GENEL - 15 Mart 2018 Perşembe 11:03

İZSU’nun Çeşme’deki yatırımlarının ilk etabı bitti

A
A
A
İZSU’nun Çeşme’deki yatırımlarının ilk etabı bitti

İZSU Su ve Kanal İşletme Daire Başkanı Aydın Korkmaz, Çeşme ilçesinin alt yapısının çok kötü durumda olduğunu görünce hemen proje hazırladıklarını ve mevcut altyapıyı yok sayarak, yeni alt yapının kurulmasına başladıklarını söyledi.

İZSU Su ve Kanal İşletme Daire Başkanı Aydın Korkmaz, Çeşme ilçesinin alt yapısının çok kötü durumda olduğunu görünce hemen proje hazırladıklarını ve mevcut altyapıyı yok sayarak, yeni alt yapının kurulmasına başladıklarını söyledi.


Daire Başkanı Aydın Korkmaz, Çeşme’nin alt yapısı, İZSU faaliyetleri, su altyapısı yenileme çalışmaları ve kanalizasyon altyapısı yenileme planlamaları hakkında açıklamalarda bulundu. ’Çeşme için Mavi Büyüme Stratejisi Geliştirme Çalıştay’ında bir konuşma yapan İZSU Su ve Kanal İşletme Daire Başkanı Aydın Korkmaz, "Çeşme’nin alt yapısı gerçekten çok kötü durumda. Fakat bizim de işimiz bu. Hemen bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Yeni bir başlangıç yapmamız gerekiyordu. Bu nedenle, ’Çeşme’nin tüm alt yapısını değiştirelim, mevcut altyapıyı yok farz edelim, mevcut yerleşimlere ve gelecekteki imar planlarına göre, her şeyi yeniden dizayn edelim’ diyerek karar verdik ve uygulamaya geçtik" dedi.



"2014 yılında, altyapının üst yapı gibi güzel olmadığını gördük"


İZSU Genel Müdürlüğü olarak, 2014 yılının Nisan ayında Çeşme’ye geldiklerini hatırlatan Aydın Korkmaz, "Bizden önce Çeşme’de ÇALBİR ve ALÇESU varmış. Biz geldikten sonra, ÇALBİR ve ALÇESU faaliyetlerini sona erdirdi. Biz, İZSU olarak, Çeşme’nin su ve atık su altyapısını yönetmeye başladık. ilk faaliyete başladığımızda, bilmediğimiz, tanımadığımız bir altyapı ile karşılaştık. Bunu tecrübe etmemiz, deneyimlememiz gerekirdi. Hızlı bir şekilde 2014 yılı boyunca, tüm alt yapıyı işlettik. Tabi, bu süreç içinde karşılaştığımız tüm sorunları çözerken, kazı yapıp, arızayı yaparken, altyapının durumunu gözlemleme fırsatını bulduk. Ancak 2014 yılının sonuna geldiğimizde, açıkçası bir sürprizle karşılaşmayı ummuştuk. Altyapının çok iyi durumda olabileceğini, bizi fazla yormayacağını, bir takım yatırımlar yapmamıza gerek olmayacağını ummuştuk. Ama hayatta her şey umduğunuz gibi olmuyor. Yılın sonunda durumu anladık. Maalesef Çeşme’de altyapı, üst yapı gibi güzel görünmüyordu. Bu sonuca ulaştık" diye konuştu.



"Arıza yapmaktan başımızı kaldıramaz hale geldik"


