GENEL - 22 Ekim 2018 Pazartesi 13:07

İZBAN’da grev öncesi direniş: Sakallar kesilmiyor, siyah kurdele takılıyor

A
A
A
İZBAN’da grev öncesi direniş: Sakallar kesilmiyor, siyah kurdele takılıyor

İzmir’de şehir içi ulaşımın yükünü çeken İzmir Banliyö Sistemleri (İZBAN) ile sendika arasında yapılan toplu iş sözleşmelerinde taraflar anlaşmaya varamazken, Demiryol İşçileri Sendikası Başkanı Hasan Ervüz, "Müzakere yolunu sonuna kadar açık tutacağız.

İzmir’de şehir içi ulaşımın yükünü çeken İzmir Banliyö Sistemleri (İZBAN) ile sendika arasında yapılan toplu iş sözleşmelerinde taraflar anlaşmaya varamazken, Demiryol İşçileri Sendikası Başkanı Hasan Ervüz, "Müzakere yolunu sonuna kadar açık tutacağız. Şimdi arabulucunun raporunu bekliyoruz. Rapor geldikten sonra 60 gün içinde 6 gün önceden bildirmek koşuluyla grev kararı alabileceğiz" dedi. Bu arada İZBAN çalışanları grev öncesi pasif direnişe geçerek; sakallarını kesmiyor ve siyah kurdele takıyor.


İzmir’de her gün binlerce kişinin yolculuk yaptığı İzmir Banliyö Sistemlerinde (İZBAN) tehlike çanları çalıyor. Grev adım adım yaklaşırken, Demiryol İşçileri Sendikası ile İZBAN yönetimi arasında yapılan toplu iş sözleşmelerinde anlaşma çıkmadı. Sendika yüzde 28 zam talep ederken, yönetim ise yüzde 14’lük bir zam teklifinde bulundu. Hal böyle olunca taraflar masadan kalktı.



Pasif direniş var; arabulucunun raporu bekleniyor


Bakanlık tarafından atanan arabulucudan üç gün sonra raporun geleceği ve bu raporun ardından 60 gün içinde işçilerin iş bırakma hakkına kazanacağı bildirildi. Pasif direnişin başladığı İZBAN’da işçiler siyah kurdele takarken, sakallarını da kesmiyor.


Görüşmelerden sonuç alamadıklarını aktaran Demiryolu İşçileri Sendikası Başkanı Hasan Ervüz, "Zor bir süreç oldu. Bizim yüzde 28’lik zam talebimize karşılık yüzde 14 önerdiler. Değişiklik istediğimiz 13 maddeden yalnızca 3’ünü kabul ettiler. Bu şartlar altında anlaşmamız mümkün değil. Bir makinistin bin 878 TL’ye tren kullanmasını istemiyoruz. Şimdi arabulucunun raporunu bekliyoruz. Rapor geldikten sonra 60 gün içinde 6 gün önceden bildirmek koşuluyla grev kararı alabileceğiz" dedi.



500 milyon yolcu taşıdı


Arabulucu raporu ellerine geçtikten sonra da müzakereye açık olduklarını belirten Ervüz, "Biz grev meraklı değiliz. Müzakere yolunu sonuna kadar açık tutacağız. Arabulucu raporu elimize ulaştıktan sonra da hemen harekete geçmeyi düşünmüyoruz. Bir süre daha bekleyeceğiz. Grev bizim için de son çare" ifadelerini kullandı.


Şehir ulaşımının en önemli parçalarından biri olan İZBAN’da geçen yıl yaklaşık 100 milyon toplamda ise 500 milyon yolcu taşındı. 40 durağı bulunan sistem, toplam 136 kilometre vatandaşlara hizmet veriyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da silah ticareti operasyonu: 6 gözaltı Kütahya ve Afyonkarahisar’da kaçak silah ticareti yapanlara yönelik 7 adrese eşzamanlı düzenlenen operasyonda, 6 şüpheli gözaltına alındı. Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde silah ticareti yapan şahısların tespitine yönelik Asayiş Şube ve İstihbarat Şube Müdürlükleri tarafından yapılan koordineli çalışma sonucu, Afyon’dan silah bulundurma ruhsatı ile birlikte yasal yoldan silah satın alan şahısların Kütahya’ya getirdikleri silahları sattıkları ve satışı gerçekleştirdikten sonra da hırsızlık süsü vererek çalındığı yönünde müracaatta bulundukları tespit edildi. E.D. (37), E.D. (39), Y.V. (32) ve B.M. (23) isimli şahıslar hakkında projeli teknik ve fiziki takip çalışması neticesinde yapılan ara yakalamada, toplam 66 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ele geçirildi. Hakkında çalışma başlatılan 4 şüpheli şahsın 2 ayrı şahıs ile silah ticareti konusu ile ilgili olarak irtibatlı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması ve soruşturmaya konu başkaca suç unsurlarının ele geçirilmesi amacıyla Kütahya İl merkezinde 6 şüpheli şahsın yakalanması ve suç unsurlarının ele geçirilebilmesi için Kütahya il merkezinde 4 adres, jandarma sorumluluk bölgesi olan Siner Mahallesi’nde 3 adres olmak üzere toplamda 7 adreste yapılan eş zamanlı operasyon sonucu 6 şüpheli şahıs yakalandı. Yapılan arama neticesinde, 2 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet av tüfeği, 127 adet tüfeği kartuşu, 13 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ve 5 adet tabanca şarjörü ele geçirildi. Yakalanarak gözaltına alınan 6 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.