GENEL - 20 Ekim 2018 Cumartesi 17:53

İzmir’de Tarım Festivali başladı

A
A
A
İzmir’de Tarım Festivali başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma verdiği desteklerin başarılı sonuçları, ‘2.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma verdiği desteklerin başarılı sonuçları, ‘2. Tarım Festivali’ ile kutlandı. Köylü-kentli buluşmasına sahne olan renkli etkinlikte, 7 ayrı tarım kooperatifiyle sözleşme de imzalandı.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerelde kalkınma hedefiyle yürüttüğü projeleri aralıksız sürdürürken, 2007 yılından bu yana "ısrarla" sürdürülen kırsal kesim destekleri peşpeşe meyve vermeye başladı. İzmir’deki tarımsal faaliyetlerin son 14 yıl içinde Türkiye ortalamasından 2.5 kat daha fazla büyütülmesinde çok önemli katkısı olan Büyükşehir Belediyesi, elde edilen bu başarıyı, projenin en önemli aktörü olan üreticilerle birlikte kutladı. İzmir Tarım Festivali adı altında bu yıl ikinci kez düzenlenen dev etkinlik, köylü ile kentliyi buluşturdu.


İzmirli üreticilerin Konak Pier önünden kortej yürüyüşü ile başlayan festival, kent merkezinde oturan İzmirlilerin de ilgi odağı oldu. Gündoğdu Meydanı’nda bir araya gelen köylü-kentli İzmirlilere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocoğlu başta olmak üzere, belediye başkanları, üretici kooperatiflerinin yönetici ve üyeleri, ziraat odaları, üniversiteler, “Süt Kuzusu” projesinde yer alan çocuklar ve aileleri de katıldı. Gerçek bir şölene dönüşen İzmir 2. Tarım Festivali’nin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Birlik olacağız. Engelleri hep birlikte aşacağız. Hep birlikte üreteceğiz ve kalkınmamızı sağlayacağız” dedi.



Bir babayiğit çıkıp da..


‘İzmir Aziz’dir Aziz kalacak’ ve ‘Aziz Baba’ sloganları eşliğinde kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuşmasında önemli mesajlar verdi. Başkan Kocaoğlu, “Biz Ulu Önderi’mize, devletimize, milletimize, kentimize hizmet etmek, vatandaşımızın ekmeğini büyütebilmek için siyaset yapıyoruz. Başka bir hesabımız, kafamızın arkasında başka bir şey yok. Tam 14 buçuk yıl önce bize görev düştü. Biz de layıkıyla yapmaya çalıştık. Bir fırsat geçti elimize. Hem memleketime hem kentime hizmet etme olanağı buldum. Bu onuru ömrüm boyunca taşıyacağım" dedi.


Türkiye’nin uzunca bir süredir, egemen güçlerin, uluslararası şirketlerin ve büyük devletlerin empozesi altında üretimden vazgeçerek tüketmek ve dış borçla yaşamakta olduğunu hatırlatan İzmir Büyükşehir belediye Başkanı, "Dolayısıyla hem siyaseten hem de ekonomik olarak bağımlılık süreci devam etti. Bir babayiğit çıkıp da ’bu gidiş doğru değil; biz sadece borç alarak, sadece inşaat yaparak, üretimden uzaklaşarak ayakta duramayız, bağımsızlığımızı koruyamayız, çocuklarımızı besleyemeyiz, böyle giderse siyaseten ve ekonomik olarak daha da bağımlı oluruz’ demedi, diyemedi" şeklinde konuştu.