Edindikleri bilgileri, deneyimleri, tecrübeleri ortaya koyarak, bunları üç başlık halinde topladıklarını ifade eden Korkmaz, "Birincisi, Çeşme’nin altyapısını oluşturan tüm ekipmanlarla, artık yola devam edilemez. Arıza yapmaktan başımızı kaldıramaz hale gelmişiz. Turuncu ekip araçlarımız, kepçelerimiz, vatandaşlar tarafından artık fark edilir olmuş. Hatta şikayet edilir olmuş; ’Sürekli aynı sokağa gelen bu adamlar ne yapıyor? Burayı sürekli kazıyorlar, üçüncü, dördünce kez kazıyorlar. Alçesu zamanında böyle değildi. İZSU geldi, böyle oldu’ şeklinde şikayetler gelmeye başladı. İkinci başlığımız; maalesef mevcut su altyapımız, insan vücudundaki damar yapısı gibi, uçlara doğru gittikçe çaplar küçülüyor ve kılcallaşıyor. Çeşme’nin sınırlarına doğru gittiğimizde, boru çaplarımız, artık iyice küçülmüş oluyor. Artık bu noktadan sonra yapılaşmaya giderseniz, oralara mevcut altyapımızla, o çaptaki borularımızla su vermemiz, maalesef mümkün değil. Bizi en çok zorlayan konu bu. Üçüncü başlığımız ise, depolardan depolara su ileten büyük çaplı isale hatlarımızın en yenisi 20 yıl önce ÇALBİR tarafından yapılmış olduğu için, o dönemde bir takım şeyler mantıklıymış. A deposundan B deposuna su götürmek istiyorsunuz. İki depo arasında bir doğru çiziyorsunuz ve en kısa yoldan hattı geçiriyorsunuz. Hazine yeri olması, özel mülkiyet olması yada sahipsiz bir arazi olması o dönem için önemli değil. Ama bunlar şimdi bizim başımıza dert açıyor. İnsanlar, ’Ben inşaata başlayacağım. Kazarken su borusunun geçtiğini gördüm. Bu boruyu kaldırın’ demeye başladılar. Basit bir şey diye gidiyorsunuz, iletim hattıyla karşılaşıyorsunuz. Vatandaşın istediği deplasmanı o anda yapamıyorsunuz. Hem vatandaşı mağdur ediyorsunuz, hem de kendiniz sıkıntı yaşıyorsunuz" dedi.



"Ana boruya dört kez müdahale etmek zorunda kaldık"


Mevcut hatla ilgili arıza olduğunda, krom kelepçeyle arızayı giderdiklerini söyleyen Korkmaz, "Borular çok eski olduğu için aynı yere üç kez arıza için gitmişiz. Yine aynı bölgedeki boş arsasına vatandaş ev yapmış. Su talep etmiş. Dördüncü kez kazarak mavi branşman hattı çekmişiz. Böylece aynı yerde İZSU dört kez kazı yaparak, suyu kesmek zorunda kalmış. Maalesef yaşanan bu sorunlar, altyapının eskiliği nedeniyle. O borudaki arızalar, ana borudaki zaman içinde oluşan deformasyondan kaynaklanıyor. Boru, ömrünü tamamlamış, ’Beni değiştir’ diyor. Ayrıca Çeşme’nin atık suyunu Alaçatı’ya taşıyan binlik boruya, bir yıl içinde dört kez müdahale etmişiz. Bu kadar önemli olan bu hatta, dört defa arıza olmaması gerekiyor. Yılda bir arıza bile çok yüksek sayı. Burası, bizi çok tedirgin eden bir hat. Arızaya müdahale ederken müdürümüz de o arızanın başında durarak çalışmayı yönetti" diye ifade etti.



"Borulara kazık çakılarak arıza giderilmeye çalışılmış"


Çeşme’nin su açısından iki can damarı olduğunu vurgulayan Aydın Korkmaz, "Bunlardan bir tanesi; Ildır’daki su kaynaklarımızı, İstanbul Dağı’ndaki ana depomuza bağlayan 800’lük hattımız. Bu ana hatta, arızalar sırasında kazık dediğimiz tahtalar çakılarak müdahale edilmiş. Patlaklara kazık çakılmış. Bir boruya, 12 defa kazık çakılarak arıza giderilmeye çalışılmış. Ekiplerimiz, arıza var diye gittiklerinde, 12 defa kazık çakıldığını görüyorlar. Biz, maşon dediğimiz parçaları kaynatarak, kazıklarla giderilmeye çalışılan arızaları gidermişiz. Ildır tarafından gelen bu hattımız, en stratejik hattımızdır. Artık ömrünü doldurmuştur. Sürekli arızaları yaparak, bu hattı devrede tutmaya çalışıyoruz. Daha büyük bir arıza verip de hattı boşaltmamız gerektiğinde, Çeşme’nin bir gün susuz kalmasına neden oluyor. Arızalara müdahale sırasında söküp değiştirmek zorunda kaldığımız parçalar da hattın ne kadar eski olduğunu gösteriyor. Çeşme’de yakın zaman önce çevre yolundaki Pırıl Otel’in önünde bir arızaya müdahale etmek için suyu kesmek zorunda kalmıştık. Bir istinat duvarının yanında, çok ters bir yerde bulunan çelik borudaki arızayı yaptık. Boruyu yenisiyle değiştirdik. Çıkardığımız eski borunun hali içler acısıydı. Borunun içindeki yılların tortusunun, birikintisinin görüntüsü korkunçtu. Ne yazık ki bu borunun içinden de su geçiyordu " diyerek sorunun büyüklüğünü anlattı.



