GENEL - 14 Ağustos 2017 Pazartesi 13:23

’Nif Dağı’nda 800 ton altın var’ söylentisi kazı alanlarına zarar verdi

A
A
A
’Nif Dağı’nda 800 ton altın var’ söylentisi kazı alanlarına zarar verdi

Nif Dağı’ndaki arkeolojik kazıları 18 yıldan beri gerçekleştiren Dağkızılca kazı evi, ’Kaçak kazıcılar neden kazmamalı?’ konulu bir konferans düzenlerken, Prof.

Nif Dağı’ndaki arkeolojik kazıları 18 yıldan beri gerçekleştiren Dağkızılca kazı evi, ’Kaçak kazıcılar neden kazmamalı?’ konulu bir konferans düzenlerken, Prof. Dr. Elif Tül Tulunay, ’Nif Dağı’nda 800 ton altın var’ söylentisinin kazı alanlarına zarar verdiğini açıkladı.


Nif Dağı’ndaki arkeolojik kazıları 18 yıldan beri gerçekleştiren ekibi barındıran Dağkızılca kazı evi, ’Kaçak kazıcılar neden kazmamalı?’ konulu bir konferans düzenledi. Konferansta, bölgedeki yerleşik halkı bilinçlendirmek amacıyla kaçak kazıların tarihe, turizme zararları örneklerle aktarıldı. Torbalı Belediyesinin de katkıda bulunduğu Nif Dağı Kazı Başkanı Profesör Elif Tül Tulunay tarafından verilen konferansa, Dağkızılca sakinleri de ilgi gösterdi. Konferansta, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Bölümü mezunu olan Yılmaz Gümüş de, ’Torbalı zeybek giyim ve oyun tarzı’ konulu bir sunumda bulundu. Torbalı Belediyesi folklor ekibinin de renklendirdiği konferansta, Prof. Dr. Elif Tül Tulunay önemli mesajlar verdi.



“Kaçak kazılar bilimsel çalışmaları sonlandırabilir”


Dağkızılca civarına ilk olarak 1999 yılında geldiklerini ifade eden Tulunay, “Bu bölgede tarihsel kalıntılar olabileceği düşüncesiyle Nif civarında araştırma gezisi düzenledik. O dönemde de burada yoğun olarak kaçak kazı yapıldığını gözlemledik. Bu kültür mirasının göz göre göre talan edilmesine seyirci kalamadığımız için Nif kazılarına başlama kararı aldık. Gelinen noktada, kaçak kazılar nedeniyle başlattığımız bilimsel çalışmaların yine aynı nedenden sonlandırılma tehlikesi var” dedi.



“Kazı alanımız inanılmaz derecede zarar gördü”


Kazılardan elde dilen bulguların bütün Batı Anadolu tarihini değiştirecek niteliğe sahip olduğuna değinen Tulunay, ’Nif Dağı’nda 800 ton altın var’ söylentisinin kazı alanlarına zarar verdiğini söyledi. Tulunay, “Bu kazı dönemine başladığımızda 18 yılda yapılmayan kaçak kazı çalışmalarının son 3 ayda yapıldığına üzülerek tanık olduk. Bunun nedeni Nif kazılarıyla alakalı olarak yapılan ve hiçbir bilimsellik taşımayan söylentilerdi. Bu söylentiler bir televizyon programında, ’Nif Dağı’nda 800 ton altın var’ yalanıyla taçlandırılınca bizim kazı alanımız inanılmaz derecede zarar gördü. Verilen zararı tamir etmemiz mümkün görünmüyor. Burada tarihe, kültüre, geleceğe darbe vuruldu. Bu yalanların bir aslı yok. Burası o tarihlerde oldukça yoksul bir yerleşim. Kazılara başladığımız süreden beri bizimle çalışan işçiler burada. Bırakın 800 ton altını on gram bile altına rastlanmadı. Anlamakta güçlük çekiyorum. Dedektörle altın arayan saf insanlar var, dedektör bilimsel bir cihaz değil. Topraktaki minerale bile sinyal veriyor. Öyle olsa biz çalışırdık dedektörle” ifadelerini kullandı.



“Buraya sahip çıkın”


Nif kazılarının Torbalı’nın ve Dağkızılca köyünün geleceği için çok büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Tulunay, “Bakın yanı başınızdaki Nazarköy sadece bir nazar boncuğu sayesinde nasıl kalkındı. Sizin burada avantajlarınız daha çok. Bu kazılar sayesinde Dağkızılca’nın ismini dünyadaki bilim çevreleri ezbere biliyor. Köylüler kaçak kazı yapanlar konusunda daha dikkatli olmalı. Çünkü buradaki gelişmeler onların çocuklarının hayatını değiştirebilir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.