GENEL - 18 Aralık 2017 Pazartesi 10:08

İzmir uzlaştırma rekortmeni

A
A
A
İzmir uzlaştırma rekortmeni

Adalet Bakanlığı verilerine göre, en fazla olumlu uzlaşma yapılan Cumhuriyet Başsavcılığı, 9 bin 266 dosya ile İzmir oldu.

Adalet Bakanlığı verilerine göre, en fazla olumlu uzlaşma yapılan Cumhuriyet Başsavcılığı, 9 bin 266 dosya ile İzmir oldu.


Uzlaştırmacı eğitimi için bir standart oluşturulmasının ve eğitimin zorunlu hale getirilmesinin yerinde bir karar olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, en fazla uzlaştırma yapan il olarak Türkiye’ye örnek olan İzmir’in, yeni uygulamayla birlikte başarısını artırarak sürdüreceğine inandığını söyledi.


Uygulanmaya başlandığı ilk günden itibaren, adalette karşılıklı anlaşma ve barış yolunu açarak sonuçlanması yıllar alacak davalar yerine, tarafları aynı masa etrafında buluşturup uzlaştıran “Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği” kapsamında, uzlaştırmacılar için zorunlu eğitim getirildi. Yaşar Üniversitesi de Adalet Bakanlığı tarafından uzlaştırmacı eğitimi vermek için yetkilendirilen üniversiteler arasında yer alıyor.


Eylül ayında Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı tarafından uzlaştırmacılık temel eğitimleri verme konusunda yetki aldıklarını belirten Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sabah Balta da “Yönetmeliğe göre, uzlaştırmacı olarak görev alacak kişiler sadece belirlenen eğitim kurumlarından eğitim almak ve yapılacak sınavda başarılı olmak zorunda. Alanında uzman eğitmen kadromuzu belirleyerek hukuk fakültemiz ile birlikte eğitim programlarımızı planladık. Kasım ayından bu yana yaklaşık 360 katılımcı, 48 saatlik eğitimlerini tamamlayarak belgelerini aldı. Çalışmalarımız sürerken Türkiye Barolar Birliği ile de işbirliği anlaşmasına imza atarak hedef kitleye ulaşım kanallarımızı artırmış olduk” dedi.



İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı birinci


Bugüne kadar İzmir’de gerçekleştirilen uzlaştırma oranlarının ilk günden itibaren Türkiye birincisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erdem, yeni uygulama ile birlikte bu sayının daha da artmasını beklediklerini kaydetti. Erdem, yönetmelikteki son değişikliğin ardından 2 Aralık 2016 ile 30 Eylül 2017 tarihleri arasındaki yaklaşık 10 aylık süreçte, Türkiye’de 173 bin dosyanın uzlaşmayla sonuçlandığını söyledi. Prof. Dr. Erdem, aynı dönemde en fazla olumlu uzlaşma yapılan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 9 bin 266 dosya ile İzmir olduğunu belirtti. Teklifin kabulü sonrası uzlaşma ile sonuçlanan dosya sayısı bakımından İzmir’i, sırasıyla, 5 bin 891 dosya ile Ankara, 5 bin 561 dosya ile Bursa, 5 bin 510 dosya ile İstanbul Anadolu, 4 bin 700 dosya ile de Adana Cumhuriyet Başsavcılıkları izledi.



Uygulamanın faydaları


Yeni uygulama ile birlikte uzlaştırma ile sonuçlanan dosya sayısının daha da artmasının beklendiğini belirten Erdem, “Mahkemelerin iş yükü azalacak, daha önemlisi diğer işlere daha fazla zaman ayrılarak adli hata yapılması olasılığı düşecek. Maliyet bakımından dava masrafları ile karşılaştırıldığında çok daha az maliyet oluşuyor. Hukuka aykırı, ahlaka aykırı ve olanaksız edimler kabul edilmiyor. Taraflar kimi zaman karşısındakini affetmek için bir hayır kurumuna bağış yapmasını, kimisi engellilere tekerlekli sandalye almasını istiyor bu da ayrıca topluma fayda sağlıyor. Taraflara, kendileri ile ilgili olaylar bakımından karar verme ve sürece aktif biçimde katılma olanağı veriliyor. Uzlaştırma kültürünün yerleşmesi ile toplumdaki huzur ve barış ortamı da güçleniyor. Hayatında ilk kez adliye ile yüzleşme durumunda kalan şüpheliye de bir şans verilerek mahkumiyetin damgalayıcı etkisinden kurtulma fırsatı doğuyor” diyerek uzlaştırmadan beklenen bu yararların sağlanması için uzlaştırmacılık eğitimini başarı ile tamamlayıp gireceği sınavda 70 puanı alan uzlaştırmacılar aracılığıyla gerçekleştirileceğini söyledi.


