EKONOMİ - 25 Kasım 2015 Çarşamba 14:33

Yorgancılar: "Hükümetin Omuzlarında Büyük Sorumluluk Var"

A
A
A
Yorgancılar: "Hükümetin Omuzlarında Büyük Sorumluluk Var"

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin ekonomide, özellikle üretim deseni itibariyle eşik atlaması gerekmektedir" dedi.
Ekonomi Bakanlığına getirilen Mustafa Elitaş’ın oldukça tecrübeli bir isim olmasını önemsediklerini kaydeden Yorgancılar, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak Fikri Işık’ın devam etmesinden büyük memnuniyet duyduk. Gümrük ve Ticaret Bakanlığına Ticaret Hukuku alanında yüksek lisans yapmış bir hukukçu olarak Bülent Tüfenkçi’nin getirilmesi de anlamlı olmuştur. İzmir milletvekili Sayın Binali Yıldırım’ın yeniden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na atanmasını büyük bir kazanç olarak görmekle birlikte, İzmir’den birden fazla milletvekilinin Bakan olmasını diliyor ve bekliyorduk" diye konuştu.
Türkiye’nin, dünyada genel olarak yaşanan siyasi çalkantılar, teknolojik devrim ve ekonomik dönüşümlerin gerekliliklerine de bağlı olarak yeniden yapılanmasının zorunlu olduğu bir dönemde kurulan hükümetin omuzlarında oldukça büyük bir sorumluluk bulunduğunu vurgulayan Başkan Yorgancılar, sözlerine şöyle devam etti: "Şimdi yeni bir şeyler söylemenin hatta söylemenin ötesine geçerek yapmanın zamanıdır. Önümüzdeki yaklaşık dört yıl içinde seçim olmaması bu zamanı yeni hükümete sunmaktadır. Bilindiği gibi dünya ekonomisi sistemik sorunlar nedeniyle teklemektedir. Siyaseten istikrarlı bir Ortadoğu ve Afrika bir türlü oluşturulamamıştır. Avrupa ekonomisi canlanamamakta, Çin yavaşlamaktadır. FED’in olası faiz artışı finansal sermayenin yönünü değiştirecektir. Dolayısıyla dünya; siyaset ve ekonomi açısından zorlu koşullara sahiptir.”
“SINIF ATLAMA GEREĞİ BULUNUYOR”
Hem içeride hem de komşu ülkeler açısından zorlukları bulunan Türkiye’ye bakıldığında demokrasi ve hukuk devleti açısından sınıf atlama gereği bulunduğuna dikkat çeken Yorgancılar, şunları söyledi: “Aynı şey ekonomi için de geçerlidir ve sıcak paranın sunduğu imkanla tüketim çekişli büyüme limitlerini doldurmuştur. Türkiye’nin ekonomide de, özellikle üretim deseni itibariyle eşik atlaması gerekmektedir. Bunun için de reel sektör, özellikle de bilgi bazlı sanayileşmeyi referans alan yeni bir büyüme modeli acilen hazırlanmalı ve hayata geçirilmelidir. Bu süreçte yatırım teşvik sisteminin yenilenmesini bekliyoruz. Ayrıca, bütün bunlar yapılırken katılımcı demokrasinin gereği olarak sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerinin alınmasını, ortak akıl ile Türkiye ekonomisine yeniden güçlü bir ivme kazandırılmasını bekliyoruz.”
“BAŞARILI OLACAĞINA EMİNİZ”
Ekonomide yapısal dönüşüm gerekirken bu zorunluluğun gerekçesi olan yüksek faiz-düşük kur stratejisine tekrar dönüş yapılmaması gerektiğine değinen Yorgancılar, “Türk lirasının aşırı değerlenmesine izin verilmemeli, öncelikle enflasyonun yüzde 3-4 aralığına çekilmesine ardından da faizlerin yüzde 6-7 bandına düşürülmesine öncelik verilmelidir. Ayrıca başta sanayiciler olmak üzere üreticilere küresel rakipler düzeyinde fiyatla enerji verilmeli, asgari ücrette öngörülen artış da ilave maliyet devlet tarafından üstlenilmelidir. Üretim için uygun makro iklimin sağlanması durumunda sanayiciler üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirecektir. Evet, Türkiye zorlu koşullara sahiptir. Ancak biz bu durumu moral bozmak için değil, başarılacak çok şeyin varlığına işaret olarak görüyor ve yeni hükümetin bunları başarabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir