EKONOMİ - 14 Ekim 2017 Cumartesi 20:18

Kırsal kalkınma yatırımlarına hibe desteği

A
A
A
Kırsal kalkınma yatırımlarına hibe desteği

İzmir’in Çeşme ilçesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesinin 12 etabı ile ilgili tanıtım toplantısı yapıldı.

İzmir’in Çeşme ilçesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesinin 12 etabı ile ilgili tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda, projesi uygun görülen yatırımcılara yüzde 50 hibe desteği verileceği açıklandı.


Boyalık Beach Otel’de düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Cemil Çumak, İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Fatih Kılıç, Çeşme Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ümit Alkoç, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Mustafa Yüksekol, mahalle muhtarları, Su Ürünleri Kooperatif Başkanları, balık çiftlikleri temsilcileri ve üreticiler katıldı.



"Amaç; kırsal alanda gelir düzeyini yükseltmek"


Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Tanıtım Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Çeşme Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ümit Alkoç, Bakanlığın 2006 yılından bu yana uygulamaya koyduğu kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programının 2017 başvurularının 14 Eylül tarihinde başladığını hatırlatarak, "Programa başvuracak olan gerçek ve tüzel kişilerin başvurularını, tebliğin yayınlandığı tarihten itibaren 90 gün içerisinde Bakanlığımızın internet adresi üzerinden gerçekleştirmesi gerekmektedir. Programın en önemli amacı, kırsal alanda alternatif gelir kaynakları oluşturarak, kırsal alanda gelir düzeyini yükseltmek. Tarımsal üretimle, tarımsal sanayinin entegrasyonunu sağlamak. Tarımsal pazarlama altyapısını oluşturmak ve gıda güvenliğini sağlamak. Yenilenebilir enerji kaynağı kullanan seralara, soğuk hava depolarına, bitkisel, hayvansal ve su ürünleri işlenmesi, paketlenmesi ve depolama faaliyetleri yapanlara, yenilenebilir enerji kaynağı kullanan üretim tesislerine, kırsal turizm yatırımlarına, el sanatlarına ve katma değerli ürün üretenlere yüzde 50 hibe desteği sağlanacak" diye konuştu.



"Tarım, dünyanın birinci konusu"


Tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, yaz aylarında yaklaşık bir milyon nüfusu barındıran Çeşme’nin, tarım anlamında da güzel İzmir’in en zengin olan topraklarına sahip olduğunu vurgulayarak, "Ürünlerimiz, turistik tesislerimiz, tarlalarımız, arsalarımız değerlendi. Bunun yanında Çeşme’de 2 bin civarında restoranımız var. Bakıyoruz, her yerde ’Köy kahvaltısı’ veriliyor. Bunların da en güzeli, kendi bölgesinde, kendi topraklarında yetişen, çiftçilerimizin yetiştirdiği ürünleri bu turistik tesislerimizde satışa sunması. Tarım Müdürlüğü’nün kuruluşu Cumhuriyet’in ilk yıllarına dayanıyor. Tarım, o zaman olduğu gibi, şimdi de, gelecekte de, artık dünyanın birinci konusu. Dünyada artık öğrenci değişimleri ile öğrenciler gittikleri ülkede, tarlada, bahçede çalışıyor, geziyor, aynı zamanda olduğu bölgeye ekonomik katkı sağlıyor. Bu kırsal destekleme programının kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlara hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.



"12. etap başvuruları 11 Aralık’ta sona erecek"


Toplantıda bir konuşma yapan İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Cemil Çumak da, Bakanlığın 2006 yılından bu yana kırsal kalkınma yatırım programlarını desteklediğini ve yüzde 50 hibe desteği verdiğini belirterek, "İzmir ilinde, 2006 yılından bugüne kadar 10 etap gerçekleştirilmiş, 10. etap sonucunda tamamlanan 313 proje ile birlikte, İzmir ilimize 170 milyon lira tutarında yatırım yapılmış, bu yatırımlara bakanlığımızca da 120 milyon lira hibe desteği verilmiştir. Böylece, 10. etap sonunda oluşan bu tesislerde ise 3 bin 743 kişiye yeni ekmek kapısı açılmıştır. 10. etap sonunda 313 proje ile 270 milyon lira tutarında yatırım yapılmışken, uygulama alanı devam eden 11. etapta ise değerli yatırımcılarımızın yüksek başvuruları sayesinde, projelerin ruhuna uygun olarak ilgileri artmış, 10 etap kapsamında hayata geçirilen 313 projenin yarısı kadar olan 150 adet proje, 11. etap kapsamında değerlendirilerek, hibe desteği almaya hak kazanmıştır. 11. etapta hibe sözleşmesi yapılan 113 proje ile 130 milyon lira tutarında yatırıma, 61 milyon lira hibe desteği verilecek olup, bu yatırımlarda da 1008 kişiye daha yeni ekmek kapısı açılmış, istihdam sağlanmış olacaktır. 12. etap ise, Resmi Gazete’de yayınlanarak başvurular başlamıştır. 12. etabın son başvurusu ise 11 Aralık tarihinde sona erecektir. Sizleri de Çeşme’de yatırım yapmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.


Tanıtım toplantısında İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Fatih Kılıç, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesinin 12 etabı ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Kılıç, yatırım başvurularında, ruhsatın önemine dikkat çekerek, ruhsatsız başvuruların kabul edilmeyeceğini anlattı.


Toplantı, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da nefes kesen polis-hırsız kovalamacası kamerada Aksaray’da inşaat malzemesi deposunu soyan hırsızlar ile polis arasındaki kovalamaca film sahnelerini aratmadı. Elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar bir süre sonra motosikletin aküsünün bitmesiyle bu kez de yaya olarak kaçmaya başladı. Gecenin sessizliğini siren seslerine bıraktığı kovalamacada hırsız kardeşler yarım saat süren takip sonucu yakalanırken, nefes nefese kalan şüphelilerden biri yere yatırılıp ters kelepçe yapıldığı esnada polis memurlarına “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Olay, gece yarısı Tacin Mahallesi’nde bulunan bir inşaat malzemesi deposunda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, depodan oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu çalan 2 hırsız, çaldıkları boru paketlerini beraberinde getirdikleri 3 tekerlekli elektrikli motosiklete yükledi. Hırsızlık esnasında çevrede bulunan bir vatandaş durumu fark ederek hemen 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarında bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede belirtilen adrese intikal eden ekipler 2 şahsı depodan hırsızlık yaparken suçüstü kıstırdı. Polisleri görünce neye uğradıklarını şaşıran 2 hırsız deponun duvarından atlayarak bahçe dışındaki boruları yükledikleri elektrikli motosiklete binerek kaçmaya başladı. Şahısların kaçması üzerine polis ekipleri telsizden anons ederek diğer ekiplere kaçış istikameti hakkında bilgi verdi. Ekiplerin hırsızların peşine düşmesiyle gecenin sessizliği siren sesleriyle yankılandı. Polis ve hırsızlar arasında yaşanan kovalamaca ise film sahnelerini aratmadı. Bir süre elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar kaçarken çaldıkları boruları da motosikletin kasasından aşağıya attı. Polis ekiplerinin bölgeyi abluka aldığı kovalamacada motosikletin aküsünün bitmesi üzerine hırsızlar bu kez de motosikleti bırakıp yaya olarak kaçmaya başladı. Taşpazar Mahallesi’nde ara sokaklara ve apartmanların bahçesine girerek izlerini kaybettirmeye çalışan S.Ç. (21) ve U.Ç. (34) isimli 2 kardeş çok geçmeden yakalandı. Yüzüstü yere yatırılarak ters kelepçe yapılan nefes nefese kalan hırsızlardan S.Ç. ekiplerin ters kelepçe taktığı esnada “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Yüzüstü yatırılarak kelepçelenen 2 kardeş gözaltına alınarak polis aracına bindirildi. Şahıslar sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine götürülürken çaldığı yaklaşık 150 bin TL değerindeki malzemeler sahibine teslim edildi. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahkikat başlatıldı.
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.