Ocak ayında yapılacak sınavın ve yeni uzlaştırmacıların belirlenmesinin ardından, mevcut görev yapan 17 bin 400 uzlaştırmacının görevi ise sona erecek. Avukatlar, hukuk fakültesi mezunları ve hukuk öğrenimi alanlar uzlaştırmacı olabiliyor. Siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve işletme fakültelerinden mezun olanların, zorunlu hale getirilen uzlaştırmacılık eğitimine katılabilmeleri için üniversite eğitimi döneminde anayasa, ceza, ceza muhakemesi hukuku, hukuk başlangıcı, hukuka giriş, hukukun temel kavramları, temel hukuk, ticaret, iş ve borçlar hukuku derslerinden en az 2’sini almış olmaları şartı aranıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul KidZania İstanbul’dan ‘Züper bir 23 Nisan’ KidZania İstanbul’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlanacak. Çocuklar Ülkesi KidZania İstanbul 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, geçit törenleri, tiyatro gösterileri ve sokak danslarıyla çocuklar ve ailelerine coşkulu bir kutlama yapacak. 67 farklı aktivite alanında 120’den fazla rolü deneyimleyebilecekleri KidZania’da çocuklar hayallerindeki mesleklerle tanışma ve bayramın tadını doyasıya çıkarma fırsatı bulacak. KidZania sokaklarında bayram coşkusu yaşanacak Eğlence dolu bu özel günde, öğrenmenin ve özgürce yaşamanın tadını çıkarmak isteyen çocuklar için KidZania İstanbul’da program var. Pastavilla Çocuk Tiyatrosu gösterileriyle başlayacak olan 23 Nisan kutlamaları, çocukların yüzlerinde kocaman gülümsemeler oluşturacak. Ardından saat 14.00’teki görkemli geçit töreniyle başlayacak rengarenk parti, Çocuklar Ülkesi’nin sokaklarını 23 Nisan coşkusuyla dolduracak. Saat 16.00-17.00 arasındaki Erbulak Evi öğrencilerinin sahneleyeceği ‘Apartman Toplantısı’ tiyatro oyunu ise hem çocukları hem de aileleri sanatın güzel dünyasıyla buluşturacak. 5 saat boyunca farklı bir deneyim Bayramda da Çocuklar Ülkesi, çocuklara güvenli ve hijyenik bir ortamda, arkadaşlarıyla bir arada eğlenerek öğrenme fırsatı sunacak. Bu farklı deneyim, Çocuklar Ülkesi’nin kapıları açıldığı andan itibaren başlıyor. Çocuklar Ülkesi’ndeki çeşitli ve eğlenceli aktiviteler, çocuklara sosyal, duygusal, dil becerileri, fiziksel yetenekler ve bilişsel gelişim açısından pek çok kazanım sağlayacak. Empati kurma, yeni kelimeler öğrenme, duyu organlarını geliştirme, soyut kavramları anlamlandırma durumları analiz etme gibi beceriler, burada çocukların gelişimine destek olacak.
Hakkari 14 yaşındaki çocuk geri dönüşüm malzemeleriyle teknolojik aletler yaptı Hakkari’nin Derecik ilçesinde yaşayan Aram Kaynak, 2 yıl önce hobi olarak başladığı çalışmayla şimdi teknolojik aletler yapıyor. Sınırın sıfır noktasında bulunan Derecik ilçesinin Yeşilova köyünde yaşayan Yeşilova Mehmetçik Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Aram Kaynak, atık malzemelerden yaptığı robotik aletlerle büyük beğeni topladı. İHA muhabirine çalışmalarını anlatan Aram Kaynak, 12 yaşından beri robotik malzemelerle uğraştığını ifade ederek, “İlk başlarda mekanik ve robotik bir şeyler yapmak istiyordum. Gerçekten kendime inancım tamdı. İlk başlarda deneme