GENEL - 21 Şubat 2018 Çarşamba 10:25

Demirtaş, “Çeşme Alaçatı Havalimanı sezon dışında eğitim üssü olmalı”

A
A
A
Demirtaş, “Çeşme Alaçatı Havalimanı sezon dışında eğitim üssü olmalı”

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün Çeşme Alaçatı Havalimanı yapımı ihalesine yönelik tekliflerin sadece yaz aylarındaki sezon uçuşları için değil Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu havacılık ve pilot eğitimini içerecek şekilde düzenlenmesi gerektiği vurguladı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün Çeşme Alaçatı Havalimanı yapımı ihalesine yönelik tekliflerin sadece yaz aylarındaki sezon uçuşları için değil Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu havacılık ve pilot eğitimini içerecek şekilde düzenlenmesi gerektiği vurguladı.


İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Başkan Demirtaş, 20 Nisan’da yapılacak ihalenin yap-işlet-devret modeliyle gerçekleşeceğini ve butik havaalanının bölge turizminin kapılarını dünyaya açacağını belirterek, “Bu proje, sadece Çeşme’yi değil Seferihisar, Karaburun, Mordoğan’a kadar tüm Yarımada’yı ve yakın çevreyi etkileyecek bir projedir. Bu sayede Çeşme, dünyanın en popüler turizm merkezleri arasında gösterilecek. Çeşme Alaçatı Havalimanı’nın sezon dışındaki diğer aylarda atıl kalmasını istemiyoruz. Havalimanını yaz ayları dışında havacılık ve pilot eğitimi için kullanabiliriz. İhale aşamasında bölgenin fizibilitesi buna göre verimli hale gelebilir” dedi.


Bölge için ilk havaalanı projesiyle ilgili 1994 yılında İzmir Valiliği tarafından ihale yapıldığını ancak yarım kaldığını anımsatan Başkan Demirtaş, Sakız ve Kos Adasında dahi havalimanı bulunduğunu, bölgenin bu tür yapıya ihtiyaç duyduğunu vurguladı.



“Havacılık sektörüne Türk pilotlar damga vuracak”


Havalimanın sezon dışında eğitim amaçlı kullanabileceğine dikkat çeken Başkan Demirtaş, şunları söyledi: “Pilotların, temel mühendislik eğitimi alması zorunlu hale geldi. Amerika’daki uçuş akademisi ile sözleşmeyi imzalamak üzereyiz. Üniversitemizde öğrencilerimiz teorik yer eğitimi derslerini alacak. Uçuş eğitimleri de her yıl yaz döneminde 3 aylık periyodlarla ABD’de verilecek. İzmir Ekonomi Üniversitesinde Havacılık ve Uzay, Elektrik-Elektronik, Mekatronik, Makine, Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliği alanında eğitim alan öğrencilerimize, pilotaj eğitimi vereceğiz. Öğrencilerimiz, programı tamamladığında tek motorlu, çift motorlu, özel ve ticari uçak pilot lisansı ile aletli uçuş lisansını alacak. 2019’da eğitimlere başlamayı hedefliyoruz. Lisansı alan öğrencilerimiz, Amerika, Avrupa ve Türkiye’de mesleklerini yapabilecekler.”



“Sivil havacılığın geleceğine yön veriyoruz”


Boeing’in yaptığı çalışmaya göre 2011-2030 yılları arasında dünya genelinde 425 bin pilota, 600 bin de uçak bakım onarım elemanına ve aynı sayıda da kabin memuruna ihtiyaç olacağını ifade eden Başkan Demirtaş, ülkemizde de çıkması planlanan yasa ile uçuşlarda, çoğunlukla Türk pilotların görev alacağını kaydetti. Başkan Demirtaş, “Kendi pilotlarımızı yetiştirmemiz gerekiyor. Son yıllarda hava taşımacılığı sektöründe görülen hızlı büyüme, bu alanda eğitimli ve çok iyi İngilizce bilen insan kaynağına olan ihtiyacı artıracak. Bizler de Çeşme Alaçatı Havalimanında sezon dışında gençlerimizi yetiştirip, ülkemizin havacılık sektörünün geleceğini oluşturabiliriz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.