GENEL - 14 Ağustos 2017 Pazartesi 20:41

İzmir Büyükşehir meclisi gergin geçti

A
A
A
İzmir Büyükşehir meclisi gergin geçti

İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde, Kocaoğlu’nun Mavişehir açıklaması, Aliağa’daki arazi satışı ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’a ait Urla Bademler’deki arazi için istenen imar düzenlemesi tartışma konusu oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde, Kocaoğlu’nun Mavişehir açıklaması, Aliağa’daki arazi satışı ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’a ait Urla Bademler’deki arazi için istenen imar düzenlemesi tartışma konusu oldu.


İzmir Büyükşehir Belediyesi ağustos ayı olağan meclis toplantısının 1. birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti. Kocaoğlu’nun Mavişehir açıklaması, Aliağa’daki arazi satışı ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’a ait Urla Bademler’deki arazi için istenen imar düzenlemesi konuları, mecliste tansiyonu yükseltti.



“Bu sözler bana ait, iftihar ediyorum”


Oturumda söz alan AK Parti’li meclis üyesi Ali Kökoğuz, Kocaoğlu’nun Mavişehir’de bulunan 115 bin metrekare büyüklüğündeki spor alanının önce TOKİ tarafından satılması, sonra yüzde 25’inin İller Bankası’na bağışlanması ve imara açılması için plan yapılması nedeniyle daha önce yaptığı açıklamayı okudu. Kocaoğlu’nun, “İstanbul’un ne hale geldiğini giden görüyor. Biz İzmir’in kalkınmasını, İzmir’in yaşanacak bir kent olmasını, İzmir’in gecekondulardan kurtulmasını, İzmir’in sosyal donatı alanlarının, otoparkların, yolların, spor alanlarının yapılmasını istiyoruz. Kent rantı peşinde değiliz. Kamu arsasını satma peşinde değiliz. Yani kenti satma peşinde değiliz. Biz yaşanacak bir kent yaratmak istiyoruz. Dünyanın en güzel kenti İstanbul’un düştüğü duruma İzmir’i düşürmek istemiyoruz. Mücadelemiz budur. Bunun için çalışıp, üretiyoruz. Yazık bu memlekete. Çok güzel bir memleketimiz, çok da güzel insanlarımız var. Bu toprak, bu doğa, bu memleket, bu insanlar bunu hak etmiyor kardeşim” açıklamasını hatırlatan Kökoğuz, “Bu sözler size mi ait?’ diye sordu. Bunun üzerine Kocaoğlu, “Böyle dediysem helal olsun bana. Bu sözler bana ait. İftihar ediyorum bu sözlerle. Bu sözler ne için söylendi?” diye cevap verdi. Kökoğuz’un “Seferihisar’daki satışları biliyoruz” sözleri üzerine Kocaoğlu öfkelenerek, “Burası İzmir Büyükşehir Belediyesi, çiftlik değil. Sen çiftlik gibi yönetenlere soracaksın bunu. Benim 13 senedir ne yaptığım belli” diye konuştu.



