SAĞLIK - 27 Mayıs 2015 Çarşamba 15:33

Soma'dan Sonra Bir Yaşam Odası İsteği De Hemşirelerden Geldi

A
A
A
Soma'dan Sonra Bir Yaşam Odası İsteği De Hemşirelerden Geldi

İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki devlet hastanesi acil servisinde hasta ve hasta yakını tarafından yumruklu saldırıya uğrayan hemşireler, acil servislerde sağlık personelinin şiddetten kaçıp sığınabileceği Yaşam Odası kurulması önerisinde bulundu.
Türkiye’de sağlıkta görülen şiddet olayları fedakarca çalışan sağlık personelinin hayatını tehdit ediyor. En çok şiddet olayının görüldüğü acil servislerde görevli sağlık personeli, her an, “Bir hasta veya hasta yakını bana saldırır mı?” korkusuyla çalışıyor. Acil serviste, birinci ve ikinci basamakta çalışan sağlıkçılar ‘Acil’ çözüm istiyor. Geçen günlerde İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki Devlet Hastanesinde gece nöbeti tutan hemşire ve doktorlar, bir hasta ve hasta yakınının saldırısına uğradı. Hasta ve hasta yakını hemşire ve doktorlara yumruk ve tekmelerle saldırdı. Panik ve korku yaşayan sağlık personeli, can korkusuyla kaçacak yer aradı. Ancak birkaç metrekarelik acilin tek çıkışı vardı. Acilin çıkış kapısının önünde ise hasta yakınları bekliyordu. Arbede sırasında bir hemşire yere yığıldı, diğeri sedyenin altına sığındı. Doktorlar da kaçacak yer aradı.
“SALDIRIDA ACİLİN İÇİNE SIKIŞIP KALDIK”
Olayın şokunu atlattıktan sonra konuşan sağlık personeli, acil servislerde çalışan sağlık personellerinin hayatlarını korumaya alacak bir öneri getirdi. Kemalpaşa Devlet Hastanesi Acil Servis personeli, acillerin içerisine şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının sığınıp şiddetten kaçabilecekleri bir Yaşam Odası kurulmasını önerdi. Sağlık Bakanlığının acil servisleri projelendirirken, Yaşam Odası için de planlama yapabileceğini belirten sağlık çalışanları, “Saldırı anında kaçacak yer aradık. Acilin kapısında bize saldıran hastanın yakınları vardı. Bu yüzden dışarı çıkamadık. Acillerde bir Yaşam Odası olursa, çalışanlar buraya sığınabilir” diye konuştu.
YAŞAM ODASINDA NELER OLMALI
İçeriden kilitlenecek, dışarıdan açılamayacak. Odada çalışanların Beyaz Kodu (113) aramaları için bir telefon. Sağlık çalışanlarının kendilerine ilkyardım yapabilmeleri için tıbbi malzeme dolabı. Sağlık çalışanlarının uzun süre yaşam odasında kalmaları halinde tüketebilecekleri besinler için mini buzdolabı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: “7 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik ‘Bozdoğan-29’ operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 7 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik “Bozdoğan-29” operasyonlarında 23 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre 7 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik “Bozdoğan-29” operasyonları düzenlendi. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı ve Terörle Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Emniyet Müdürlüklerince Çanakkale, Hatay, Konya, Sakarya, Tekirdağ, Yalova ve Yozgat olmak üzere 7 ilde düzenlenen operasyonlar sonucu DEAŞ terör örgütü içerisinde faaliyet yürüten, Hatay’da 10, Yalova’da 5, Konya’da 1, Yozgat’ta 3, Çanakkale’de 1, Sakarya’da ise 2 şüpheli yakalandı. Bakan Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Teröristlerin hiçbirine göz açtırmayacağız. Güvenlik güçlerimizin üstün gayretleriyle milletimizin huzuru, birlik ve beraberliği için son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullanırken 1 Haziran 2023 - 22 Nisan 2024 tarihleri arasında 10 aylık süre içinde DEAŞ terör örgütüne yönelik toplam bin 422 operasyon düzenlendiğini açıkladı. Operasyonlarda 2 bin 991 şüpheli yakalanırken bunlardan 718’i tutuklandı. 566’sı hakkında ise adli kontrol kararı verildi.