KÜLTÜR SANAT - 14 Ocak 2018 Pazar 10:29

İzmir’de mahalle orkestraları kuruluyor

A
A
A
İzmir’de mahalle orkestraları kuruluyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, müzik aşkıyla yanıp tutuşan çocuklar için mahalle orkestraları kuruyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, müzik aşkıyla yanıp tutuşan çocuklar için mahalle orkestraları kuruyor.


İzmir ve Aliağa’dan sonra şimdi de Torbalı Çaybaşı ve Menemen Asarlık’taki genç yetenekler için harekete geçen belediye; ücretsiz bağlama, klarnet, keman, perküsyon, davul, gitar, çello ve şan eğitimiyle 1000 çocuğa ulaşmayı hedefliyor. Çocuklardan oluşan mahalle orkestraları, daha sonra Filarmoni Orkestrası’na dönüşecek.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, örnek bir projeyi daha hayata geçirerek özellikle ekonomik durumu iyi olmayan bölgelerde müzik eğitimi almak isteyen çocuk ve gençleri hayallerine kavuşturmak üzere yola çıktı. 10-17 yaş arasında müziğe yetenekli gençleri keşfetmek ve onların alanında uzman eğitmenlerden ücretsiz müzik eğitimi almalarını sağlamak amacıyla başlatılan proje, İzmir ve Aliağa’dan sonra Torbalı ve Menemen’e de uzandı. Bin çocuğa ulaşmayı hedefleyen projenin Torbalı Çaybaşı ve Menemen Asarlık mahallelerinde yapılan seçmelerine ilgi büyük oldu. Mahalle orkestralarına girmek için seçme sırasına giren çocukların en büyük hayali, seçtikleri müzik aletini en iyi şekilde çalmayı öğrenmek ve bir orkestrada yer alabilmekti. Müzik eğitiminin çok pahalı olduğunu ve bulundukları bölgede böyle bir olanağı bulamadıklarını söyleyen çocuklar, İzmir Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. Öğretmenleri eşliğinde ilk derslerine başlayan ve ilk kez bir enstrümana dokunmanın tutmanın mutluluğunu yaşayan çocukların heyecanı gerçekten görülmeye değerdi.



"Genç yetenekleri keşfedeceğiz"


Önemli başarılara imza atan Tepecik Filarmoni Orkestrası’nın da kurucusu olan, proje sorumlusu, perküsyon sanatçısı Hamdi Akatay, müziğe yetenekli gençleri bir çatı altında toplayarak dünyaya açılmalarını sağlayacaklarını belirterek, “Bu projenin yürütülmesinde emeği geçenlere, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu ve tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum. Mahalle orkestraları kurmamızın amacı, merkeze uzak mahallelerde yaşayan ve maddi olanakları sınırlı çocukların müzik yoluyla meslek sahibi olması. Bunun bir örneği Tepecik Filarmoni Orkestrası’dır. Biz de bu çocuklarımıza müzik eğitimi verip onlardan bir filarmoni orkestrası oluşturacağız; yurt içi ve yurt dışında konser vermelerini sağlayacağız" dedi.