"Birinci etap yenileme başladı, ikinci etap da yakında başlayacak"


Çeşme’nin alt yapısı gerçekten çok kötü durumda olduğunun altını çizen Daire Başkanı Korkmaz, "Fakat bizim de işimiz bu. Hemen bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bu nedenle bizim de yeni bir başlangıç yapmamız gerekiyordu. Bu nedenle, ’Çeşme’nin tüm alt yapısını değiştirelim, mevcut altyapıyı yok farz edelim, mevcut yerleşimlere ve gelecekteki imar planlarına göre, her şeyi yeniden dizayn edelim’ diyerek karar verdik ve projemizi oluşturduk. Mevcut altyapı ile devam edilemeyeceğine 2014 yılının sonunda karar verildi ve 2015 yılının başında projelere başlandı. Proje çalışmaları ve yatırım ihalesi bitti. Şu anda da yüklenicimiz birinci etapta çalışıyor. Çeşme’nin tüm su altyapısını değiştirdiğimizde, yaklaşık 300 milyona mal olacak. Bu projeyi hayal etmenin bedeli yaklaşık 400 bin lira, ama gerçeğe dönüştürmenin bedeli 300 milyon lira. Biz hiç korkmadan bu yatırıma giriştik. Projeyi bitirmekle, yatırıma geçmek arasında çok kısa bir süre oldu. Bu da bizim bu işi ne kadar yapmak istediğimizin bir göstergesidir. İkinci etabın da ihalesini yaptık. Yüklenicimiz ikinci etapta yakında işe başlayacak" diye açıkladı.



"Su konusunda Çeşme’nin on yılı garanti altında"


Çeşme’nin su sıkıntısını da çözdüklerini ifade eden Aydın Korkmaz, "Şu anda Çeşme’ye verdiğimiz suya ek olarak, proje kapsamında açtığımız üç tane kuyu, bulduğumuz iki kaynak ile birlikte, Çeşme’nin önümüzdeki 10 yılı garanti altında. Daha uygulamaya geçmediğimiz, B planımız olan Urla İçmeler’den ve Karareis Barajı’ndan su getirme projeleri var. Urla İçmeler’den yaklaşık 37 kilometrelik hat döşeyip, saniyede 80 litre suyu Çeşme’ye getireceğiz. Karareis Barajı bitmek üzere. DSİ ile anlaşmalarımız yapıldı. Her iki suyun toplamı saniyede 210 litre olarak Çeşme’ye getireceğiz" dedi.



"Kanalizasyon çalışması 5 yıl sonra"


