı su ürünleri kanun kapsamında yasadışı yolla Türkiye’ye getirilen 28 kilogram civarındaki tıbbi sülüklere el koydu. Kaçak olarak tıbbi sülükleri Türkiye’ye getiren 2 yabancı uyruklu şahıs hakkında 2 milyon 624 bin 408 lira idari para cezası uygulandı.