1,5 saatlik müzik eğitimi


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen kurslarda keman, davul, bağlama, gitar, çello ve şan eğitimini ücretsiz verdiklerini söyleyen Akatay, Kültürpark’ta ve Aliağa’da başladığımız çalışmalara şimdi Torbalı ve Menemen’i de ekliyoruz. Bu çocukların içinde çok yetenekli olanlar var. Başarılı olacağımıza inanıyorum” diye konuştu. Müzik eğitimine katılan çocuklar, hafta sonları klarnet eğitmeni Mehmet Kalaycı, vurmalı çalgılar eğitmeni Ozan Pars, keman eğitmeni Gürhan Karakiraz ve bağlama eğitmeni Hasan Arslan’dan 1,5 saatlik müzik eğitimi alacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep GAİB yeşil dönüşüm çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri bünyesindeki dört birlikten birisi olan Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm kapsamındaki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Gaziantep Üniversitesi iş birliğiyle pilot bir proje başlatan GATHİB, iklim değişikliği, yeşil enerji, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda çalışan öğretim üyeleri ve akademisyenlere yönelik eğitim faaliyeti yürütecek. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri hizmet binasında yüz yüze olarak gerçekleştirilecek eğitimleri alanında uzman kişiler verecek. “Projemiz geleceğin üretim modelleri ve eğilimlerine ayak uydurmak için eşsiz bir fırsat” TİM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı ve Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Kileci yaptığı açıklamada, “Tekstil ve hazır giyim sektörü doğaya en fazla olumsuz etkisi bulunan sektörlerden birisi olarak değerlendiriliyor. Bu sektördeki üretim altyapıları ve modellerin doğayla barışık ve sürdürülebilir hale getirilmediği takdirde sektör aktörlerini ve paydaşlarını oldukça zor günler bekliyor. Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatındaki hükümler gereğince yeşil dönüşüm noktasında üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeyen firmalar yakın bir gelecekte Avrupa pazarına satış yapmakta zorlanacaklar. Bu konuya kayıtsız kalma lüksümüz yok çünkü Avrupa pazarı ülkemiz için, özellikle tekstil ve hazır giyim sektörleri için göz ardı edilemeyecek bir ticaret hacmine sahip. Bu yüzden bu proje yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularında hem nitelikli insan kaynağının oluşturulması hem de farkındalık sağlanması için çok kıymetli. Ayrıca geleceğin üretim modelleri ve eğilimlerine ayak uydurmak için eşsiz bir fırsat. Ülkemize ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Adana Portakal Çiçeği Karnavalı tüm coşkusuyla şehre renk katmaya devam ediyor Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamına alınan Adana Portakal Çiçeği Karnavalı tüm coşkusuyla şehre renk katmaya devam ediyor. Festivalin beşinci akşamında sahneye çıkan Mert Demir, festival katılımcılarına unutulmaz bir gece yaşattı. Merkez Park’ta kurulan konser alanına sığmayan Mert Demir hayranları parkın her köşesinden sanatçıyı dinledi, şarkılarına eşlik etti. “İLK KEZ BU KADAR KALABALIK SEYİRCİYE SÖYLÜYORUM” Mert Demir, Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin beşinci gecesinde Adana’nın en büyük alanına sahip Adana Merkez Park’ı adeta salladı. Saatler öncesinden parka gelen hayranları, Mert Demir sahneye çıktığı ilk andan itibaren tüm şarkılarına eşlik etti. Gördüğü ilgiden çok memnun olan Demir, seyircisiyle sohbet etti, duygulandı. Konser sırasında “İlk kez bu kadar kalabalık seyirciye söylüyorum, benim en kalabalık konserim oldu” diyerek kendi rekorunu kırdığını ifade etti. Konser sadece Mert Demir’in değil, festivalin de rekoru oldu. 200 binden fazla insan Mert Demir konserine katıldı. Sahne