GENEL - 09 Temmuz 2018 Pazartesi 10:02

Öğle saatlerinde enerji tüketimi rekor düzeyde

A
A
A
Öğle saatlerinde enerji tüketimi rekor düzeyde

Ülke genelinde Temmuz ayıyla birlikte hava sıcaklığı rekor düzeye ulaşıyor.

Ülke genelinde Temmuz ayıyla birlikte hava sıcaklığı rekor düzeye ulaşıyor. Uzmanlar sıcaktan korunmak için özellikle klima kullanımı kaynaklı enerji tüketiminin arttığına dikkat çekerek, enerjiyi verimli kullanmak için uyarılarda bulunuyor.


İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mühendislik Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Görkem Üçtuğ, özellikle öğle saatlerinde sıcaklık artışıyla enerji tüketiminin çok yüksek değerlere ulaştığını belirterek, arz-talep dengesinin sağlanamadığı hallerde kesintiler yaşanabileceğini söyledi. Klima sistemlerinin iç sıcaklığı belirli bir derece sabit tutmaya çalıştığını aktaran Üçtuğ, "Eğer iç sıcaklığın yükselmesine sebep olacak hareketlerde bulunursak klima, ortamı soğutabilmek için gereğinden daha fazla enerji tüketir. Klimalar enerji yoğunluğu yüksek cihazlardır. Bu sebeple ülkemizde yaz aylarında, özellikle öğle saatlerinde enerji tüketimi çok yüksek değerlere ulaşmaktadır" dedi.


Klimanın çalıştığı sırada kesinlikle pencerelerin açılmamasını tavsiye eden Üçtuğ, güneş ışığının içeri girişinin azaltılmasının da yararlı olacağını vurguladı. Üçtuğ, "Pencerelerin veya perdelerin açılmasının zaruri olduğu durumlarda ise klimalar geçici olarak kapatılmalıdır. Sıcak havalardan etkilenen tek cihaz klimalar değil. Buz dolapları da mümkün olduğu kadar güneş ışığı almayan noktalara yerleştirilmelidir. Ayrıca vantilatörler yalnızca önünde oturduğunuz zaman serinleme hissi verir. Kimsenin olmadığı bir odada çalışan vantilatör odayı soğutmayacağı gibi, bilakis daha da ısınmasına sebep olur. Enerji tüketimini azaltmak için bu hususlara dikkat edilmelidir. Bir odadan çıktığımızda yanan bütün ışıkları söndürmeliyiz; çünkü ampullerden yayılan ısı da ortam sıcaklığını artıracaktır” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.