GENEL - 21 Mayıs 2018 Pazartesi 11:45

(Özel) "Bu mesleği yapmak çılgınlık"

A
A
A
(Özel) "Bu mesleği yapmak çılgınlık"

İZMİR (İHA) – İzmir’de klasik araç tamircisi Adem Demirkaya, hem aile mesleğini devam ettiriyor hem de hurdaya ayrılmış klasik araçları ilk günkü gibi eski haline getiriyor.

İZMİR (İHA) – İzmir’de klasik araç tamircisi Adem Demirkaya, hem aile mesleğini devam ettiriyor hem de hurdaya ayrılmış klasik araçları ilk günkü gibi eski haline getiriyor. Bu mesleği yapmanın çılgınlık olduğunu belirten Demirkaya, "Bu araçlara sadece para vermekle olmuyor. Aynı zamanda bu araçlar sevgi ve ilgi de istiyor” dedi.


İzmir’in Buca ilçesindeki tamirhanesinde aile mesleğini sürdüren Adem Demirkaya, klasik araçları uzun yıllardır tamir ediyor ve onları ilk günkü hallerine getiriyor. "Kendimi bildim bileli bu mesleği yapıyorum" diyen Demirkaya, "Abim ve kardeşlerimle uzun yıllardır bu mesleğin içindeyiz. Kendimizi bildik bileli bu arabalara bindik, gezdik ve tamir ettik. Oradan kaldı herhalde. Başka bir arabayı ne tamir ediyoruz ne de kullanıyoruz. Günlük hayatta da bu araçları kullanıyoruz” şeklinde konuştu.


Eski araçları restore edip, bakımlarını ve tamirlerini yaptıklarını belirten Demirkaya, "Bazı araçları kendimize ayırıyoruz bazılarını ise satıyoruz. Aldığımız araçlar genelde hurdaya gitme zamanı gelmiş araçlar oluyor. Çok bir değeri olmuyor aldığımızda ama bizler yıllarımızı vererek onları ilk günkü hali olmasa da kullanılacak duruma getiriyoruz. Sattığımız araçların aynı zamanda bakımlarını da yapıyoruz. Dostluk çerçevesinde hem işimiz oluyor bu meslek hem de hobimiz” dedi.



“Bu araçlar sevgi ve ilgi ister”


Bazı hurda araçları yedek parça amaçlı donör olarak kullandıklarını da belirten Demirkaya, "100 aracın üzerinde aracımız mevcut. Bütün araçlarımız bizler için özel ve alırken çok kolay olmuyor. Çünkü aldığımız araçların eski sahipleri o araçlarda uzun zaman geçirdikleri için ayrılamıyorlar. Bize verdiklerinde memnun oluyorlar. O araçları yeniden hayata kazandırıyoruz. Buradaki bazı araçları dizi ve filmler için kiraya da veriyoruz" diye konuştu.



"Görenler fotoğraf çektiriyor”


Klasik araçlarla uğraşmanın çılgınlık olduğunu söyleyen Demirkaya, bu araçların zaman ve ilgi istediğini bu sebepten sadece para vermekle bu işin olmadığını dile getirerek, "Bu araçlara para versen de zamanını ve sevgini de vermen gerekiyor. Bir nevi sevgilin gibi oluyor. Bakımı, kullanması, muhafaza etmesi ve sürekli elinde bir bez ile geziyorsunuz, onu dinliyorsunuz" ifadelerini kullandı.


1930’lu yıllardan başlayan araçlarının olduğunu dile getiren Demirkaya, İstanbul’dan aldıkları bir araç için lüks bir araç ve yüklü bir miktar para verdiklerini söyleyerek mesleğin ne kadar çılgınca olduğuna örnek verdi. Klasik araçları satarken alıcılarda paranın olması gerektiğini ama esas olarak sevgi ve ilgisinin de bulunması gerektiğini kaydeden Demirkaya, "Kapalı bir garajı ve en önemlisi bizimle sürekli bir arada olması gerekiyor. Bu araçlarda bir yaşanmışlık var. Bu araçlarla geçmişte insanlar düğüne, hastaneye, pikniğe gitti. Bu araçlar bir tarihi yaşatıyor adeta. Yolda giderken fotoğraf çektiriyorlar" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.