Aliağa’daki araziyi Büyükşehir alacak


Aliağa Belediyesi encümen üyeleri tarafından satışına karar verilen fakat satışı henüz gerçekleşmeyen Aliağa Çaltılıdere Mahallesindeki arazi de meclis gündemindeydi. Aliağa ilçesindeki Çaltılıdere Mahallesinde, 461 parsel numaralı 597 bin 546 dönümlük arazinin satışıyla ilgi Başkan Kocaoğlu ve Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar arasında polemik yaşanmıştı. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, sosyal medya hesabından "Takip ettiğim üzere Aliağa’daki 461 parsele talip olduğunuzu öğrenmiş bulunmaktayım. 461 parselin takdir komisyonu raporu ve satın almak isteyen diğer hisse sahibine de bildirdiğimiz tutarı 14 milyon 866 bin 380 lira 54 kuruş + KDV’dir. Takdir buyurursunuz ki siz talipseniz 3. şahıs pozisyonunda bulunduğunuzdan, satın alma talebinizin Aliağa Belediye meclisine gelmesi ve meclisten onaylanması gerekmektedir. Bu konu ile ilgili eğer yine bir oyalama, sırt sıvazlayıp gönderme, bakarız alırız yaparız açıklaması değil de niyetinizde gerçekten ciddiyseniz pazartesi mesai bitimine kadar talebinizi resmi olarak belediyemize yapmanızı önemle rica ederim; zira Aliağa’nın kaybedecek zamanı yoktur. Eğer bu talebinizi resmi olarak yapar iseniz meclisi olağanüstü tek madde ile toplar ve onaydan geçirir satışı hemen yapabiliriz" demişti. Acar, Aliağa’da 3 yıldır bekleyen işler olduğunu ifade ederek Şakran’ın kanalizasyon işlerinin de yapılmadığını söylemişti.



“Belediye başkanı lütfeder, şeytanın bacağını kırar”


Konuyla ilgili oturumda söz alan AK Parti’li meclis üyesi İmet Tunç, Başkan Acar’ın bu sözlerini hatırlatırken Kocaoğlu şu cevabı verdi:


“Belediye başkanı lütfeder, şeytanın bacağını kırar, bu meclise gelir, bu mecliste bu eleştirisini söyler. Yapılmadığı söylenen işlerin hepsi programa alınmış, yapılmak üzere yola çıkılmış. Şakran bize yeni bağlandı. Bağlandığı günden projelerini yapıyoruz. İhaleye de çıktık. Diyor ki ‘Başkan sen bu araziyi neden alıyorsun?, Aliağa’da şu kadar iş yapman lazımdı yapmadın, Dikili’de yapmadın.’ Yani Aliağa’ya köy tüzel kişiliklerinden kalan, İZSU hariç biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Valilikte kurulan komisyonda bunlar ilçe belediye bırakılsın diye karar aldık. Dediğimiz konular program içerisinde yapılıyor. Buraya 1/25000 planlarda yeşil alan da rekreasyon alanı da yapılabilirdi. Aliağa Belediyesi bürokratları belediye başkanı adına ‘planlamaya rekreasyon alanı yapacağız’ diye öneride bulundu. Biz de yeşil alan yapmıyoruz, rekreasyon alanı yapıyoruz. Zaten yarısı 1. derece sit alanı. Bir kısmı kıyı kenar çizgisinde kalıyor. ‘Tamam’ dedik. 1/1000 binlik planlar Aliağa Belediyesi tarafından yapıldı, bize geldi, meclise gelecek. Bu arada ortada bir çelişki var. Encümenle fiyat tespiti yaptırıyor, satma kararı alıyor. Daha önce meclis kararı alındıysa o zaman encümenden satış kararı alamaz ama bize rica ederek çağırdığı konumda ‘bu teklifi meclisten geçireceğim’ diyor. Sözün özü; bizim fazla paramız yok ama ‘Belediyenin madem ihtiyacı var satıyor, Aliağa’da böyle bir nadide mülkü biz alalım’ diyoruz. ‘Elinde projesi varsa alalım, rekreasyon alanı yapalım, hizmete sunalım’ dedik. İşin hepsi bu. Yapalım mı yapmayalım mı meclisin önüne sunuyoruz.”


Aliağa Belediyesi’ne ait arazinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından alınması oy birliği ile kabul edildi.



AK Parti ret oyu verdi


Oturumda ayrıca İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’a ait Urla Bademler’deki arazi için istenen imar düzenlemesi gündeme geldi. Demirtaş’ın yarısı ticaret yarısı konut imarlı olan 200 dönüm arazide tümüyle konut yapabilmek için imar düzenlemesi AK Parti’nin ret, CHP’nin kabul oylarıyla meclisten geçti. AK Partili Kökoğuz, “Burada X kişisine rant kazandırılıyor. İmar planına aykırı işlem yapılmaktadır. Hukuk bozar ya da bozmaz ama kamuoyu önünde kara bir leke olarak kalacaktır. Dürüst başkan olarak bir imaj yaptınız. Lütfen karizmanızı zedelemeyen. Bu imar planına aykırı işlemin buradan geçmemesi gerekiyor” dedi. Başkan Kocaoğlu ise, “Ben bu planlara bakarken tüm samimiyetimle kim itiraz etmiş kimin nesi varmış diye bakmadım. 13 buçuk senedir de bakmıyorum. 4 bin dönüm civarındaki yerdeki itirazları değerlendiriyoruz. Biz böyle baktık. Yan parselde de ondan çok daha büyük ticaret alanı var. O insanlar da itiraz etmiş. Turizm alanları olanlar da itiraz etmiş. Biz de ’bu plan çalışsın, vatandaş mağdur olmasın’ dedik. Turizm adası olan yerlerde 1/25000’likte bir değişiklik yapıp sonra 1/5000’lik planı getirmemiz gerekiyor. Turizm de de ticarette de aynı şeyi yapıyoruz. Biz bunu böyle çalıştık, komisyona getirdik. Siz tabi ki karşı çıkabilirsiniz ama biz bunu bu şekilde uygun gördük. Ahmet Efendinin işi olarak bakmıyoruz. Benim nasıl durduğum belli. Bir kişinin hakkını yemiyoruz. Zarar vermiyoruz” açıklamasını yaptı. Kökoğuz da, “Ama bir kişiye de rant kazandırıyorsunuz” cevabını verdi.



