YEREL HABERLER - 01 Ağustos 2015 Cumartesi 12:46

Ödemiş Hayvan Barınağı Yüzleri Güldürdü

A
A
A
Ödemiş Hayvan Barınağı Yüzleri Güldürdü

Sokak hayvanlarının korunması amacıyla Ödemiş Belediyesi bünyesinde hizmet veren Hayvan Barınağı yüzleri güldürdü.
Her gün çok sayıda sokak hayvanının bakımı, tedavisi ve kısırlaştırma operasyonları yapan Ödemiş Belediyesi bünyesindeki Hayvan Barınağı, Yalçıner Ailesi’nin yüzünü güldürdü. Çok sevdiği melez ırkı köpekleri Garip’in Hayvan Barınağı’nda hayata döndüğünü belirten aile, Ödemiş Belediyesi’ne minnet duyduklarını ifade etti.
Hayvansever Yalçıner ailesi uzun zamandır sokakta baktıkları melez ırkı köpeğin hastalanması sonucu Ödemiş Belediyesi Barınağı’na getirdi. Yalçıner ailesi yaklaşık üç ay tedavi gören Garip’in, sağlığına kavuşması iel büyük mutluluk yaşadı. Hayvanlarını çok sevdiğini belirten 25 yaşındaki Seray Yalçıner “Garip, sokakta yaşayan bir köpekti. Eve gelir giderken ona yemek ve su veriyordum. Bir de ihtiyacı olan sevgi. Zamanla birbirimize çok alıştık. Artık her gün bizi evinde önünde bekliyor, ya da gideceğimiz yere kadar bize eşlik ediyordu. Sonra ortadan kayboldu. Eğitim için şehir dışına çıkmak durumunda kaldım. Bu süreçte de annem ve babam garibi aradılar ama bulamadılar. Bir süre sonra hastalanmış halde evimizin önüne geldi. Kendi çabalarımızla tedavisine başladık. Sonuç alamadık. Durumu her geçen gün kötüye gidiyordu. Bu sıra da Ödemiş Belediyesi’ne ait Hayvan Barınağı’na haber verdik. Yetkililer Garibi alıp götürdü ve şimdi çok iyi” dedi.
HAYVANLARA KARŞI CANLA BAŞLA MÜCADELE
Garip’in aileden biri gibi olduğunu anlatan Anne Seval Yalçıner de tedavisi için çok uğraştıklarını, başaramadıklarını ve çareyi hayvan barınağında bulduklarını dile getirdi. İlk başta barınağa götürmekte kararsızlık yaşadığını söyleyen Yalçıner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Barınağa haber verdiğimizde çok kaygılarım vardı. Yanlış uygulamalar yapan bazı barınaklar yüzünden ilgilenilmez diyordum. Hatta uyutup, bize ‘öldü’ denilir diye düşündüm. Ama buradaki çalışanların hayvanlara karşı canla başla mücadele etmesi beni umutlandırdı. Garip çok iyi bir şekilde tedavi edildi ve şu anda sağlığına kavuştu. Ödemiş Belediyesi’ne ve barınakta görevli çalışanlara minnettarım. Bizler hayvanlara sadece sevgimizi verebiliyoruz. Aslında herkes biraz daha duyarlı olsa sokak hayvanı diye bir şey olmaz.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.