KÜLTÜR SANAT - 18 Şubat 2018 Pazar 12:40

Çeşme 1. Öykü Günleri sona erdi

A
A
A
Çeşme 1. Öykü Günleri sona erdi

İzmir’in Çeşme ilçesinde, Çeşme Belediyesinin desteğiyle Çeşme Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen "Çeşme 1.

İzmir’in Çeşme ilçesinde, Çeşme Belediyesinin desteğiyle Çeşme Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen "Çeşme 1. Öykü Günleri" sona erdi.



İki gün süren "Çeşme 1. Öykü Günleri"nde, Çeşmeli yazarlar okurlarıyla buluşarak, birer söyleşiyle kendilerini ve kitaplarını tanıttı. Çeşme 1. Öykü Günleri’nin onur konuğu olarak belirlenen usta fotoğrafçı ve yazar Cavit Kürnek de anıları ile renklendirdiği söyleşisinde, "Eşek ve Zeytin Ağacı" adlı öyküsünü anlattı. 16-17 Şubat tarihlerinde, Çakabey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğin ikinci gününün ilk bölümünde ise Egeli Kadın Yazarlar Platformu Üyeleri Filiz Gülmez, Gönül Çatalcalı, Gülseren Mungan ve Buket Başaran Akkaya, "Kadın ve Şiddet" ana temalı birer söyleşi sundu.



"Yerel basının desteği bize güç verdi"



Çeşme 1. Öykü Günleri’nin ikinci gününün açılış konuşmasını yapan Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Çeşme’de edebiyat etkinliği düzenlemenin zor bir seçim olduğunu belirterek, "Edebiyat etkinliklerinin benim gayretlerimle olduğu söyleniyor. Hayır. Bu edebiyat etkinlikleri, Çeşme Kent Konseyi Yürütme Kurulu’ndaki arkadaşlarımın çabaları ile gerçekleştiriliyor. Ayrıca, Çeşme’deki yerel basının bizlere olan destekleri de bize güç veriyor. Çeşme Kent Konseyi yönetimine seçildikten sonra, bizleri ve çalışmalarımızı yarımadaya, Türkiye’ye duyuran değerli yerel basın emekçilerine teşekkürü borç biliriz" diye konuştu.



"Halk gelmiyorsa, biz halka gidelim"



Dikili’nin geçmiş dönemlerde yaptığı kültürel etkinliklerle, kültür ve sanat kenti olarak anıldığını hatırlatan Önal, "Ne yazık ki arkası gelmedi ve etkinlikler sona erdi. Çeşme Belediyesinin de desteğiyle, Çeşme Kent Konseyi olarak hedefimiz, Çeşme’yi tarihi ile ve kültürü ile öne çıkarmak. Şu anda bu salonu dolduramıyoruz. Birçok kişi ’Çeşme’ye yakışır bir kültür merkezi gerekir’ diyor. Ben de dedim. Ama artık bu düşüncemi geriye aldım. Önce bu salon dolacak, bu salon insanları almamaya başladığında daha modern ve Çeşme’ye yakışacak bir kültür merkezi, zaten kendiliğinden gündeme gelecektir. Ayrıca şunu da önemle belirtmek istiyorum; bundan sonra halk etkinliklere gelmiyorsa, biz halka gideceğiz. Bundan sonraki kültürel etkinliklerimizi, toplantılarımızı, söyleşilerimizi, mahallelere gidip kahvelerde yapacağız. İnanıyorum ki, halkımızın ayağına giderek, söyleşilerimizi, etkinliklerimizi onlarla birlikte kahvelerde gerçekleştirirsek, Çeşme’nin tarihi ve kültürü ile de anılan bir kent olması yolunda ciddi adımlar atmış olacağız" diyerek halkla bütünleşilmesi gerektiğini vurguladı.



Egeli kadın yazarlar, "Kadın ve Şiddet"i konuştu



İkinci günün açılış konuşmasının ardından, Çeşme Kent Konseyi ve Egeli Kadın Yazarlar Platformu işbirliği ile hazırlanan "Kadın ve Şiddet" ana temalı şubat ayı toplantısı gerçekleştirildi. Çeşme Belediyesinin desteği ile, ilki ocak ayında gerçekleştirilen söyleşilerin ikincisine dört Egeli kadın yazar katıldı. Sunuculuğunu Çeşmeli öykü yazarı Hande Baba’nın üstlendiği söyleşilerde, Egeli Kadın Yazarlar Platformu Üyesi Filiz Gülmez "Duygusal Şiddet", Gönül Çatalcalı "Mahalle Baskısı", Buket Başaran Akkaya "Şiddet Uygulayıcısı Olarak Kadın / Kadının Kadına Zulmü" ve Gülseren Mungan da "Sözlü Şiddet / Kadında Söz İzleri" başlıklı birer sunum gerçekleştirdi. Söyleşilerinin ardından Egeli kadın yazarlara, Çeşme Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri tarafından birer çiçek verildi.



Onur konuğu Cavit Kürnek’e plaket



Edebiyat söyleşileri ile dolu etkinliğin son bölümünde de Çeşme’de ilk kez çıkarılan edebiyat dergisi "Günizi"nin kurucuları Salih Korkmaz ve Mürteza Albayrak ile Çeşme 1. Öykü Günleri’nin onur konuğu usta fotoğrafçı-yazar Cavit Kürnek birer söyleşi gerçekleştirdi. "Günizi" edebiyat dergisinin sahibi Salih Korkmaz söyleşisinde, "Günizi"nin ortaya çıkışını, Çeşme’nin ilk edebiyat dergisi olmasının önemini ve hedeflerini anlattı. Karikatürist-grafiker Mürteza Albayrak da "Günizi" dergisine çizgileriyle destek verdiğini belirterek, çocukluk yaşlarında karikatür çizmeye başladığında en büyük desteği Cavit Kürnek ve Nihat Atagöz’den aldığını, bugünlere ulaşmasında onların katkılarının ve eleştirilerinin rolünün büyük olduğunu anlattı. Etkinliğin onur konuğu Cavit Kürnek de, keyifle dinlenen sohbetini, çeşitli anıları ile renklendirerek, "Eşek ve Zeytin Ağacı" adlı öyküsünü anlattı.



