ÇEVRE - 30 Eylül 2021 Perşembe 11:59

Barajda su seviyesi düştü, balıkçılar endişeli

A
A
A
Barajda su seviyesi düştü, balıkçılar endişeli

Tokat’ta baraj gölünde su seviyesinin düşmesi alabalık çiftliklerini tehdit etmeye başladı.

Almus ilçesinde 55 yıldır tarımsal sulama, elektrik üretimi ve balıkçılığın yanı sıra manzarası ile ilçeye değer katan baraj gölünde endişe verici görüntüler yaşanıyor. Su seviyesi kıyı şeridinden yaklaşık 400 metre çekilirken, derinlik yaklaşık 15 metre düştü.

Barajda su seviyesi düştü, balıkçılar endişeli

Türk bayrağının dikili olduğu kayalık ortaya çıktı. Su seviyesinde önceki yıllara göre aşırı düşüş yaşanması ise balıkçıları endişelendiriyor. 31 işletmede 300'e yakın kafeste, somon ve alabalık üretimi yapan balıkçılar zor günler yaşıyor. Alabalık üretim tesisinde çalışan Hasan Alver, su seviyesinin aşırı düşmesi nedeni ile balıkların bulunduğu kafesleri daha derin noktalara çekmeye çalıştıklarını kaydetti.

Suyun azalması ile birlikte oksijen seviyesinin de azaldığını ifade eden Alver, “Bir an önce burada önlem alınmalı. Ağları yukarı kaldırdığımız için balıklar sıkışıyor, telef olanlar var.

Barajda su seviyesi düştü, balıkçılar endişeli

"Ne olacak bilmiyoruz"

1994 yılında su seviyesi düşmüş ama bu kadar düşmemiştir. Bu sene aşarı derecede düştü. Balıkçılık için her türlü risk. Şuanda ağlarımız yere değiyor. Tabanlarını kaldırıyoruz balıklarımız ölüyor. Ne olacak bilmiyoruz” dedi.

Balıkçı Ali Doğan ise barajda su derinliğinin yaklaşık 5 ay içerisinde yaklaşık olarak 15 metre düştüğünü belirterek, “Alabalıkların bulunduğu kafeslerin su seviyesinin düşmesi ile birlikte balıkların sıkışarak ölmeye başladı. Bu şekilde devam ederse barajda elektrik üretiliyor diye balıklarda ölecek” diye konuştu.

Baraj elektrik üretimi ve tarımsal sulamada kullanılıyor

Yeşilırmak üzerinde, sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amaçlı olarak 1959-1966 yılları arasında inşa edilen Almus Baraj Gölü, 21 bin 350 hektarlık bir alana sulama hizmeti veriyor. 27 MW'lik güç kapasitesi ile yılda 99 GWh elektrik enerjisi üretimi de sağlayan Almus Barajı'nda alabalık, sazan, yayın, tuna ve kaya balığı bulunuyor. 2016 yılında özelleştirilen Almus ve Köklüce hidroelektrik santrallerinde elektrik üretimi yapılıyor.

