SPOR - 18 Aralık 2017 Pazartesi 10:59

Sporcular doğayla yarıştı

A
A
A
Sporcular doğayla yarıştı

Urla’da iki gün süren Klazomenai Oryantiring Şampiyonası sağanak yağışa rağmen sporcuların hızını kesmedi.

Urla’da iki gün süren Klazomenai Oryantiring Şampiyonası sağanak yağışa rağmen sporcuların hızını kesmedi. 600’ün üzerindeki sporcuyu ağırlayan Urla, 10 ile 70 yaş arasındaki katılımcıların sokaklarda ellerindeki haritalar yardımıyla yön bulma çabasına tanıklık etti.


Urla Kaymakamlığı, Urla Belediyesi ve kurumların desteğiyle ilk kez düzenlenen Oryantiring Şampiyonasında Türkiye Oryantiring Federasyonu tarafından belirlenen parkurlarda sporcular yaş gruplarına göre yarıştı.


Ege bölgesindeki iller başta olmak üzere Urla’ya iki gün boyunca gelen 600’ün üzerinde sporcu, ellerindeki harita ve pusula yardımıyla şehir merkezinde belirlenen parkurlarda yön bulmaya çalıştılar. Birbirinden ilginç görüntülerin yaşandığı yarışmada ikinci gün zaman zaman yağan şiddetli yağmur da sporcuları durduramadı. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, kentin tanıtımına ve ekonomik hareketliliğine katkıda bulunan şampiyonaya katılan sporculara ve konuklara teşekkür etti.


Dereceye girenlere Urla Belediyesi Tamirhane Binasında düzenlenen törenle madalya ve belgeleri verilirken, takım halinde dereceye girenler de kupa ile ödüllendirildi. Dereceye giren sporculara ayrıca Urla Belediyesi’nin ve sponsorların hazırladığı çeşitli hediyeler verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.