GENEL - 18 Mart 2018 Pazar 11:16

(Özel Haber) Fotoğrafçılıktan ahşap oymacılığına

A
A
A
(Özel Haber) Fotoğrafçılıktan ahşap oymacılığına

İZMİR (İHA) – İzmir’de uzun yıllar düğün fotoğrafçılığı yapan Hüseyin Aksoy, fotoğraf albümlerini ahşaptan yapmaya karar verince kendini hiç aklında olmayan ahşap oymacılığı mesleğinde buldu.

İZMİR (İHA) – İzmir’de uzun yıllar düğün fotoğrafçılığı yapan Hüseyin Aksoy, fotoğraf albümlerini ahşaptan yapmaya karar verince kendini hiç aklında olmayan ahşap oymacılığı mesleğinde buldu.


İzmir’in Karabağlar ilçesinde yok olmaya yüz tutan mesleklerden olan ahşap oymacılığını sürdüren Hüseyin Aksoy, ürettiği birbirinden güzel ürünleri yurt dışına da gönderiyor. Uzun yıllar fotoğrafçılık yapan Aksoy, düğün albümlerini ahşaptan yapmaya karar verince hem fotoğrafçılık hem de ahşap oymacılığını birlikte yapmaya başladı. Yaklaşık 4 yıldır ahşap oyma işi ile ilgilendiğini belirten Aksoy, “Bu meslek esasında Selçuklu döneminde başladı ve şu anda birçok insan bu işi yapmıyor. Bizde dedik ki eskiye dönüş yapıp ahşap oymacılığına başlayalım. İyi ki de başladık. Yoğun bir talep var. Bu talepleri mümkün olduğu kadar karşılamaya çalışıyoruz. Şu anda kendi işimizi de yapıyoruz, yurt dışından siparişlerimizi de yavaş yavaş karşılıyoruz” dedi.


Ahşapla ilgili hemen her şeyi yapabildiklerini belirten Aksoy, “Dubai’ye koltuk yolladık, Katar’a ve Fransa’ya ürünler gönderdik. Son dönemlerde Osmanlı dönemini anlatan filmlerin de etkisi ile talepte artış söz konusu. Osmanlı’dan gelmemizin ve ahşabı sevmemizin de bunda etkisi var. Ahşaba yönelmenin diğer bir sebebi ise polyesterden yapılan ürünlerin zararlı olması. Ahşabın hiçbir zararı yok. Akşam eve yorgun bile gelindiğinde bir çam kokusu aldığında kendisini doğada hissediyor insan. Bizler burada yaşlanan ağaçları değerlendirmiş oluyoruz aynı zamanda. Bir kütüğü alıp güzel bir motif ortaya çıkarıyorsunuz. Bu işin bu kadar iyi olduğunu bilseydim çok önceden bu mesleğe başlardım” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da yetişen turp, pırasa ve ıspanaklar deprem bölgesi Malatya’dan talep görüyor Çukurova’nın bereketli topraklarında üretilen turp, ıspanak ve pırasa deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Bölgede yetişen ürünlerin hasadı sürerken, kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürüyor. Kozan’da üretilen ve ramazan ayında zorlu mesailerini sürdüren tarım emekçileri bölgede ürettikleri ıspanak turp ve pırasaları hasat ederek tazyikli sularda yıkayarak kasalarla deprem bölgesi Malatya için hasat ediyor. Kadınlar bölgede üretilen pırasa, turp ve ıspanakları topraktan sofralara ulaştırmak için mesai yaparken erkekler kasalarla kamyonlar ile nakliyelere hazırlıyor. Gün boyu suyun içinde süren zorlu mesai Ramazan’da devam ederken, ürünler deprem bölgesi Malatya’ya sevk ediliyor. Kadın üreticilerden Necla Peksoy, zorlu mesai sürdürdüklerini kaydederek, “Sabah saat 7’de mesaiye başlıyoruz. Gün boyu mesaimiz sürüyor. Kozan’da ürettiğimiz ıspanak, pırasa ve turpları tüketiciler için hazırlıyoruz” dedi. Mevsimin sıcak geçtiğini, hasadın zorlaştığını söyleyen Murat Doğanay ise, “Ramazan’da zor oluyor ama ürünler bereketli bölgeden talep görüyor. 16 saat boyunca biz yolda oluyoruz. Haftada 3 sefer olmak üzere bölgeleye geliyoruz. 8 ila 10 ton arasında hasat bölgeye ulaşıyor. Bu toprakların bereketli olması maddi açıdan avantajlı olması deprem bölgesinden rağbet görüyor” diye konuştu. Tarlada kilosu 10’TL’den alıcı bulan ıspanaklar deprem bölgesi Malatya için özenle hazırlanıyor.