Bütün engellerin birlik olarak aşılabileceğini söyleyen Aziz Kocaoğlu, tarım ve hayvancılıkta yaptıkları işlerin, sahip çıkıldığında Türk üreticisinin neler yapabileceğini göstermesi açısından önemli olduğunu kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Biz birlik olacağız. Engelleri hep birlikte aşacağız. Daha paketleme tesisleri, soğuk hava tesisleri yapacağız. Önümüzde çok önemli yol var. Biz nerede, nasıl olursak olalım, elimiz ayağımız tuttuğu müddetçe İzmir ve Türkiye tarımının gelişmesi için o değirmene su taşıyacağız. Hep birlikte üreteceğiz, kalkınmamızı sağlayacağız. Sanayinin, hizmet sektörünün, turizmin, kültür sanat sektörünün kalkınması için çok çalışıyoruz. Fuar İzmir, tek başına kente 3 milyarın üzerinde ciro yaptırıyor ve Türkiye’deki otel doluluk oranı yüzde 50 civarındayken İzmir’de bu oran yüzde 85 civarında.. Yarın kongre, kültür sanat etkinlikleri, sağlık kompleksleriyle, inanç turizmiyle beraber İzmir çağ atlayacaktır. İzmir’de yaşayan insanların gelir düzeyi kat be kat artacaktır. Bunların hepsinin planı, 2005 yılında, aklın ve bilimin rehberliğinde yapılmıştır. Kim belediye başkanı olursa olsun, elinde yol haritası, projesi, her şeyi hazırdır. Yeter ki, sahip çıksın. Yeter ki, hayal ürünü projeler peşinde koşmasın. Yeter ki, gerçeklerle yüz yüze olsun, çalışsın, sahip çıksın. 15 senede çok şey yaşadık. Çok üzüntülü günlerimiz oldu. 6 sene mahkemelerde süründük. Arkadaşlarımız 2 seneye yakın hapis yattı. Ama yüzümüzün akıyla çıktık. İzmirli hemşerilerimiz bize sahip çıktı. Biz de sizlere layık olmaya çalıştık. Ömrümüz olduğu müddetçe de, İzmirlilerin emrinde olacağımı iletmek istiyorum. Biz İzmir’den bir meşale yaktık. Üzerine ölü toprağı serpilmiş bir kentin nasıl kalkınacağını gösterdik. ’İtikatı zayıf gavur İzmir, eli yüzü sümüklü denilen İzmir’i bugün ülkemizin göz bebeği diye taltif edenlere gülüyoruz. Çünkü o günü unutmadık, bugünü de iyi biliyoruz. Duruşuyla, yaşam biçimiyle, Atatürk’ün kenti olmaktan, eserlerine, cumhuriyetine sahip çıkmaktan İzmir’i hiç kimse döndüremeyecektir. Türkiye’nin bağımsızlığını ilelebet sürmesi, İzmir’de üretilen modellerle, İzmir insanın öncülüyle gerçekleştirilecektir. Bizde bu inanç olduğu müddetçe, İzmir ilelebet Türkiye’nin payidar kalması için çalışacaktır.”



Aziz Başkan’ı unutmayacağız


Gündoğdu’dan Türkiye’ye birlik ve beraberlik mesajı verdiklerini söyleyen İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük ise, köylünün emeğinin değer bulması ve üreticinin toprağında üreterek mutlu yaşaması için İzmir’de yürütülen çabaları anlattı. Türkiye tarımına ışık tutan bir model yaratıldığını söyleyen Eskiyörük, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu öncülüğünde başlatılan İzmir modeli, ithalat tehdidi ile işgal altında olan Türk tarımı için bir kurtuluş reçetesidir. Ulu önderimizin, ‘Köylü Milletin Efendisidir’ sözü İzmir’de yaşatıldı, yaşatılıyor" dedi.


İzmir’in 30 ilçesinin toprağını İzmir haritasında birleştirerek oluşturdukları tabloyu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na armağan eden Mahmut Eskiyörük, "Bu kentin her karış toprağında emeğiniz var. Bu toprağın insanları seni unutmayacak Aziz Başkanım. Siz ülkenizi, kendinizden ve partinizden daha çok sevdiniz. Tüm belediye başkanlarına yol göstererek hocalık, tüm İzmir köylüsüne de babalık yaptınız. Siz hep böyle hatırlanacaksınız. İzmir köylüsü tarafından hiçbir zaman unutulmayacaksınız” şeklinde konuştu.