Mahkemeye gidecekler


Kocaoğlu’nun, “Bu meclis şahsi konuları tartışacak bir meclis değil. Biz araziye bakıyoruz” açıklaması sonrası bir kez daha konuşan Kökoğuz, “Bu mantaliteyle şehir planlarını delik deşik yaparsınız. Bu meclis onayladı bu planı. Niye bozuyorsunuz? Eğer böyle yaparsanız bir kişi rant kazanacak” dedi. CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan da, “Bu 5000’lik ve 25000’lik planı biz yaptık. 100000’lik planı devlet yaptı. Karşı oy ver. Mahkemeye git” diye konuştu. Kökoğuz ise, “Hiç tereddüt etmeden gideceğiz” cevabını verdi. Kökoğuz ayrıca, “Hukuksuz şekilde davranırsanız olmaz. Siz yargılanırken biz size üzülmüştük. ’Gidin mahkemeye’ denilmez. İnsanların hakkını yiyorsunuz. Ticaret olması gereken yere konut izni veriyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine sayılı günler kala Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile alakalı toplandı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar başkanlığında İl Emniyet Müdür Yardımcıları ve ilgili Birim Amirlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, seçimlerde alınacak tedbirler detaylı şekilde ele alındı. Oy kullanılacak okullarda görev yapacak personelin belirlenmesi ve gerçekleştirilecek güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Toplantının ardından açıklamada bulunan Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır olduklarını vurguladı. İpar, "Ağrı’da huzurlu ve güvenli bir seçim ortamı sağlamak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Seçim boyunca tüm sandıklar ve oy kullanma yerleri 7/24 emniyet güçlerimiz tarafından korunacak" dedi. İpar, şunları kaydetti: "Seçimlerde herhangi bir provokasyona ve yasa dışı faaliyete izin vermeyeceğiz. Vatandaşlarımız oy kullanırken rahat ve huzurlu bir ortamda oy kullanabilecekler. Tüm hemşehrilerimizden de seçimlere demokratik olgunluk içinde katılmalarını ve herhangi bir olumsuzluğa mahal vermemelerini rica ediyoruz." Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerinin huzur ve güven içinde tamamlanması için tüm imkanlarını seferber etmeye devam edeceğini bildirdi.
İstanbul Bakan Tunç: "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşundu, adalete, hukuka sıkılan kurşundu" Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına düzenlenen iftar programında hakim ve savcılarla bir araya gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşundu. Ona sıkılan kurşun adalete, hukuka sıkılan kurşundu. Hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. Çağlayan’da 2015 yılında İstanbul Adalet Sarayı’ndaki makam odasında DHKP-C’li teröristlerce şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına Haliç Kongre Merkezi’nde iftar yemeği düzenlendi. İftar programına Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, bakan yardımcıları, HSK üyeleri ve İstanbul’da görev yapan 500 hakim ve savcı katıldı. Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz anısına tertip edilen iftar yemeğindeki konuşmasına Selim Kiraz’ı yad ederek başlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Bugün şehidimiz Mehmet Selim Kiraz’ın şehadete ulaşmasının 9. yıldönümü münasebetiyle İstanbul Adliyesi’ndeydik. Bir anma programı gerçekleştirdik, onu dualarla yad ettik. Terörle mücadelemizdeki kararlılığımızdan taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz. Ona sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşundu. Ona sıkılan kurşun adalete, hukuka sıkılan kurşundu. Hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Adaletin tecellisi hususunda hem fiziksel kapasite hem yargı reformları gerçekleştirildiğini belirten Tunç, “Sizler kürsüde adaletin tecellisi için fedakarca çalışıyorsunuz. İstanbul’daki yargı hizmetlerinin aksamadan devam etmesi, adaletin tecellisi ve sizlere destek olma noktasında gerek Adalet Bakanlığımız gerekse Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Fiziki mekanların teknoloji ile donatılması önemli. Ama kürsüde görev yapan insan unsuru, adaletin tecellisi noktasında sizlerin gayretleri her şeyden daha önemli. Kıymetli yargı mensuplarımız, ülkemiz 22 yıldan bu yana güvenilir adalet sisteminin tesisi bakımında önemli mesafe kat etti. Fiziki mekanların, kapasitenin artırılması konusunda önemli mesafe aldık. Müstakil adliye sarayları bakımından bakıldığı zaman, 500 bin metrekare kapalı alandan bugün 6 milyon metrekare kapalı