EĞİTİM - 20 Kasım 2017 Pazartesi 12:30

(Özel haber) Zil çalınca oyuna değil hobi bahçelerine koşuyorlar

A
A
A
(Özel haber) Zil çalınca oyuna değil hobi bahçelerine koşuyorlar

İzmir Menderes’teki Bulgurca İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri, zil çaldığı gibi beton alanlarda oyun oynamak yerine kendi ekip biçtikleri hobi bahçelerine koşuyor.

İzmir Menderes’teki Bulgurca İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri, zil çaldığı gibi beton alanlarda oyun oynamak yerine kendi ekip biçtikleri hobi bahçelerine koşuyor. Öğrenciler, gözü gibi baktıkları bahçelerinde dayanışmayı, sorumluluk almayı, paylaşmayı ve sabretmeyi öğreniyor.


İzmir’in Menderes ilçesinde bulunan Bulgurca İlkokulu ve Ortaokulu, öğrencilerin teneffüslerde sık sık arbede yaşamasını engellemek, dayanışmayı, sorumluluk almayı, paylaşmayı ve sabretmeyi öğretmek amacıyla dudak ısırtan bir proje başlattı. Uygulamada, dönüşümlü olarak her öğrenci grubu bir hobi bahçesine sahip. Öğrenciler, zil çaldığında hobi bahçelerine giderek toprağı temizleyip havalandırıyor, tohumlarını ekiyor, sulama yapıyor ve ürünleri özenle büyütmeye çalışıyor. Rokadan ıspanağa, sarımsaktan patatese pek çok ürünün olgunlaşmasını bekleyen öğrenciler; dayanışmayı, sorumluluk almayı, paylaşmayı ve sabretmeyi aynı anda öğreniyor. Kuşlar için kuş yuvaları yapıp ağaçlara takan öğrencilerin bir sonraki planı ise okul bahçesinde besledikleri kedi ve köpeklere barınak yapmak.



Bahçeler arasında rekabet yok


Okul Müdürü Gül Papatya Demirci, hayata geçirdikleri projeyi şu sözlerle anlattı:


“Özellikle teneffüslerde yaşanan arbedelerin sebeplerini araştırdık. Okuldaki beton alanda çocuklar birbirlerini itip kakıyorlardı ve bu durum oyun haline dönüşmüştü. Çocuklarımız 100 dakikalarını bahçede geçiriyorlar ve bu 100 dakikayı dolu dolu geçirmeleri için hobi bahçeleri projesini başlattık. Her gün farklı gruptaki öğrenciler bahçelerinde ekip biçiyor. Hem paylaşmayı hem de sabretmeyi öğreniyorlar. Çocuklarımız burada bir rekabet içerisinde değil. Sulanmamış bir bahçe gördüklerinde kendilerinin olmayan bahçeleri de suladıklarını gördük.”



“Sanki kocaman yağmur ormanlarımız olacakmış gibi”


8. sınıfta okuyan Yaren Kızılcık isimli öğrenci, “Burası bize yardımlaşmayı, paylaşmayı ve sabretmeyi öğretiyor. Ders işledikten sonra koşa koşa bahçelerimize geliyoruz. Heyecanlanıyoruz. Biz roka, maydanoz, ıspanak gibi bitkiler yetiştiriyoruz. Toprakla henüz tanışmamış çocuklar vardı. Bu uygulama onlar için de çok iyi oldu. Artık markete gitmiyorum. Çünkü benim de bir bahçem var” dedi.


4. sınıf öğrencisi İlayda Egüz ise "Burada herkesin bir görevi var. Çok mutluyum. Sanki bu bitkiler bir anda büyüyecek ve kocaman yağmur ormanlarımız olacakmış gibi geliyor" diye konuştu.



"Dayanışmayı öğreniyoruz"


7. sınıfta okuyan Emir Cınık, “Topraklarımızı temizleyip havalandırıyoruz, tohumlarımızı ekiyoruz. Buraya başlamadan önce çok merak ettik. Öğretmenlerimiz bize sürpriz olduğunu söylediler. Sonradan hepimiz hobi bahçelerine sahip olduk. Şu anda heyecanlı ve mutluyum” derken, 4. sınıf öğrencisi Ceylin Zengin de, "Burada rekabet yok. Dayanışmayı öğreniyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.