7 sözleşme birden


İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2. Tarım Festivali çerçevesinde Gödence Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile zeytinyağı, İzmir İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile bal, Tire Süt Kalkınma Kooperatifi ile süt, Hopa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Özçay Kooperatifi ile çay, Bergama İlçe Merkezi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile zeytin, Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile de çiçek alım sözleşmeleri imzaladı. Başkan Kocaoğlu ve kooperatif başkanlarının imza koyduğu sözleşmeler ile Büyükşehir Belediyesi’nin ihtiyaç sahiplerine dağıttığı yardım paketlerinde y er alacak 95 bin adet bal, 47 bin 600 litre zeytinyağı, 30 bin kilo çay, 15 bin kilo zeytin ve 12 milyon 650 bin litre süt ile İzmir’in park ve bahçelerini güzelleştirecek 5 milyon 168 bin adet bitki alımı yapıldı.


Tarımda İzmir farkı


Türkiye’de ilk defa sözleşmeli üretim modelini uygulayarak üreticinin yüzünü güldüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarımı geliştirecek farklı projeleriyle de sadece Türkiye’ye değil dünyaya örnek oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, üreticinin ürününde verimi, kaliteyi ve çeşitliliği artırarak lokmasını büyütürken, bir yandan da ürününü değerinde satabilmesi için işleme ve depolama tesislerini faaliyete geçirdi. Bu süreç içerisinde tarımsal kalkınma kooperatiflerini, ziraat odalarını ve üretici birliklerini destekleyerek, üreticileri örgütlenme gücüne inandırırdı; tüketicinin de kooperatif kanalıyla güvenli gıdaya ulaşmasını sağladı.


Tarım arazilerinin yollarını asfaltlayarak ürün kalitesini artıran ve pazarlama olanaklarını geliştiren Büyükşehir Belediyesi, sözleşmeli alımlarla üretici kooperatiflerini de destekledi. 2007 yılından bugüne fidan, mevsimlik çiçek, zeytin yağı, süt yoğurt, peynir, ve patates gibi ihtiyaçlarını kooperatiflerden, küçükbaş hayvan, arılı-arısız kovan ve arıcılık malzemeleri ile bal alımlarını da üretici birliklerinden sağlayarak yerli üreticiye 389 milyon TL katkıda bulundu. En önemli desteğini de bölgedeki süt üretimini artırmaya yönelik projelere verdi. 1-5 yaş grubu arasındaki 130 bin çocuğa &uum l;cretsiz süt dağıtan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kısa süre içinde hem hayvan üreticilerinin hem de sağlıklı sütle büyüyen çocukların yüzünü güldürdü.


2005 ve 2017 yılları arasında ova yollarının asfaltlanması için 11 yılda yaklaşık 473 milyon 230 bin TL harcandı; 4 bin 876 km uzunluğunda sathi kaplama imalatı yapıldı.


Bu çalışmalarla Aziz Kocaoğlu döneminde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma verdiği destek 900 milyon liraya yaklaştı.



Başarını sırrı kooperatifçilik


İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarım kooperatiflerinin alt yapılarının geliştirilmesi ve üretim teknikleriyle kapasitelerinin artırılması konusunda da önemli katkı sağladı.


Prof. Yaşar Uysal’ın hazırladığı "İzmir Tarımında Büyümenin Analizi" başlıklı araştırmanın dayandığı veriler, İzmir tarımındaki büyümenin son 14 yılda ortalama olarak yüzde 7,5 düzeyine ulaştığını, yani İzmir tarımının Türkiye ortalamasından 2,4 kat daha fazla büyüdüğü gerçeğini ortaya koydu.