alana çıktık. Sadece fiziki kapasite yargı teşkilatımızın, güvenilir bir yargı sisteminin tesisi bakımından elbette yeterli değil. İyi ve ihtiyaca cevap veren bir mevzuatın olması gerekiyor. Dolayısıyla bu konuda da temel kanunlarımızı çağın ihtiyaçlarına uygun hale getirdik. Hukuk fakültelerinde kontenjanın azaltılıp kalitenin yükseltilmesi, hukuk fakültesi mezunlarının hukuk mesleklerine giriş sınavlarını kazandıktan sonra hakim, savcılık sınavlarına katılabilmesi, avukatlık stajına başlayabilmesi 2024’ten itibaren uygulamaya geçecek. Hem savunmayı güçlendireceğine hem de hakim savcı sınavından önce bir ön elemenin yapılması gerektiğine inanıyoruz. Mevzuatımızın iyileştirilmesi bakımında yargı reformu strateji belgemizi de seçimden sonra inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacak. Hazırlıklarımızı tamamladık. Sizlerle beraber vatandaşımızın yargıya güvenini daha üst noktaya taşımanın gayreti içerisinde gece gündüz çalışacağız. Hedefimiz daha güvenilir bir adalet sistemini tesis etmek ve bu uğurda da sizlerin gayretlerine müteşekkiriz” şeklinde konuştu.
İzmir Karşıyaka, stadyum için taraftar mitingi düzenledi Yıllar önce yıkılan stadyumunu geri isteyen Karşıyaka taraftarı, bir ilke imza atarak taraftar mitingi düzenledi. Mitingde açıklamalarda bulunan Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, “10 yıl önce burası bilmediğimiz bir sebepten dolayı yıkıldı ve artık biz stadyumumuzu geri istiyoruz” dedi. İzmir’in en köklü kulübü olan Karşıyaka, 31 Mart Yerel Seçimlerine az bir süre kala yönetim, sporcular, camia ve binlerce taraftar birleşip, senelerdir yapımını bekledikleri yeni stadyum için Türkiye’nin ilk taraftar mitingini gerçekleştirdi. 2015 yılında yeni stadyum projesi kapsamında yıkılan eski Karşıyaka İlçe Stadı’nın atıl kalan arazisinde düzenlenen mitingde açıklamalarda bulunan Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, “Öncelikle değerli vaktini ayırıp buraya gelen herkese çok teşekkür ediyorum. Taraftarımızın bu hafta başı yaktığı ateşe biz de yönetim olarak eşlik ettik. Sonucu da şu anda gördüğüm kadarıyla muhteşem oldu. Karşıyaka Spor Kulübü her şeyden önce bir eğitim öğretim kurumudur. Yıllarca birçok gence spor hayatıyla birlikte kötü alışkanlıklara bulaşmadan büyüme imkanı sağlamıştır. Birçok sporcu yetişmesini sağlamıştır. Burası da bizim okul binamızdır. 10 yıl önce burası bilmediğimiz bir sebepten dolayı yıkıldı ve biz artık geri istiyoruz. İzmir’in önde gelenleri bize destek olmalı ve Karşıyaka stadyumunu geri almalı. Sizlere de bunun için büyük bir iş düşüyor. Hep beraber bunu başaracağız” dedi. “Karşıyaka’nın stada ihtiyacı var” Söz hakkı verildiği için mutlu olduğunu ifade eden Karşıyaka Spor Kulübü Kaptanı Haydar Yılmaz, “Bu tarz konuşmalara çok alışık değilim. Karşıyaka’nın bu stada çok ihtiyacı var. Bu haklı bir isyan ve haklı bir direniştir. Karşıyaka stadını istiyor. Hep birlikte bunu başaracağız” dedi. “Yeter diyoruz” Karşıyaka Voleybol oyuncusu Selen Naz Kıran, “Kulübümüzün stadyumu yıkıldı maalesef yıllar geçmesine rağmen yerine bir türlü yeni tesis yapılmıyor. Artık bu duruma sessiz kalmak mümkün değil. Yıllardır umutla gelecek günleri bekliyoruz fakat artık sabrımız tükeniyor. Buradaki o eski heyecanı yıkıntılar ve umutsuzluklar almış durumda. Yıllarca emek verdiğimiz ter döktüğümüz ve ruhumuzu verdiğimiz bu alanı geri istiyoruz. Sadece bir spor tesisi değil aynı zamanda topluluk merkezi olacak stadyumumuz için yetkililerden bir adım bekliyoruz. Karşıyaka Spor Kulübü olarak artık yeter diyoruz” şeklinde konuştu. “Stadyumu hak ediyoruz” Karşıyaka’da doğup büyüdüğünü ve bu kulüpte yetiştiğini dile getiren Mert Celep: “Buradaki herkese verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Çok mutluyum. Tüm çocukluğum bu stadyumda geçti. Çoğu zaman idmanlarımızı burada yaptık. Ama maalesef bilmediğimiz sebeplerden dolayı birkaç sene önce bu stadyumu yıktılar. Artık bize yıllardır verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Ben Karşıyaka Spor Kulübü’nün ve taraftarının bu stadyumu sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum. Öte yandan düzenlenen taraftar mitingine CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, İYİ Parti Adayı Ümit Özlale, İYİ Parti Karşıyaka Belediye Başkan Adayı Yetkin Hafızoğlu AK Parti Karşıyaka Belediye Başkan Adayı İsmail Çiftçioğlu katılım gösterdi.