GENEL - 24 Eylül 2017 Pazar 11:55

Sürpriz ziyarete türkülü teşekkür

A
A
A
Sürpriz ziyarete türkülü teşekkür

Mahalle gezilerinde vatandaşların kapısını çalıp sürpriz ziyaretler yapan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’nın yolu bu kez Mustafa Kemal Mahallesinde Kanpolat Ailesinin evine düştü.

Mahalle gezilerinde vatandaşların kapısını çalıp sürpriz ziyaretler yapan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’nın yolu bu kez Mustafa Kemal Mahallesinde Kanpolat Ailesinin evine düştü. Kanpolat Ailesinin Yozgat ve Sivas yöresinin geleneksel lezzetleriyle donanmış sofrasını paylaşan Başkan Piriştina, aile reisi Yusuf Kanpolat’ın sazıyla çalıp, yanık sesiyle söylediği türküleri de keyifle dinledi. Başkan Piriştina, aileyle paylaştığı müzik dolu keyifli dakikaları sosyal medya hesabından yaptığı canlı yayında da paylaştı.



Mahalle ziyaretlerinde Bucalı hemşehrilerinin talep ve beklentileriyle yakından ilgilenen Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Mustafa Kemal Mahallesi gezisinde Kanpolat Ailesinin konuğu oldu. Başkan Piriştina’nın sürpriz ziyaretiyle şaşıran Yusuf Kanpolat (45) ve ailesi, misafirlerini memleketleri olan Sivas ve Yozgat yöresinin birbirinden lezzetli yemekleriyle ağırladı. Sivaslı Yusuf ile Yozgatlı Mehtap olarak büyük bir aşkla başladıkları evliliklerini 3 çocukla taçlandıran Kanpolat Ailesi, 10 yıl İtalya’da yaşadıktan sonra 7 yıldır Buca’da süren yaşamlarını Başkan Piriştina ile paylaştı. Gülen yüzleri ve misafirperverlikleri ile Başkan Piriştina’yı duygulandıran Kanpolat Ailesi, baba Yusuf Kanpolat’ın buram buram memleket hasreti kokan türküleri ile büyüledi. Baba Yusuf Kanpolat’ın ustalıkla çaldığı sazı, yanık sesi ve yorumundan çok etkilenen Başkan Piriştina, bu güzel yorumu sosyal medya hesabından canlı yayın yaparak tüm sevenleriyle paylaştı.


Muhteşem yöresel lezzetler ve sazlı sözlü mini dinletiyle keyiflenen Başkan Piriştina, kimi zaman türkülere de eşlik etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Ziraat Mühendisi Haldun Gedikali: Fındıkta büyük tehdit oluşturan kahverengi kokarca zararlısına karşı Ziraat Mühendisi Haldun Gedikali, kimyasal mücadele uyarısında bulundu. Yeni fındık sezonu öncesi Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli sorunu haline gelen kahverengi kokarca ile mücadele hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Haldun Gedikali, “Doğu Karadeniz’de sık görülen ve fındığa zirai don, fırtına gibi doğal olayların yanı sıra en çok zarar veren bir etkende kahverengi kokarca oldu. Çin menşeili olan bu zararlılar önce Uzakdoğu’dan Avrupa’ya ve Gürcistan’a geldi. Son 15 yıldır da ülkemizde görülmeye başladı. Bu zararlılar, aslında halk arasında kahverengi kokarca olarak değil de yeşil kokarca olarak bilinmektedir. Yeşil kokarcadan farkı ise daha hızlı adaptasyon sürecini tamamlaması ve üreme kabiliyetinin yüksek olmasıdır. Son yıllarda ülkemizde özellikle fındık bahçelerine çok fazla zarar verdikleri görülmektedir. Kışın evlere ve fındık bahçesi içindeki depo, hayvan barınakları gibi yerlerde çok fazla üreyerek, yazın ise fındık bahçelerine geçerek zarar vermektedir. Bu zararlılar fındığın içine girerek, çürütmekte ve fındığı yok etmektedir ve hatta fındık bahçelerine müdahale edilemezse bahçeyi tamamen yok etmektedir” dedi. "Bahçeleri sürekli gezmeliyiz" Kahverengi kokarca ile nasıl mücadele edileceği konusunda da bilgi veren Gedikali, “Bahçelerimizi sürekli gezerek ve dalları sert bir şekilde silkeleyerek, düşen zararlıları orada bertaraf etme yöntemine gitmeliyiz. Kahverengi kokarca ile ilgi çeşitli devlet kuruluşlarında da önlemler alınmaktadır. Bunlardan en önemlisi kahverengi mücadelenin avcı böceği olan ‘Kafkas Arısı’ doğaya salındı. Bizim kişisel olarak yapmamız gereken en önemli müdahale şekli ise bahçelerimizin sürekli kontrol edilmesi ve kimyasal mücadele olacaktır” diye konuştu.
Erzincan Elektrik direğinin tepesindeki yuva, leylek ailesine 21 yıldır ev sahipliği yapıyor Baharın müjdecisi kabul edilen leylekler, yuvalarına dönüşleriyle köy ahalisini yeniden sevindirdi. Erzincan’ın Mertekli köyünde 21 yıldır aynı elektrik direğinin üzerine yuva yapan leylek ailesinden anne leylek kuluçkaya yattı. Erzincan’ın Mertekli köyü sakinleri, 21 yıldır aynı elektrik direğine yuva yapıp kuluçkaya yatan leyleklerin gönüllü koruyuculuğunu yapıyor. Gelişleriyle baharı müjdeleyen, gidişleriyle kışın habercisi olan ve atasözlerine, deyimlere dahi konu olan leylekler, şubat ayından itibaren Avrupa’dan yola çıkıp Anadolu topraklarına varıyor. Sürüler halinde göçen leylekler, kendileri için belirledikleri uygun noktalarda, ilkbahar ve yaz aylarında konaklayarak yavruluyor. Mertekli köyünde 21 yıldır aynı yere yuva yapan leylekler, bu yıl da yine eski muhtar Mehmet Fırat’ın evinin önündeki elektrik direğine yuva kurdu. Baharın müjdecisi kabul edilen leylekler, yuvalarına dönüşleriyle köy ahalisini yeniden sevindirdi. Mahallelinin gözü gibi baktığı yuvalarında sırayla kuluçkaya yatan leylekler, zaman zaman Karasu Nehri’nde besin bulmak için kanat çırpıyor. Köy sakinlerinden Songül Aydın, “Yıllardır bu leylekler köyümüzde yaşıyorlar. Kışın gidip baharda geri geliyorlar. Vefalı leyleklerimiz. Bizde onları seviyoruz” dedi. Köylülerden Hüseyin Fırat da eskiden bölgede çok sayıda leyleğin bulunduğunu belirterek, sayılarının azaldığını söyledi. Leylekler köylerine gelmediğinde üzüldüklerini dile getiren Fırat, "Bir yıl maalesef leyleğimizin 4 yavrusu elektrik direğine takılarak ölmüştü ve çok üzülmüştük. Biz onları gerçekten çok seviyoruz. Maalesef leyleklerimizden sadece 1-2 tane kaldı. Bizler elimizden geldiği kadarıyla onlara sahip çıkmaya çalışıyoruz. Ben her sabah kalktığımda onları izliyorum. Leyleklerin yavrularına ve eşlerine karşı olan saygısı ve sadakati çok yüksek. Onlara sahip çıkmaya çalışıyoruz" diye konuştu.