Söyleşilerin ardından, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, onur konuğu usta fotoğrafçı-yazar Cavit Kürnek’e çiçek ve plaket verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman "Minik eller büyük hayaller” projesi Adıyaman’da devam ediyor Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü koordinesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile başlatılan proje kapsamında, ’Minik eller büyük hayaller’ temalı etkinliklerde çocuklar eğlenirken öğreniyor. 22-26 Nisan haftasında gerçekleşen etkinliklerde matematikten kodlamaya, kültür-sanattan eğitime birçok alanda sunulan etkinliklerle çocuklar hoşça vakit geçiriyor. 23 Nisan Çocuk Şenliği etkinlikleri kapsamında hafta boyunca Adıyaman’da halk eğitimi merkezlerince akıl zeka oyunları, bilim, sanat, seramik, ebru, çini, resim, mutfak atölyesi, geleneksel sanatlar ve kültürel mirasın tanıtılması, fotoğraf sergisi, ağaç dikimi ve spor faaliyetleri gibi birbirinden farklı etkinlikler düzenleniyor. Çocukların yenilikçi, problem çözen, farklı düşünen ve pozitif kişilik özelliklerine sahip olmalarının hedeflendiği "Minik eller büyük hayaller" programı kapsamında hafta boyunca gerçekleştirilen etkinliklerle, 4-14 yaş aralığındaki çocuklar ve gençlerin bireysel yeteneklerini fark etmesi ve doyasıya eğlenmesi bekleniyor. Konuyla ilgili bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında, geleneksel sanatlar ile kültürel mirasımızı çocuklarımıza tanıtmak, çocuklarda yeni ilgi alanları oluşturmak ve çocukların yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olmak amacıyla yola çıkılan ’Minik eller büyük hayaller’ projesiyle Adıyaman’da çok farklı etkinliklere imza atıyoruz. Evlatlarımıza ebru, resim, çini, mutfak atölyesi, ağaç dikimi ve spor atölyeleri gibi pek çok alanda halk eğitim merkezlerimizin kapısını açarak geleceğimiz olan çocuklarımızla kültür ve sanatı buluşturuyoruz" ifadelerini kullandı.
Samsun Geleceğin mühendisleri için iş birliği Makina Mühendisleri Odası(MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, SAMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde çalışmalarını yürüten Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği(MÜDEK) sayesinde ’daha iyi yetiştirilmiş ve nitelikli’ mühendislerin mezun edildiğini açıkladı. MMO Samsun Şubesi, Samsun Üniversitesi(SAMÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Paydaş Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Toplantıya SAMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve MMO Samsun Şube yöneticileri katıldı. Toplantıda, SAMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Keleş, bölüm tanıtımını yaptıktan sonra MÜDEK başvuru hazırlıkları hakkında katılımcılara detaylı bilgi aktardı. Gürkan’dan MÜDEK’e övgü Toplantı ile ilgili basına bilgi veren MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, MÜDEK’in, farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaptığını hatırlatarak, "MÜDEK, Türkiye’de mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunuyor. Böylece güncel ve gelişmekte olan teknolojileri kavrayan, daha iyi eğitilmiş ve daha nitelikli mühendisler yetiştirilerek toplumun refahının ileri götürülmesine katkı sağlanıyor" dedi. Eğitim kalitesinde artış MÜDEK’in Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı (ENAEE-European Network for Accreditation of Engineering Education) ile International Engineering Alliance(IEA) Washington Accord’a üye olduğunu da hatırlatan Kadir Gürkan, "SAMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü, bu kapsamda başladığı çalışmalarını devam ettiriyor. Bu çalışmalar, öğrencilerimizin eğitim kalitelerinde önemli artışa yol açacaktır" diye konuştu.
Niğde Niğde’de İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı yapıldı Mesleki eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, istihdam politikalarının oluşturulması ve işsizliğin önlenmesine yönelik çalışmalar yapmak amacıyla oluşturulan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. 81 ilde eş zamanlı yapılan, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın çevrimiçi katılımı, ’İİMEK’lerin Etkinleştirilmesi Özel Gündemi’ ile Vali Cahit Çelik başkanlığında toplandı. Toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın çevrimiçi katılımı ile ’İİMEK’lerin Etkinleştirilmesi Özel Gündemi’ görüşüldü, daha sonra Niğde’de yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar değerlendirildi. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarının engelli bireylerin mesleki eğitimi ve istihdamı alanında daha etkin görev almasına yönelik çalışmalar yapılması, kadın istihdamının artırılması, kadın girişimciliğinin desteklenmesi ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi amacıyla tüm paydaşlar ile işbirliği içerisinde Kadın Girişimciliği ve Kadın Kooperatifçiliği Çalıştayı düzenlenmesi kararı görüşüldü. Yapılan toplantıda ayrıca Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği 2024 Mart ayı raporu ile İİMEK Denetim Kurulu faaliyetleri değerlendirildi. Bu çerçevede İİMEK’lerin daha etkin hale getirilmesi amacıyla tüm katılımcı kurumların işbirliğinde çalışılması yönünde karar alındı.