Kanalizasyon çalışmalarının hemen içme suyu çalışmasının ardından geleceğini kaydeden Korkmaz, "Yalnız gerçekçi olmak gerekirse, 5 yıldan önce kanal ile ilgili herhangi bir uygulama başlamayacak. Onun projeleri devam ediyor. Ovacık tarafında ikinci bir arıtma tesisi düşünüyoruz. Şu anda Çeşme’nin bütün atık suyu Alaçatı tarafında toplanıp, Alaçatı parkuru üzerindeki arıtma tesisimize ulaştırılmaya çalışılıyor. Biz bütün atık suyu Alaçatı tarafında toplamayalım, Çiftlik, Ovacık ve Dalyan tarafını, Ovacık’da yapacağımız bir arıtma tesisi ile arıtıp, orada eskiden var olan deşarj hattını kullanmayı düşündük. Kanalizasyon çalışmamız da 3 etap halinde yapılacak. Birinci etap olan Alaçatı, Ilıca Mahalleleri, Mamurbaba Bölgesi yeni kanalizasyon hatlarının gerekli izinlerinin alınıp, 2019 yılı içinde yapım ihalesi hazırlıklarına başlanması öngörülüyor. İkinci etap olan Reisdere, Germiyan Yalısı, Paşa Limanı ve Şifne kanalizasyon hattı için 2022 yılında ihale hazırlıkları yapılacak. Üçüncü etap olan Çiftlik, Dalyan, Sakarya Mahalleleri kanalizasyon hatlarının inşaatı ihale hazırlıklarına da 2022 yılının ikinci yarısında başlanabilir" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Bakan Bayraktar açıkladı: "Göktepe 1’ adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz" Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, "Dün akşam itibarıyla ‘Göktepe 1’ adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz. Bu bir keşif kuyusudur, arama kuyusudur. Şu anda Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında bir sahada bu arama faaliyetimize başladık. Çok yeni başladık" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraklar, bir dizi ziyaret ve inceleme için Uşak’a geldi. Sektör Temsilcileri ile İstişare Toplantısı’na katılan Bayraktar, yaptığı konuşmada “2020 yılında Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfini çok şükür yaptık. Sakarya gaz sahasında bugün 3,7 milyon metreküp günlük gaz üretiyoruz ama daha yolun başındayız. İnşallah oradaki gaz üretimimizi günlük 40 milyon metreküpe çıkaracağız. Bu sayede bugün 1,4 milyon haneye yeten oradaki doğal gaz üretimimiz 15 milyon haneye kadar çıkacak yani nerdeyse 60 milyonluk nüfusun kullanabileceği doğal gazı kendimiz üreteceğiz” dedi. Bakan Bayraktar, Sakarya gaz sahası yakınlarında yeni keşfedilen gaz kuyusundan bahsederek, "Dün akşam itibarıyla ‘Göktepe 1’ adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz. Ramazan ve Uşak’ın bereketiyle, bu kuyumuzdan önümüzdeki birkaç hafta içerisinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv inşallah buluruz. Bütün çalışmamız, gayretimiz bu yönde olacak. Dolasıyla Göktepe 1 kuyumuz da bu anlamda hayırlı olsun. Bu bir keşif kuyusudur, arama kuyusudur. Şu anda Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında bir sahada bu arama faaliyetimize başladık. Çok yeni başladık. İlk kez kamuoyunda sizlerle paylaşmış olduk” dedi.
İstanbul Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "İstanbul’un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok” Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Eskiden gelen bir sermaye var, o sermayeden yiyerek 5 yıl daha idare edebilirsiniz ama ikinci bir 5 yıla daha İstanbul’un tahammülü yok. İnşallah İstanbul 31 Martta gerçek belediyecilik diyecek" dedi. Ümraniye Belediyesi tarafından Ümraniye Nikah Sarayında Doğu ve Güneydoğu iftar programı düzenlendi. Programa, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ümraniye Kaymakamı Abdulaziz Aydın, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, İlçe Başkanı Salim Çetinkaya ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda konuşan Yılmaz, Büyükşehirler arasında yatırım oranı en fazla azalan ilin İstanbul olduğunu ifade etti. “Kimlikleri siyasetin malzemesi haline dönüştürmüyoruz” Programda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Hiçbir zaman kimlik siyaseti yapmıyoruz. Kimlikleri siyasetin malzemesi haline de dönüştürmüyoruz. Kimliklere sonuna kadar saygılıyız ama kimlik siyaseti yapmıyoruz. Kimliklerimizin ve farklılıklarımızın ötesinde geniş bir ortak zeminimiz var. Aynı tarihten gelen, aynı değerleri paylaşan ve aynı gelecek ufkuna sahip, kederde, tasada ve sevinçte bir olan bir milletiz” ifadelerini kullandı. “Sağlam bir temele oturmayan bir masaydı” Cumhurbaşkanlığı seçiminde oluşan muhalefet masasına değinen Cevdet Yılmaz, “Tabiri caizde 7 düvel birleşti, olmadık