SAĞLIK - 18 Aralık 2017 Pazartesi 10:19

Obez hastalara özel yılbaşı menüsü

A
A
A
Obez hastalara özel yılbaşı menüsü

Obezite Cerrahisi Uzmanı Op.

Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, diyet ve spor programları ile ideal kilosuna ulaşmaya çalışan insanlara ve obezite cerrahisi geçiren kişilere özel yılbaşı menüsü önerdi. Menüye göre az kalorili özenli seçimler yapılmalı, yılbaşı gecesi tüm gün aç kalınmamalı. Kuruyemişte porsiyon kontrolüne dikkat edilirken, tatlı olarak da ’Narlı chia puding’ seçilebilir.


Fazla kalorili ve yağlı yiyeceklerin tüketilmesi metabolizmayı yavaşlatabileceğinden yılbaşı gecesinde sağlıklı ve az kalorili seçimler yapılmasının önemli olduğunu belirten Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, “Yılbaşı gecesinde protein içeriği yüksek besinlerin seçilmesini öneriyorum. Eğer yılbaşı kutlaması için özel bir yemek yapmayı veya ev dışında bir yemeğe çıkmayı düşünüyorsanız güne hafif bir kahvaltı ile başlayabilir ve gün içinde bol bol su içebilirsiniz. En çok yapılan hatalardan biri akşam çok yemek yiyeceğini düşüp gün bütün gün aç kalmaktır. Böyle bir durumda akşam yemeğinde fazladan kalori alımına neden olup sizi rahatsız edebilir. Bu nedenle yılbaşı sofrasına aç oturmamaya dikkat edin.1-2 saat önce meyve veya salata gibi hafif bir ara öğün yaparak akşam gereğinden fazla yemeyi engelleyebilirsiniz. Yılbaşı masadaki tüm yemeklerin tadına bakmak yerine bir tabağa yeterli porsiyon ve çeşidi koyup öyle tüketin. Porsiyonlarınız küçük olsun, doyma hissettiğiniz an yeme süresini uzatarak iyice çiğnemekte fayda var. Bu şekilde doyduğunuzu hissetmeniz çok daha kolay olacak ve gereksiz kalori alımının önüne geçilecektir. Yemek seçimi yaparken protein içeriği yüksek besinleri tercih etmeye özen gösterin. Sofrada aşırı yağlı yiyecekler ve kızartmalar yerine zeytinyağlı yiyecekleri ve salataları tercih edin. Meze tercihi yaparken kızartmalardan uzak durmanız önemlidir. Çünkü kızartmalar hazımsızlık yapabilir ve kalori miktarları fazladır” dedi.


Meze hazırlarken light yoğurt kullanılmasını öneren Dr. Ergenç, ana yemekleri kızartma kavurma gibi ağır ve kalorili yöntemler yerine buğulama ızgara veya fırında hazırlanmasının daha sağlıklı olacağını söyledi. Gazlı içeceklerden kesinlikle uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Dr. Ergenç, “Bunun yerine taze sıkılmış veya %100 meyve sularını ve ayranı tercih edebilirsiniz. Her ne kadar önermesek de yılbaşı gecesi alkol alacaksanız düşük kalorili ve alkol oranı düşük olan kırmızı şarabı tercih edebilirsiniz ancak bir iki kadehten fazlası önerilmez’’ dedi. Aç karnına ve hızlı alkol tüketilmemesinin gereğine dikkat çeken Ergenç ‘’Alkol geç hipoglisemiye ( kan şekeri düşüklüğü) neden olacağından light bir peynir gibi küçük atıştırmalıkla tüketilmesi ilerleyen saatlerdeki kan şekeri düşüklüğüne engel olacaktır” diye konuştu.



Kuruyemişte porsiyon kontrolü


Kuruyemiş yılbaşı gecesi sıkça tüketilen atıştırmalıklar arasında olduğunu kaydeden Dr. Ergenç, şu bilgileri verdi: “Ancak kuruyemişlerin geneli yağ oranı yüksek besinlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken şey porsiyon kontrolüdür. Fıstık veya çekirdek gibi yağlı çerezlerin yerine leblebi tüketilebilir. Kremalı şerbetli hamur işi tatlılar yerine meyveli veya sütlü tatlılara veya mevsim meyvelerine ağırlık verin. Uykusuz bir gece geçirmek istemiyorsanız yatmadan 1-2 saat önce beslenme kesilmelidir. Yılbaşı gecesi olması saatlerce uykusuz geçirebileceğiniz anlamına gelmiyor. Normal uyku saatinizi çok geçirmemenizi öneririz”



Peki fazla yediyseniz


Tüm bu önerilere rağmen gereğinden fazla yiyenler için de tavsiyelerde bulunan Dr. Ergenç, “Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız yeni yılın ilk gününü uyuyarak geçirmeyin. Güne 1-2 bardak tarçınlı limonlu su ile başlamanız kan şekerini düzenlemeye yardımcı olacaktır. Alkolün yaratabileceği kan şekeri düşüklüğünü önlemek için kahvaltıyı atlamayın ve en geç saat 10:30’da kahvaltınızı tamamlayın. Bir önceki gün çok yediniz diye ertesi günü kesinlikle aç geçirmeyin. Alkolün ve yemeğin neden olduğu ödem ve şişkinliği atmak ve rahatlamak için zencefil veya nane limon çaylarını tercih edebilirsiniz. Gün içinde 2-2.5 litre su tüketip yağ oranı düşük yiyecekler tüketmeye çalışın. Akşam üzeri küçük bir yürüyüş yapmak vücudu rahatlatmaya yardımcı olacaktır” dedi.



İşte obez hastalarına özel hazırlanmış yılbaşı menüsü


Başlangıç : Brokoli çorbası 1 orta boy kase 70-100 kcal


200g brokoli, 2 sb su.


100 gr light labne


1 küçük soğan 2 diş sarımsak


Brokoli, su sarımsak ve soğanı el blenderinden geçirip kaynatın. Kaynamaya yakın labne peynirini ekleyin. Çok az tuz ekip karıştırın.


Mezeler: sıcak ot kavurma, piyaz, havuç tarator, yoğurtlu kabak, köz patlıcan salatası, kabak mücver, yoğurtlu semiz otu kabak mücver tarifi: Kabak rendelenir. Kalan rendelenmiş kabak içine 1 tatlı kaşığı un, yumurta, peynir ilave edilerek kıvamlı bir harç elde edilir. Yapışmayan tavaya 1 çorba kaşığı dolusu konularak iki tarafı ve içi pişinceye kadar kısık ateşte tutulur. Ayrıca tavada bu işlemi yapmak istemezseniz fırın tepsisine (yağlı kağıt koyabilirsiniz) harç boşaltılıp fırında ortalama 30- 40 dakikada çok kurumayacak şekilde pişirilir. Avuç içi kadar mücver 50-80 kcal’dir.


Ana yemek: Kestaneli hindi sarma, sebzeli dana rosto, fırında kuşkonmazli levrek.


Fırında kuşkonmazlı levrek : Yağlı kağıda levreği ve kuşkonmazı koyup 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve biraz tuz ve karabiber ile fırınlayın. servis ederken bol roka ve limon ile servis edin. 1 porsiyonu yaklaşık 200 kcal.


