EĞİTİM - 24 Mayıs 2017 Çarşamba 13:13

Türk Eğitim Sen’den tam gün eğitime tepki

A
A
A
Türk Eğitim Sen’den tam gün eğitime tepki

Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, İzmir’in Buca ilçesinde 8 okulda Tam Gün Eğitim’e geçiş kararının alındığını belirterek, “İzmir derslik sayısı ve öğretmen kadrosu açısından Tam Gün Eğitim Sistemine hazır değildir.

Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, İzmir’in Buca ilçesinde 8 okulda Tam Gün Eğitim’e geçiş kararının alındığını belirterek, “İzmir derslik sayısı ve öğretmen kadrosu açısından Tam Gün Eğitim Sistemine hazır değildir. Öğrenci, öğretmen ve çalışan veli mağduriyeti yaşanması için Sistem 2018-2019 Eğitim Öğretim Dönemine ertelenmelidir” dedi.


Başkan Merih Eyyup Demir, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğünün Tam Gün Eğitim Sistemi’ne (09.00-15.00) geçiş için çalışma başlattığını, bazı okulların sisteme dahil edildiğini söyledi. İzmir’de mevcut durumda 2942 okul binası, 22 bin 163 dersliğin mevcut olduğunu belirten Başkan Demir, “İlk ve orta okulda derslik başına ortalama 32, genel orta öğretimde 27, mesleki ve teknik eğitimde ise derslik başına 34 öğrenci düşmektedir. İzmir’imizin 4 bin 500 ek dersliğe ihtiyaç varken, bu sistemde tam güne geçilmesi derslik başına düşen öğrenci sayısının ortalama yüzde 60 civarında artması demektir. İlimizde derslik başına düşen öğrenci sayısının, fazla olduğu düşünülürse gelecek yeni durumun eğitim ve öğretime hiçbir katkı sunmayacağı, aksine yeni sorunlarla karşı karşıya kalacağımız aşikardır. Okullarımız tarafından talebi olmayan Tam Gün dönüşümlerinin ertelenerek öğretmen, öğrenci ve velilerimizi mağdur etmeyecek bir şekilde planlanması ve 2018-2019 eğitim yılında hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.


Buca ilçesinde yıl içerisinde 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı okul dönüşümleri komisyonu kurulduğunu ve 8 okulda Tam Gün Eğitim sistemine geçiş kararı alındığını kaydeden Demir, “Komisyon okulların öğrenci sayısı, derslik sayısı, derslik başına düşen öğrenci sayısı üzerinden 14 Nisan 2017 tarihinde 8 okulun Tam Gün Eğitime geçişine oy birliğiyle karar vermiştir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü komisyon kararından sonra okullara müfettişi gönderiyor, ancak okul müdürleri, ‘Bizim bilgimiz yok’ diyor. Buna rağmen İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 11 Mayıs 2017 tarihli 6741972 sayılı yazısıyla Valilik makamına sunulan olurla, tam güne geçişi düşünülen okulların kendi istekleriyle geçişi istedikleri vurgulanmıştır. Ancak karardan okulların haberi yoktur. Öte yandan Tam güne geçiş için planlanan okul sayısının Bornova’da 57 olduğu duyumunu aldık “ diye konuştu.


Tam Güne Geçiş Sistemi’nin gerek öğretmenler, gerek öğrenciler, gerekse veliler açısından 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında büyük sorunlara yol açacağını öne süren Demir, şöyle devam etti: “4+4+4 dönüşümlerinin henüz sağlıklı olarak tamamlanmadı, aynı binada eğitim gören ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin halen bazı okullarda ortak tuvalet kullanmak zorunda kalındığı bir süreçte, okulların plansız programsız ve ilimizde 4 bin 500 ek dersliğe ihtiyaç olduğu bir ortamda Tam Gün Eğitim Sistemine nasıl geçileceği bir muammadır. 2017 yılı öğretmenlerin il içi isteğe bağlı, yer değiştirme işlemlerinin başladığı şu günlerde öğretmenlerimizin MEBBİS‘te yer alan ‘Bu eğitim öğretim yılı sonunda bulunduğum kurumun dönüşümü tamamlanacağından veya bulunduğum kurum kapanacağından norm kadro fazlası olacağım’ ibaresi dolayısıyla tüm öğretmenler tedirginlik içerisindedir. Yayınlanan İl İçi Öğretmen İhtiyaç Listesi’nde ilimizde 20 sınıf öğretmenliği kadrosu ihtiyacı olduğu görülmektedir. Tam gün sistemine geçişten dolayı norm fazlası olarak sınıf öğretmenlerimizin ihtiyaç fazlası olacağı, bu durumun iller arası ve özür grubunda ilimize sınıf öğretmeni gelme şansı olmayacağının da bir göstergesidir. Bu durum diğer bir çok branş öğretmeni için de farklı değildir. 4+4+4 dönüşümü sebebiyle ilimizde bir çok öğretmenin kararnamesinde ‘ihtiyaç fazlası’ yazmaktadır. Bu durum ‘ihtiyaç fazlası’ kararname sayısının nereye varacağının ve bu fazlalığının il içinde ne şekilde eritileceğinin de çalışmasının çok güçleşeceği ve yıllar alacağı da bir gerçeğini de göstermektedir”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.