olarak bir helikopter yaptım ve ilk deneyimim başarılı geçti. Daha farklı şeyler denemek istedim. Artık ilgim daha fazla artmaya başladı. Kendimi daha çok geliştirmek için belediye başkanımızdan tam destek aldım. Yardımları oldu. Govend (Halay) Dergisi de bu konuda bana imkanlar sundu. Buradan Belediye Başkanı Hasan Dinç ve Govend Dergisi yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi. Derecik Belediye Başkanı Hasan Dinç ise seçimden dolayı çok yoğun bir süreç geçirdiklerini hatırlatarak, “Bu süreç içerisinde yanımızdaki ve yöremizdeki güzellikleri görmek epey zor oldu. Ancak bir güzellik var ki görmemek, görememek imkansızdı. Aram Kaynak kardeşimizin bu çaba ve gayreti karşısında sessiz kalamazdık. Hem Derecik Belediyesi olarak hem de güzide dergimiz Govend Dergisi olarak kendisinin maddi manevi destekçisi olacağımızı yineliyorum. Biz burada bunun için varız. Nice diyarlarda nice umutlar var. Umuyorum ki nerede bir umut varsa sesi duyulur ve gereken neyse yapılır. Biz Derecik Belediyesi ve Govend Dergisi olarak ayrıca şahsım adına başta Aram Kaynak kardeşimiz olmak üzere ümitvar olmamızı sağlayan herkese destek çıkacağımızın sözünü veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Hakkari 14 yaşındaki çocuk geri dönüşüm malzemeleriyle teknolojik aletler yaptı Hakkari’nin Derecik ilçesinde yaşayan Aram Kaynak, 2 yıl önce hobi olarak başladığı çalışmayla şimdi teknolojik aletler yapıyor. Sınırın sıfır noktasında bulunan Derecik ilçesinin Yeşilova köyünde yaşayan Yeşilova Mehmetçik Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Aram Kaynak, atık malzemelerden yaptığı robotik malzemelerle büyük beğeni topladı. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Aram Kaynak, 12 yaşından beri robotik malzemelerle uğraştığını ifade ederek, “İlk başlarda mekanik ve robotik bir şeyler yapmak istiyordum. Gerçekten kendime inancım tamdı. İlk başlarda deneme olarak bir helikopter yaptım ve ilk deneyimim başarılı geçti. Daha farklı şeyler denemek istedim. Artık ilgim daha fazla artmaya başladı. Kendimi daha çok geliştirmek için belediye başkanımızdan tam destek aldım. Yardımları oldu. Govend (Halay) Dergisi de bu konuda bana imkanlar sundu. Buradan Belediye Başkanı Hasan Dinç ve Govend Dergisi yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi. Derecik Belediye Başkanı Hasan Dinç ise seçimden dolayı çok yoğun bir süreç geçirdiklerini hatırlatarak, “Bu süreç içerisinde yanımızdaki ve yöremizdeki güzellikleri görmek epey zor oldu. Ancak bir güzellik var ki görmemek, görememek imkansızdı. Aram Kaynak kardeşimizin bu çaba ve gayreti karşısında sessiz kalamazdık. Hem Derecik Belediyesi olarak hem de güzide dergimiz Govend Dergisi olarak kendisinin maddi manevi destekçisi olacağımızı yineliyorum. Biz burada bunun için varız. Nice diyarlarda nice umutlar var. Umuyorum ki nerede bir umut varsa sesi duyulur ve gereken neyse yapılır. Biz Derecik Belediyesi ve Govend Dergisi olarak ayrıca şahsım adına başta Aram Kaynak kardeşimiz olmak üzere ümitvar olmamızı sağlayan herkese destek çıkacağımızın sözünü veriyoruz" ifadelerini kullandı. (MSA-Y)