Tatlı : Narlı chia puding


4 yemek kaşığı chia tohumunu 1 tatlı kaşığı balı 1 su bardağı suyu ve 1 su bardağı light sütü karıştırıp buzdolabında bekletin. Chia tohumları iyice şişince derin bir kaseye alıp üzerine nar ekleyip servis edebilirsiniz. 1 küçük kase yaklaşık 60-80 kalori arasındadır.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Büyükşehirden kırsalda vatandaşlara bisiklet turu Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kent Konseyi’nin işbirliğiyle, Konyaaltı ilçesi Çakırlar’da “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Bisiklet turuna birçok bisiklet grubu ve yerel halktan her yaştan vatandaş katılım sağladı. Antalyalıların spora teşvik edilmesi, şehir trafiğinin azalması ve otomobillerin doğaya verdiği zararın azaltılması amacıyla, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Spora verdiği önemi, şehirde düzenlediği etkinliklerle gösteren Antalya Büyükşehir Belediyesi, kırsal bölgelerdeki vatandaşları da spora teşvik ediyor. Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kent Konseyi işbirliğiyle “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Konyaaltı ilçesi Çakırlar Kapalı Pazar Yeri’nden bisikletleriyle start alan Çakırlar sakinleri, 11 kilometrelik bir rotanın sonunda Gökçam İlkokulu önünde sürüşlerini noktaladı. Bisiklet hediye edildi Bisiklet turuna birçok bisiklet grubu ve yerel halktan her yaştan vatandaş katılım sağladı. Bölgedeki 10 mahalle muhtarı da organizasyona destek verdi. Bisiklet turu tamamlandıktan sonra, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve muhtarlar tarafından, vatandaşa ikramda bulunuldu. Sonrasında ise organizasyona destek veren muhtarların kendi mahallesinden seçtiği 10 öğrenciye bisiklet hediye edildi. Görme engelli vatandaşlar da katıldı Antalya Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç, “Etkinliğimizi her sene olduğu gibi yine 23 Nisan haftasında yaptık. Bisiklet severlerle birlikte olmak güzel bir duygu oldu. Görme engelli vatandaşlarımız da burada bisiklet kullandı. Doğanın içinde böyle bir etkinlik düzenlediğimiz için mutluyuz” dedi.
Kars Kars’ta biyolojik atıksu arıtma tesislerinde çalışmalar başladı Kars’ta 2023 yılında temeli dönemin Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi tarafından atılan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesislerinde çalışmalar yeniden başladı. Yaklaşık 780 milyon liralık proje çerçevesinde günlük 50 bin metreküp su arıtılarak Kars Çayı’na bırakılacak tesisler tamamlandığında Kars Çayı tertemiz akacak. Kars’ta geçen yıl yapımına başlanan ve kış ayı itibariyle yapımına ara verilen Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri inşaat sezonunun açılmasıyla birlikte yeniden yapımı başladı. İlgili firma havaların ısınması ve inşat sezonun başlamasıyla birlikte Dereiçi bölgesinde idari binalar ve tesislerin ana binalarında kalıp, beton atma işlemlerini sürdürüyor. Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri evsel atık suların mevcut atık su toplama hattının sonlandığı yerden kolektör hatları ile arıtma tesisine iletilmesini sağlayacak olana 17,49 kilometre kolektör hattında çalışmalar tam hız sürüyor. Arıtma Tesisinden Kars’a doğru yapılan çalışmalarla borular itinayla döşeniyor. Öte yandan 2025 yılında tamamlanması planlanan Kars Biyolojik Atık Su Tesislerinde evsel kaynaklı kirliliğin giderilip arıtılmış suyun yönetmeliklere uygun olarak Kars Çayına, akabinde Kars barajına deşarj edilmesi sağlanacak. Çalışmalar tamamlandığında Kars Çayı’ndaki konu ve kirliliğinde tamamen önüne geçilmiş olacak.
Aydın Aydın’da barajların doluluk seviyeleri belli oldu Önemli tarım kentlerinden olan Aydın’da çiftçilerin can damarı olan barajların doluluk seviyeleri belli oldu. Geçtiğimiz yıl 24 Nisan tarihinde yüzde 29 olan doluluk seviyesi bu yıl yüzde 32 oldu. Çiftçi sayısı yüksek olan illerden olan Aydın’da üreticilerin merakla takip ettiği barajlardaki doluluk oranlarının Nisan ayı rakamları belli oldu. Aydın İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda yapılan sunuma göre Aydın genelinde 24 Nisan 2023 yılında yüzde 29 olan doluluk seviyesi 24 Nisan 2024 yılında yüzde 32 oldu. Ayrıca yıllık ortalama yağış miktarı 660 milimetre olan Aydın’da su kaynakları potansiyeli ise yerüstü suyu 1 milyar metreküp, yeraltı suyu 201 milyon olmak üzere toplam 1.2 milyar metreküp olarak açıklandı. Paylaşılan verilere göre, 419 milyon metreküp depolama hacmi olan Kemer Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 51 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 7 artış göstererek yüzde 55 oldu. 350 milyon metreküp depolama hacmi olan Çine Adnan Menderes Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 35 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 8 azalma göstererek yüzde 32 oldu. 13 milyon metreküp depolama hacmi olan Gökbel Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 16 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 431 artış göstererek yüzde 85 oldu. 195 milyon metreküp depolama hacmi olan İkizdere Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 19 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 15 artış göstererek yüzde 22 oldu. 95 milyon metreküp depolama hacmi olan Topçam Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 24 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 33 artış göstererek yüzde 32 oldu. 31 milyon metreküp depolama hacmi olan Karpuzlu-Yaylakavak Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 73 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 17 artış göstererek yüzde 86 oldu. 22 milyon metreküp depolama hacmi olan Karacasu Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 72 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 5 azalma göstererek yüzde 68 oldu. 1 milyar 76 milyon metreküp depolama hacmi olan Adıgüzel Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 19 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 15 artış göstererek yüzde 22 oldu. Ayrıca 20 adet gölette 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 77 olan ortalama doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 89 oldu.