ASAYİŞ - 18 Ekim 2017 Çarşamba 10:34

(Özel haber) İzmir’de hırsızlara karşı ’nöbetli-taşımalı’ önlem

A
A
A
(Özel haber) İzmir’de hırsızlara karşı ’nöbetli-taşımalı’ önlem

İzmir’in Konak ilçesinde son dönemde sıkça yaşanan hırsızlık olayları esnafı canından bezdirdi.

İzmir’in Konak ilçesinde son dönemde sıkça yaşanan hırsızlık olayları esnafı canından bezdirdi. Bazı esnaflar geceleri dükkanda yatarak nöbet tutarken, kimi de çareyi iş yerindeki değerli eşyaları her gün işten eve evden işe taşımakta buldu.


Konak ilçesi Hürriyet Bulvarı’ndaki çarşı esnafı art arda yaşanan hırsızlık olaylarından dolayı ne yapacağını şaşırdı. Üst üste 8 dükkanı soyan hırsızlar, her gün bir dükkanı mesken tuttu. Çarşıda bulunan bir telefon firmasındaki telefonları çalan hırsızlar iş yeri sahibini 35 bin TL’lik zarara uğratırken, bir başka esnafın 3 bin TL değerindeki etleri ve kolalarını çaldı. İki aydır aralıksız devam eden hırsızlık olaylarında, toplam maddi kaybın 100 bin TL değerinde olduğu öğrenildi.



Eşyalarını eve taşımaya başladılar


Yaşanan hırsızlık olaylarının ardından çarşı esnafından kimisi kapı kilitlerini sağlamlaştırdı, kimisi geceleri dükkanında yatmaya başladı, kimisi de iş yerindeki ürünlerini her gün eve taşımaya başladı. Güvenlik kameralarına yansıyan hırsızlık olaylarından şikayetçi olan esnaf, zanlıların bir an önce yakalanmasını dileyerek, yetkililerden çarşıdaki güvenlik tedbirlerinin arttırılmasını istedi.



“Hangimize sıra gelecek diye korkuyoruz”


Dönerci dükkanı bulunan Alaaddin Akmeşe, “Geçen ay köşedeki dükkanı soydular. Geçen hafta telefoncuyu, bir gün sonrası dönerciyi soydular. Biz ne yapacağımızı bilmiyoruz. Buna bir önlem alınırsa çok seviniriz. Telefoncu arkadaşın 35-40 bin lira, dönerci arkadaşımız 2 bin 3 bin TL’lik etleri çalınmış. Hangimize sıra gelecek diye korkuyoruz. Onun için önlem alınırsa çok seviniriz” dedi.



Bazı esnaflar üç kere soyuldu


Henüz kendi dükkanına bir zarar gelmediği ancak yaşanan olaylardan dolayı ne yapacağını şaşırdıklarını dile getiren market işletmecisi Yakup Çelebi, “Esnaf arkadaşlarımızın baya bir maddi kayıpları var. Bu durum hepimizi korku içinde bıraktı. Biz de kendimizce yedek kilitler yapmaya başladık. Berber arkadaşımız burada yatıyor. Telefoncu arkadaşımız korkudan dolayı her gün malzemelerini götürüyor. Sabah geri getirip yeniden diziyor. Burası şehrin merkezi ama çok karanlık bir sokak. Gece kamera kayıtlarına baktığımızda görüyoruz ki hırsızlık olayları olurken, bu sokaktan bir kişi, taksi bile geçmiyor. Aylardır sürekli oluyor. Takriben 7-8 esnafımız soyuldu, bazısı 3 defa soyuldu” ifadelerini kullandı.



“Geceleri iş yerimde yatmaya başladım”


Yanı başındaki dükkanlara hırsız girmesi ile tedirgin olan berber Volkan Yıldız ise iş yerindeki elektronik cihazların çalınabileceği endişesi ile dükkanında yatmaya başladı. Her gün sıranın kime geleceğinden endişe duyduklarını belirten Yıldız, “Sürekli diken üstündeyiz. Artık dükkanda kalıyoruz. Ne yapacağımızı çözemedik. ‘Ne olur’ diye bekleyiş içerisindeyiz, korkuyoruz ister istemez. Bu hırsızlar yakalanmadıktan sonra bize rahat olmadığı için gündüz çalışıp, gece nöbet tutup uykusuz kalarak böyle devam ediyoruz. Bir an önce yakalanmalarını istiyoruz” dedi.