Barajda su seviyesi düştü, balıkçılar endişeli

Nurhan İçmez

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Didim’de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama Aydın’ın Didim ilçesinde polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında uyuşturucu madde satışı yaptığı tespit edilen şüpheli kıskıvrak yakalandı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, çıkartıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Didim Narkotik Büro Amirliği tarafından uyuşturucu madde kullanımı ve satışının önlenmesine yönelik çalışmalar aralıksız sürüyor. Zehir tacirlerine nefes aldırmayan narkotik ekipleri başarılı operasyonlarına bir yenisini daha ekledi. Edinilen bilgiye göre, bir süre takibe alınan Y.Y. isimli şüphelinin uyuşturucu madde satışı yaptığı tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan ekipler şüpheliyi kullandığı motosiklet ile yakaladı. Şüphelinin üzerinde, kullandığı motosiklette ve ikametinde yapılan aramalarında; 563,3 gram esrar, 0,66 gram kokain, 2 adet çalışır vaziyette hassas terazi, 3 adet rulo halinde alüminyum folyo, 1 adet esrar öğütme aparatı, 32 adet 7,65 tabanca fişeği, 1 adet komando tabir edilen bıçak ve suçtan elde edildiği değerlendirilen 16 bin 460 Türk lirası ele geçirildi. Öte yandan narkotik ekipleri tarafından gerçekleştirilen bir diğer çalışmada da 7,21 gram esrar elde geçirilirken şüpheliler uyuşturucu madde kullanmaktan işlem yapılarak serbest bırakıldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Y.Y. ise çıkartıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Eskişehir Mihalıççık’ın ünlü kiraz ağaçları koruma altında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Mihalıççık ilçesinde Kiraz Yetiştirilen Alanlarda Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Projesi kapsamında yürütülen kontroller devam ediyor. Mihalıççık ilçesinin önemli tarımsal ürünlerinden olan kiraz, ülkemiz ve İlçe üreticileri için önemli bir gelir teşkil etmektedir. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün koordinatörlüğünde, Ankara Merkez Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğünün işbirliği ile 2019 yılında başlatılan Akdeniz Meyve Sineği’ne (AMS) karşı ari alan tespiti çalışmaları üç yıllık bir izleme sonucunda 2021 yılında ari alan ilan edilmişti. Özellikle yurtdışı ihracatı için çok önemli olan ari alanın devamlılığı kapsamında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personeli tarafından yürütülen kontroller aralıksız devam ettiği belirtilen konuyla ilgili açıklamada, "2024 Yılı zararlı izleme ve takip amaçlı olarak Akdeniz Meyve Sineği (AMS) tuzakları asılarak zararlı kontrolleri düzenli olarak yapılmaktadır. Akdeniz Meyve Sineği, ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgelerinin sahil şeridinde yıl boyunca, diğer bölgelerde ise yaz aylarından itibaren görülmektedir. Akdeniz meyve sineği ürünün pazar değerini yok eder. Akdeniz meyve sineğinin özellikle ihraç edilen turunçgil, nar, şeftali, nektarin ve diğer ürünlerdeki zararı ülkemiz ekonomisi için çok önemlidir. Bu tür meyvelerin vuruklu veya bulaşık olması, ihracatımızı olumsuz yönde etkilemekte ve ürünlerin yurt dışına çıkarılmasına izin verilmemektedir. Akdeniz meyve sineği mücadelesinde kültürel mücadele çok önemlidir. Mihalıççık ilçesinde ari alanın sürdürülebilmesi için kiraz bahçelerine ara konukçuluk eden elma, şeftali, nektarin, kayısı, incir gibi meyveler dikilmemeli ve bunlarla karışık bahçe kurulmamalıdır. Kiraz hasadından sonra ağaç üzerinde meyve bırakılmamalıdır. Yere dökülen meyveler toplanıp derin çukurlara gömülmeli veya kalın siyah çöp poşetleri içerisinde güneş altında 20-25 gün bekletilerek larvaların ölmesi sağlanmalıdır" denildi. Zararlılara karşı etkili mücadele Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarımın sürdürülebilirliği için çiftçilerle işbirliği içinde çalışmalarına devam etmekte ve zararlılara karşı etkili mücadele yöntemlerini yaygınlaştırmak için çaba sarf etmektedir. Çiftçiler için yapılan bilgilendirme çalışmaları ve teknik destek, kiraz üretiminin kalitesini ve miktarını arttırarak, bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır. Böylelikle, ari alan uygulamalarının başarılı bir şekilde devam etmesi, Akdeniz meyve sineği zararlısının kontrol altına alınması ve kiraz üretiminde verimliliğin artması hedeflenmektedir. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve çiftçilerin gelir düzeyinin korunması amacıyla yapılan bu çalışmalar, bölgedeki tarım sektörünün gelişimine olumlu yönde katkı sağlamaktadır.