Dağıtılan meyve fidanı sayısı 3 milyon 500 bini aştı. Küçükbaş hayvancılığı destekleme projesinde dağıtılan küçükbaş hayvan sayısı, doğan yavrular ile birlikte 16 bini aştı. İncir üreticilerine incir kurutma kasası (kerevet), zeytin üreticilerine zeytin kasası dağıtıldı. Arıcılığın yaygınlaştırılması amacıyla, eğitimleri tamamlayan bin 327 üreticiye 5 bin 176 arılı 2 bin 744 arısız kovan ve bin 327 takım arıcılık malzemesi seti sağlandı. “Ortak Tarım Makineleri Parkı” kurularak 17 ilçede 147 takım alet ve makineleri üretici ile buluştu.


Tahtalı Barajı mutlak koruma alanında bal ormanı ve bal merası, Bademler’e “Doğal Yaşam Köyü” kuruldu. Beydağ Su Ürünleri Kooperatifi için balıkçı teknesi, ağ, soğuk hava deposu ve yaprak buz makinesi alındı. Gödence’de zeytinyağı tesisini yenilendi, Bademli’ye meyve boylama ve paketleme tesisi, Seferihisar’a soğuk hava deposu, Urla’ya soğuk hava deposu kurması için destek olundu. İzmir’deki süt soğutma tankı desteği konusunda 27 üretici kooperatifine 30 adet sabit süt soğutma ve nakil tankı desteği sağlandı.Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri hizmete girdi. Atıl durumdaki menengiçlere antep fıstığı aşısı yapıldı. Karaburun köylerinde zeytin sineği zararlısına besi tuzağı yöntemiyle mücadele çalışmaları başlatıldı. Ödemiş Bozdağ’da kestane kanseri mücadelesinde üretici kooperatiflere malzeme desteği sağlandı. Kiraz Kırköy’deki kadın üreticilerine, istiridye mantarı yetiştirebilmeleri için üretim tesisi kuruldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İBB Başkanı İmamoğlu, koltuğunu 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda koltuğunu ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Koltuğu devralan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize de gelişmemizde yardımcı olmanızı diliyoruz” oldu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle koltuğunu, Zeytinburnu Haluk Ündeğer İlkokulu 3’üncü sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. İBB’nin Saraçhane’deki ana yerleşkesindeki gerçekleştirilen sembolik devir-teslim töreninde öğrenciler, Melike Eslem Mungan, Miraç Kartal Akdağ, Eylül Avcı, Hira Nur Kökcür ve Sinan Koç ile okul müdürü Mücahit Çatal ve görevli öğretmen Işıl Köktürk de hazır bulundu. Öğrenciler ve öğretmenlerle tek tek tanışıp bayramlaşan İmamoğlu, koltuğu ve sözü, ‘yeni Başkan’ Metli’ye bıraktı. İBB Başkanlığı makamına oturan çocuk Başkan Ali Selim Metli konuşma yaptı. Konuşmasına Metli, "Bugün 23 Nisan’da Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Atatürk bu özel günü biz çocuklara armağan etti. Ben bu yüzden Atatürk’e büyük hayranlık duyuyorum ve bugün çok mutluyum. Burada konuşmama imkan sağladığınız için de sizlere çok teşekkür ederim" diyerek başladı. Koltuğu devralan Başkan Metli ilk talimatı verdi Konuşmasının devamında öğrencilerin okula giderken çantalarını taşımakta zorlandığını ifade eden Başkan Ali Selim Metli’nin ilk talimatı, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize de gelişmemizde yardımcı olmanızı diliyoruz” oldu. Bu kapsamda telefon ile İBB Destek Hizmetler Daire Başkanı Barış Yıldız’ı arayan Başkan Metli, öğrenci dolaplarının yapılması için gerekli çalışmaların başlatılması talimatını verdi. “Hem kendi okulunuzda ama bütün öğrencilerin de böyle bir ihtiyacı olduğunu ifade ediyorsunuz” Minik başkanın