masalar kuruldu. Ne oldu seçimden sonra? Masa kaldı mı ortada? Dağıldı gitti. Sağlam bir temele oturmayan bir masaydı. Hatta bazı insaflı muhalifler seçimden sonra ‘iyi ki biz kazanmamışız’ dediler” ifadelerini kullandı. “İstanbul’un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok” 31 Mart seçimlerine değinen Yılmaz, “Büyükşehirler arasından yatırım oranı en fazla azalan il hangisi olmuş biliyor musunuz? İstanbul. Bir önceki dönem AK Parti döneminde yatırımların toplam harcamalar içinde oranı yüzde 55. Bu dönemde ne olmuş diye baktığınızda yüzde 38’e düşmüş. Tam 17 puan yatırımlarda bir düşüş olmuş. Bundan daha güzel bir gösterge olamaz. Laf ile bunu kapatabilir misiniz? Şovlarla, polemiklerle, kutuplaştırıcı bir takım söylemler ile bu gerçeğin üstünü örtebilir misiniz? Örtemezsiniz. İstanbul’un çok ciddi anlamda yatırıma ihtiyacı var. 5 sene yatırım yapmadan idare edebilirsiniz. Eskiden gelen bir sermaye var, o sermayeden yiyerek 5 yıl daha idare edebilirsiniz ama ikinci bir 5 yıla daha İstanbul’un tahammülü yok. İnşallah İstanbul 31 Martta gerçek belediyecilik diyecek” şeklinde konuştu.
Ordu Ordu’da yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi iftar sofrasında buluştu Ordu İl Müftülüğü tarafından üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Programa, yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi katıldı. Ordu İl Müftülüğü tarafından ildeki üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Müftülük hizmet binası bahçesinde düzenlenen iftar programında öğrencilere, Osmanlı Devleti dönemi geleneği olan ‘diş kiraları’ verildi. Programda, din görevlileri tarafından ilahiler okunurken, dualar da edildi. İftar programı hakkında açıklamalarda bulunan Odu İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek, “Bugün artık klasik hale gelen 3’üncü yılımızı öğrencilerle birlikte iftar programı ile geçiriyoruz. Binin üzerinde üniversiteli arkadaşımız bizlere eşlik ettiler. Osmanlı Dönemi’nden gelen ‘diş kiraları’ vardı, bir tarafından onları dağıttık, diğer taraftan ikramlarımız oldu. Hocalarımız tarafından ilahiler seslendirildi. İstedik ki üniversite öğrencilerimiz il müftülüklerimizi ziyaret edebilsinler, müftülerimize dokunabilsinler ve müftülüğümüzü tanıyabilsinler. Onlar bizi camilerde ziyaret ediyorlar, bir de müftülükte ziyaret etsinler istedik, onlar bizim genç neslimiz ve geleceğimiz. Biz hep onlar için dua ediyoruz. Bu ikrama katılan ve destek veren tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum” diye konuştu. Programa Ordu Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, Milliyetçi Hareket Partisi Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, protokol üyeleri ve yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi ile vatandaşlar katıldı.
Ordu Ordu’da yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi iftar sofrasında buluştu Ordu İl Müftülüğü tarafından üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Programa, yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi katıldı. Ordu İl Müftülüğü tarafından ildeki üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Müftülük hizmet binası bahçesinde düzenlenen iftar programında öğrencilere, Osmanlı Devleti dönemi geleneği olan ‘diş kiraları’ verildi. Programda, din görevlileri tarafından ilahiler okunurken, dualar da edildi. İftar programı hakkında açıklamalarda bulunan Odu İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek, “Bugün artık klasik hale gelen 3’üncü yılımızı öğrencilerle birlikte iftar programı ile geçiriyoruz. Binin üzerinde üniversiteli arkadaşımız bizlere eşlik ettiler. Osmanlı Dönemi’nden gelen ‘diş kiraları’ vardı, bir tarafından onları dağıttık, diğer taraftan ikramlarımız oldu. Hocalarımız tarafından ilahiler seslendirildi. İstedik ki üniversite öğrencilerimiz il müftülüklerimizi ziyaret edebilsinler, müftülerimize dokunabilsinler ve müftülüğümüzü tanıyabilsinler. Onlar bizi camilerde ziyaret ediyorlar, bir de müftülükte ziyaret etsinler istedik, onlar bizim genç neslimiz ve geleceğimiz. Biz hep onlar için dua ediyoruz. Bu ikrama katılan ve destek veren tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum” diye konuştu. Programa Ordu Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, Milliyetçi Hareket Partisi Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, protokol üyeleri ve yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi ile vatandaşlar katıldı.