EKONOMİ - 19 Mayıs 2023 Cuma 11:44

İTO Başkanı Avdagiç: 'İstanbul, yılın kalan aylarında 45 bin 777 kongre turistini garantiledi'

A
A
A
İTO Başkanı Avdagiç: 'İstanbul, yılın kalan aylarında 45 bin 777 kongre turistini garantiledi'

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Pandeminin etkisinin ortadan kalktığı İstanbul'da bu yılın kalan aylarında yapılacağı kesinleşen kongrelere katılımcı sayısının en az 45 bin 777 olacağı belli oldu. Bu katılımcıların kişi başı harcamalarının toplamının yaklaşık 140 milyon euro olacağını hesaplıyoruz" dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2023’te İstanbul’a kazandırdığımız ve destek verdiğimiz en az 36 uluslararası kongre şehrimizde gerçekleşecek. Pandeminin etkisinin ortadan kalktığı İstanbul'da bu yılın kalan aylarında yapılacağı kesinleşen kongrelere en az 45 bin 777 kongre turistinin katılacağı belli oldu. Bir başka ifadeyle İstanbul, kongre turizminde önemli bir rakamı garantiledi. Bu katılımcıların kişi başı harcamalarının toplamının yaklaşık 140 milyon euro olacağını hesaplıyoruz” ifadelerini kullandı.

İTO'dan yapılan açıklamaya göre Avdagiç, İTO'nun iştiraki İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun (ICVB) da destek verdiği, katılımcı sayıları 300 ile 25 bin arasında değişen en az 36 uluslararası kongrenin bu yıl İstanbul’da gerçekleştirileceği bilgisini verdi.

2023 yılı baharının turizm mevsimi için herkese çok olumlu sinyaller verdiğini belirten Avdagiç, “Aslında bunun İstanbul için ilk olumlu işaretleri, 2022 yılı turizm verilerinin açıklanmasıyla gelmişti. İstanbul, 2022 yılında turizm sektöründe hem yerel, hem de küresel alanda birçok rekora imza attı ve birçok listede ilk 10’a yerleşti. Dünyaca ünlü seyahat dergisi Global Traveller tarafından 'Avrupa’nın En İyi Tatil Destinasyonu' olarak seçildik. Yine dünyaca ünlü haber kanalı CNBC’nin 'Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 7 Şehir' listesinde yer aldık” değerlendirmesini yaptı.

İTO Başkanı Avdagiç: 'İstanbul, yılın kalan aylarında 45 bin 777 kongre turistini garantiledi'

"Yılın en büyük katılımcılı kongresi 22 Mayıs'ta"

Avdagiç, bu yılın en büyük toplantısının 22 Mayıs'ta 25 bin katılımcılı IEEE PES Üretim, İletim ve Dağıtım Uluslararası Konferansı ve Sergisi olacağını kaydetti. Avdagiç, İstanbul'un kazanmasında ICVB'nin de çaba gösterdiği bu zirveye elektrik, enerji, bilişim ve finans gibi çeşitli sektörlerden şirketlerin katılacağını bildirdi.

İstanbul’un güçlü marka değerinin Türk turizminin lokomotifi olduğunu kaydeden Avdagiç, "Turizm de yüzlerce sektörümüze itici güç oluyor, döviz oluyor, üretim oluyor. Oda olarak Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV) ve ICVB aracılığıyla İstanbul turizmine yaptığımız yatırımların karşılığını almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ülke olarak, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu vasıtasıyla yaptığımız çalışmalarla kongre turizminde de büyük bir sıçramaya katkı sağladık" dedi.

"İstanbul için bu yıl hedeflediğimiz turist sayısı 19 milyon"

Şekib Avdagiç, İstanbul’un 2023’ün ilk çeyreğinde 3 milyon 480 bin 630 yabancı misafir ağırladığı bilgisini paylaştı. Avdagiç, şöyle devam etti: "Bu rakam, 2022’ye göre yüzde 20’lik artış anlamına geliyor. Bakanlığımızın yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’nin 2023 turizm geliri hedefi 86 milyar dolar, turist sayısı hedefi de 63 milyon. İstanbul için ise hedeflediğimiz turist sayısı 19 milyon. Türkiye turizm gelirlerine de İstanbul olarak katkımızın 18 milyar dolar civarında olacağını düşünüyoruz. Bu arada belirteyim ki, İstanbul’un turizm başarısında hava ulaşımındaki mutlak üstünlüğümüzün büyük payı var. İstanbul Havalimanı ve Türk Hava Yolları bu alanda rekora doymuyor. Ulusal Egemenlik Bayramını kutladığımız 23 Nisan günü Türk Hava Yollarımız, 1653 uçuş ve 278 bin yolcu ile tüm zamanların rekorunu kırdı. İnşallah, askeri havacılıkta elde ettiğimiz başarıların yanı sıra sivil havacılıktaki rekorlarla da gökyüzünde gururla yükselmeye devam edeceğiz."

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gastronomi kenti Gaziantep’te 40 TL’ye menü yemek hizmeti Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hayata geçirilen ’Haydi Sofraya Lokantası’nda 40 TL’ye içerisinde 4 çeşit yemeğin bulunduğu menü hizmeti verilmeye başlandı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, gastronomi kentinde önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. Başkan Fatma Şahin liderliğinde önemli projelerle adından söz ettiren Gaziantep Büyükşehir, son zamanlarda yeme-içme sektöründe yaşanan ciddi artışlara karşı Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi’nde ’Haydi Sofraya’ lokantasını hizmete açtı. Faaliyete başlayan Haydi Sofraya lokantasında 4 çeşit yemekten oluşan menü 40 TL’ye satılıyor. Lokantada 12.00-13.30 saatleri arasında öğle yemeği, 17.30-19.30 saatleri arasında ise akşam yemeği hizmeti veriliyor. "4 çeşitten oluşan menüyü 40 TL gibi uygun bir fiyata satarak vatandaşlara hizmet vermekteyiz" Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Haydi Sofraya Lokanta Koordinatörü Ertuğrul Er, "Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in talimatlarıyla yiyecek-içecek sektöründe ’Haydi Sofraya’ lokantamızı hayata geçirdik. Tesisimiz Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi içerisinde yer alıyor. Tesisimizde 4 çeşitten oluşan menüyü 40 TL gibi uygun bir fiyata satarak vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz. Haydi Sofraya lokantalarımız uygun fiyatı ile ilerleye günlerce şehrin değişik noktalarında da hizmet vermeye başlayacak. Burada öğle ve akşam olmak üzere 2 öğün olarak vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz. Öğle servisimiz 12.00-13.30 saatleri arasında, akşam servisimiz ise 17.30-19.30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Vatandaşlarımızın yoğun ilgisi var. Vatandaşlar burada yemekleri yedikten sonra çok memnun kalarak teşekkür ediyor bizlere. Yani olumlu dönüşler alıyoruz" dedi.