sonrası verdiği mini söyleşide, Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin ülkemizin kültür ve sanat dünyasına önemli bir katkı sunduğunu söyledi ve ekledi “Çok güzel bir buluşma alanı oluşturuldu. Biz sanatçılar da, tüm halk da bu fırsatı çok güzel değerlendiriyoruz. Türkiye Kültür Yolu Festivali, herkesin katılabileceği bir etkinlik olması, çok geniş kitlelere ulaşılabiliyor olması adına önemli bir fırsat. Bu fırsatı her ortamda yakalayamadığımız için çok özel bir festival. Böyle bir fırsat gelince direk atladım. Benim için muhteşem bir gündü. Bence festival katılımcıları hiçbir konseri kaçırmasın, hepsine gelsin. Bugün burada çok büyük bir kalabalık gördüm. Ben de diğer şehirlerde konserler serisine devam edeceğim” dedi. ADANA’NIN SICAKLIĞI, COŞKUSU VE ÇEŞİTLİLİĞİNİ ANLATAN “SARI SICAK” SANATSEVERLERLE BULUŞUYOR Adana Kültür Yolu Festivali kapsamında, Adana’nın gözde sanat mekanlarından Korart Sanat Galerisi’nde "Sarı Sıcak Sergisi" büyük bir ilgiyle sanatseverlerle buluştu. Sergide Adana ve çevresinin zengin kültürel dokusunu ve sıcak atmosferini yansıtan eserler, bölgenin yetenekli ressamlarının karakteristik tarzlarını da yansıtarak sanatseverlere unutulmaz bir deneyim sunuyor. “BLOSSOM” KARMA RESİM SERGİSİ SANATSEVERLERİN UĞRAK NOKTASI HALİNE GELDİ Adana Kültür Yolu Festivali kapsamında, Orijinalist Art Gallery Sanat Galerisi’nde "Blossom” karma resim sergisi sanatseverlerin uğrak noktalarından biri oldu. Sergi, ilkbaharın gelişiyle canlanan doğadan ilham alıp, sosyo kültürel çeşitliliği kutlayarak estetik anlayışların değişkenliğine vurgu yapıyor.
İzmir Karşıyaka Başkanı Ergüllü’den stadyum açıklaması Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, futbol takımını bir üst lige çıkarınca stadyum konusunda ellerinin güçleneceği düşüncesine sahip olduğunu söyledi. İzmir’in en köklü kulüplerinden birisi olan Karşıyaka Spor Kulübü, 25 yıldır kendi stadyumuna kavuşmak için verdiği mücadeleyi sürdürmeye devam ediyor. İlk ihalesi 2014 yılında yapılan, 2015’te ise temelleri atıldıktan sonra hiçbir işlem yapılmayan Yalı’daki arazi atıl bir şekilde kalırken, 31 Mart’taki yerel seçimlerden önce bu durumla alakalı hareketli günler yaşandı. Eski Karşıyaka Belediye Başkanı ve şimdiki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, stadyumun yapımı için sözler verirken, Karşıyaka Spor Kulübü İler Ergüllü de konuyla alakalı önemli açıklamalarda bulundu. Ergüllü, “Stadyum mitingi çok güzel oldu. Bizleri yalnız bırakmayan camiamıza ve taraftarlarımıza çok teşekkür ediyorum. Ciddi bir ses getirdiğimize inanıyoruz. Mitingden bir gün önce benim İsmail Küçükkaya’ya çıkmam, orada CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in verdiği sözler, zaten eskiden Karşıyaka Belediye Başkanı olan şimdi de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cemil Tugay’ın verdiği sözlerin hepsi stadyumun yapılması yönünde oldu” diye konuştu. “Stadyumumuza kavuşmak istiyoruz” Şampiyon olarak üst lige çıkmanın stadyum konusunda önemli bir durum olduğunu vurgulayan Ergüllü, “Bizim yapmamız gereken; futbol takımımızı bir üst lige atarsak, stadyum konusunda elimizin güçleneceğini ve siyasi olarak bize destek olan kişilerinde bu güçle birlikte elinin rahatlayacağını düşünüyorum. Hamza Dağ başkan da bu olayın üzerinde ciddi bir şekilde duruyor. Biz kulüp olarak siyasetin üstünde, sadece bize destek olmalarını ve Karşıyaka’nın stadyumuna kavuşmasını istiyoruz. Bunun için de tüm girişimlere başlayacağız. Ama öncelik, ligin tamamlanması ve kulüpteki kendi seçimimizi bitirmemiz. Kısa bir sürede değişimler olmasa da önümüzdeki sezondan itibaren bir şeylerin başlayacağını söyleyebiliriz” dedi.