talimatlarına ilişkin konuşan Ekrem İmamoğlu, “İki açıdan yaklaştın olaya. Bir tanesi, günlük konforunuzu daha iyi hale getirmek için okul çantalarınızı, okuldaki dolaplara yerleştirip, ihtiyaç duyduklarınızı eve taşıyıp, duymadıklarınızı orada bırakıp, böyle değişerek, daha az ağırlıkta çantalarınız olsun istiyorsunuz. Dolap ihtiyacınız var anladığım kadarıyla sınıflarda ve bu konuda talep açıyorsunuz. Ama benim anladığım kadarıyla, sadece okulunuz için değil de genelde her okulda bunun da olmasını diliyorsunuz. Hem kendi okulunuzda ama bütün öğrencilerin de böyle bir ihtiyacı olduğunu ifade ediyorsunuz. Harika. Okullara yemekhane yapılması meselesini de çok önemsedim. Çünkü çocuklarımızın, özellikle sizin yaşlardaki çocuklarımızın gıda yönünden eksik kalmalarını hiçbirimiz istemeyiz. Özellikle, ilkokul ve ortaokul seviyesindeki okullarımızın beslenmeyle ilgili hem desteklenmeleri hem de bazı okullarda eğer eksik varsa, yemekhane veya yöneticilerimizin uygun gördüğü şekliyle, anladığım kadarıyla çocuklarımızın mutlaka daha iyi gıda almalarının sağlanmasını da istiyorsunuz” dedi. Öğrenci ve öğretmenlere teşekkür ederek günün anısına hediye veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, misafirlerini kapıya kadar uğurladı.
Kilis Depremzede çocuklar uçurtma şenliği ile çifte bayram yaşadı Kilis’te, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıldönümü nedeniyle Kilis Valiliği tarafından sınır manzarası olan Resul Osman Mesire alanında uçurtma şenliği düzenlendi. Kilis Valiliği koordinesinde ‘Uçurtma Şenliği’ yoğun katılımla gerçekleştirildi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile birlikte Kilisli depremzede çocuklar adeta çifte bayram heyecanı yaşadı. Yüzlerce çocuğun olduğu etkinlikte, çocuklar ile birlikte aile büyükleri de doyasıya eğlendi. Etkinliğe Kilis Valisi Tahir Şahin katılarak çocukların sevincine ortak oldu. Uçurtma şenliğine yoğun katılım olduğunu söyleyen Kilis İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Kadir Söylemez, ‘‘Atamızın çocuklara tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan için Kilis Valiliğinin düzenlediği uçurtma şenliğine geldik. Çocuklarımızla birlikte geldik ve onlar eğlenirken bizlerde eğleniyoruz’’ dedi. 23 Nisan programları içerisinde uçurtma şenliği olduğu için çok mutlu olduğunu dile getiren 1’inci sınıf öğrencisi Erdem Karadişoğulları, "23 Nisan etkinliklerinde ben şarkı söyledim ve gün içerisinde çok yorulmuştum. Şuan çok eğleniyorum çünkü burada uçurtma uçurduk" diye konuştu. Uçurtma şenliğinde çok yorulduklarını söyleyen İlkokul öğrencileri Erdem Sunbak ve Mehmet Emin, "23 Nisan etkinliklerinde uçurtma uçurdukları için çok mutlu ve bir o kadar da yorulduk. Buradan herkesin bayramını kutluyoruz" dedi. Havaların sıcak olmasına rağmen çok eğlendiğini söyleyen 4’üncü sınıf öğrencisi Mustafa Polatkıran, "Bu etkinliği çok beğendim. Eve gittiğim zaman buraya gelemeyen arkadaşlarıma günümün nasıl geçtiğini anlatacağım. Koşturduğum için çok yoruldum. Allah’ım sıcak ülkede yaşayanlara yardım etsin" dedi. Uçurtma şenliğinin her zaman yapılması gerektiğini söyleyen Muhamed Yusuf Atasever, "Biz çocuklar için bu gün çok güzel şenlik düzenlendi. Arkadaşlarımla birlikte güzel vakit geçirdik. Ben buradan hem okulumuza hem de Kilis Belediye Başkanı ve Kilis Valisine çok teşekkür ederim" diye konuştu.