Etleri, sucukları çalındı


Çarşıda döner dükkanı bulunan ve iş yerindeki 3 bin TL değerindeki etleri, sucukları ve kolaları çalınan bir başka esnaf Mikail Bulut da şunları söyledi:


“Sokakta artık nöbet tutmaya başladık, arkadaşlar dükkanlarında yatmaya başladı. Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz. İzmir’in merkezinde bu hırsızlık yapılıyorsa, mahallelerini düşünemiyoruz. İnsanların can güvenliği kalmadı, hırsıza kilit dayanmaz. Herkes şu anda bir çalışma yapıyor, ‘Dükkanımı daha nasıl güvenli yapabilirim’ diye. Onun için bir çözüm istiyoruz. Adamlar çok rahat, böyle hırsızlık olmaz. Sanki adamlar eğlenceye geliyor. Hiç korku yok, dükkanın önünde oturup içecek içiyorlar.”



“Cihazları yükleyip eve götürüyoruz”


Telefon satan iş yeri sahibi Filiz Gül ise çareyi her gün dükkandaki büyün malzemeleri eve taşımakta buldu. Bir an önce güvenliğin artırılmasını isteyen Gül, “Çok tedirgin olduk, cihazlarımızı her gün eve götürüp getirmek zorunda kalıyoruz. Bu işin bir an önce çözülmesini istiyoruz. Güvenlik önemli mi alınır ne yapılır bilmiyorum ama çözülürse çok memnun oluruz. Her gün cihazlarımızı arabaya yüklüyoruz eve götürüyoruz. Sabah arabaya yükleyip tekrar iş yerimize getiriyoruz. Güvenliğimizi bu şekilde sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi Fatih’te iddiaya göre, psikolojik sorunları olan bir kişi sesten rahatsız olduğu için üst komşusunun kapısını önce balyoz ve matkapla kırmaya çalıştı, başarılı olamayınca 4 kişinin bulunduğu evin dış kapısını ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay, saat 01.30 sıralarında Fatih İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşularının çıkardığı sesten rahatsız olunca eline aldığı balyoz ve matkapla üst komşusunun kapısına vurarak açmaya çalıştı. 5’inci katta oturan komşuları neye uğradıklarını şaşırarak panik içinde polise haber verdi. Kapıyı balyoz ve matkapla açamayan saldırgan başarılı olamayınca kapıyı ateşe verdi. Özel harekat polisleri saldırganı etkisiz hale getirdi Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri balyoz saldırgana müdahale etmekte güçlük çekince olay yerine polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Özel harekat ekiplerinin çalışmasıyla saldırgan etkisiz hale getirilirken dairede bulunan 4 kişi itfaiye ekiplerince evin camından merdiven aracıyla tahliye edildi. Binadan dışarı çıkmak istemeyen saldırgan polis özel harekat tarafından etkisiz hale getirilerek sedye ile binadan dışarı çıkarıldı. Sedye ile dışarı çıkarılan saldırgan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alt komşularının saldırısına uğrayan 4 kişi, saldırgandan şikayetçi olmak ve ifade vermek için polis merkezine götürüldü. Saldırı anında dairede olan ev sahibi Muhammet Enes, “Alt kattaki komşu eve matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisi aradık polis geldi. Camdan bağırıyorum ben polislere, yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Adamı almıyorlar. Özel harekat geldi, tek bir adam ancak alabildi. Saldırgan benim alt komşum, daha önce hiçbir tartışma yaşamadık. Ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha önce de biz polis çağırmıştık. Çevik kuvvet gelmişti kapıyı koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. 2-3 akşamda bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. Birinci kattaki komşu onu da rahatsız ediyor, saldırıyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar” dedi. Yanan kapı içeriden cep telefonu kamerasıyla anbean görüntülendi Görüntülerde, evde yaşayan 4 kişinin yaşadığı panik anları ve dışarıdan yanan kapının dumanlarının daireden içeri girdiği anlar görülüyor. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırganın daha önce de aynı daireye matkapla saldırdığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan saldırganın hastanedeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenilirken ekiplerin olayla ilgili çalışmaları sürüyor.
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.