EĞİTİM - 19 Ağustos 2017 Cumartesi 17:44

Ortaöğretimde Arnavutça ve Boşnakça dersleri bu yıl başlıyor

A
A
A
Ortaöğretimde Arnavutça ve Boşnakça dersleri bu yıl başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokullarda Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında Boşnakça ve Arnavutça dersinin geçen yıl seçmeli ders kapsamına almasının ardından, ilk aşamada 5, 6, 7 ve 8.

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokullarda Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında Boşnakça ve Arnavutça dersinin geçen yıl seçmeli ders kapsamına almasının ardından, ilk aşamada 5, 6, 7 ve 8. sınıflar öğretim programına uygun Arnavutça ders kitapları hazırlandı ve bin 500 adet basıldı.


Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokullarda Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında Boşnakça ve Arnavutça dersinin geçen yıl seçmeli ders kapsamına alınması için harekete geçmişti. Bakanlığın bu girişimin ardından, Türkiye’deki 150 okulda binlerce öğrenci Arnavutça ve Boşnakçayı seçmeli ders olarak tercih etti. Milli Eğitim Bakanlığı da bunun üzerine tekrar bir çalışma daha başlatıp materyallerinin hazırlanmasına yönelik Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ile birlikte protokol imzaladı.



Bin 500 adet Arnavutça kitap basıldı


İlk aşamada 5, 6, 7 ve 8. sınıflar öğretim programına uygun Arnavutça ders kitapları hazırlandı ve bin 500 adet basıldı. Boşnakça kitaplarında basımının yapılacağı öğrenilirken, kitapların tanıtımı ve pilot bölgedeki ilk Arnavutça dersi için Milli Eğitim Bakanlığında bir hazırlık toplantısı yapıldı. Toplantıda Milli Eğitim Bakan yardımcısı Orhan Erdem, Balkan Stratejik araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı ve 24. Dönem İzmir Milletvekili Rifat Sait ile Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu bir araya geldi.


Toplantı sonunda bir açıklama yapan Balkan Stratejik araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı ve 24. Dönem İzmir milletvekili Rifat Sait, "Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca Arnavutça Programı değerlendirilmiş ve Kurulun 17 Şubat 2017 tarihli ve 8 sayılı Kararı sonucunda, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacağı belirtilmiştir" dedi. Sait, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen yazı ile Arnavutça dersinin ortaokulların 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren haftada iki saat olarak okutulmak üzere seçmeli dersler kapsamına alındığı bildirilmiştir" diyerek Balkanlı vatandaşlara müjdeyi verdi.


Rifat Sait ayrıca, Arnavutça ve Boşnakça’nın seçmeli ders olmasında Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’in büyük gayret gösterdiklerini, programın hazırlanmasında Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu’nun büyük çabaları olduğunu belirterek, teşekkür etti. dedi. Sait, "İzmir’de çok sayıda Balkanlı hemşehrimiz yaşıyor, Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz ile görüştük, kendisi de inşallah katılacak inşallah ekim ayı içerisinde Arnavutluk ve Kosova Milli Eğitim Bakanlarının da katılımı ile İzmir’de güzel bir organizasyon eşliğinde ilk Arnavutça ders verilecek" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.