EĞİTİM - 23 Şubat 2018 Cuma 14:26

Güngör: "Kariyer planlamanızı çok iyi yapın"

A
A
A
Güngör: "Kariyer planlamanızı çok iyi yapın"

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, üniversite öğrencilerinden kariyer planlamalarını çok iyi yapmaları gerektiğini söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, üniversite öğrencilerinden kariyer planlamalarını çok iyi yapmaları gerektiğini söyledi.


Güngör, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) salonunda düzenlenen "Ziraat Mühendisliğinde Kariyer Planlaması" konulu konferansta okul dönemi ve okul sonrası yapılması gerekenleri anlattı. Güngör, “Çiftçinin alım gücü düşük, toplam 3 milyon çiftçimiz var. Ben iddia ediyorum, birçok çiftçi bankalara borçlu. Özel sektör para kazanamadığı içinde eleman alamıyor. Yani yetişmiş çok iyi yabancı dili olan eleman arıyor. Onun için kariyer planlamanızı kesinlikle çok iyi yapmanız lazım. Ya da Türkiye’de şu kadar üniversite var, ‘Ben bu üniversitelerin birine gireyim ve öğretim görevlisi olayım rahat olayım’ dersiniz. Ya da KPSS’ye girip devlete gireceksiniz. Ben şuna inanıyorum, ziraat fakültesi mezunu kesinlikle bu öğrencilik döneminde kendisini yetiştirmesi lazım. Kahramanmaraş’ta önemli bir ziraat var. Bu bölgede yararlanmanız lazım, kendinizi iyi yetiştirmeniz lazım. Ankara Üniversitesi’ndeki öğrenciler pamuğu bilmez, ama sizin şansınız var, sizin bu bölgede tarım alanları fazla. Dersleri iyi dinlemeniz lazım. Stajlarınızı artırın ve yabancı dilinizi iyi öğrenin. Özel sektöre girmek istiyorsunuz, kılık kıyafet ve konuşma şeklinize dikkat edin. Kendinizi sadece fakültede bırakmamalısınız, çevrenizi artırmanız lazım” dedi


Tarım alanlarının azaldığı ve nüfusun köyden kente göç ettiğini vurgulayan Güngör, şunları kaydetti:


“Tarımdaki nüfus azaldı, köyden kente nüfus artışı var, çünkü köylü para kazanmıyor. Örneğin buğday. Ortalama buğdaydan 500 kilogram alırsınız. Türkiye’de 75 tane önemli bitki var. Bunlarında yaklaşık 500 tane yabancı ve hastalık bitkileri var. Özellikle bu zararlı otlarla mücadele edilmediği takdirde, buğdaydan 500 kilogram alamazsınız. Yani çiftçi para kazanmadığı için köylü yaşadığı yeri terk etti. Şimdi tekrar hadi köyümüze geri dönelim kampanyası başladı. Devlet destekleri arttı, desteklerin artması çiftçiler için çok iyi. Sulama ile ilgili destekler girdi, sera ile ilgili destekler var ve yaklaşık yüzde 50 civarında. Ama kuraklık var, suyun tedbirlerinin alınması lazım.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi Adıyaman Üniversitesi ev sahipliğinde “15-22 Nisan Turizm Haftası” etkinlikleri kapsamında “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi. Adıyaman’ın 2023 yılı ve öncesindeki turizm karnesinin değerlendirildiği ve 2024 yılına dair beklenti ve planlamaların aktarıldığı etkinlikte panelist olarak Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Caner Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Kültür ve Turizm Uzmanı Mustafa Ekinci ve Park Dedeman Genel Müdürü Furkan Polat yer aldı. Vehbi Koç Konferans Salonundaki panele Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Aydın, Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Mahmut Gürsoy, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Kurumlar Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bekir Kocadaş’ın yaptığı panel, saygı duruşu ve okunan istiklal marşının akabinde başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, 2023 ve 2024 yıllarındaki Adıyaman turizm istatistiklerini paylaşarak, turizmin Adıyaman için öneminden bahsetti. 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin Adıyaman‘daki turizm sektörüne önemli ölçüde sekte vurduğunu ifade eden Gelse, otel ve yatak sayısının yarı yarıya düştüğünün altını çizdi. Tüm olumsuzluklara rağmen turizm sektörünün çok hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini söyleyen Gelse, Adıyaman’ın 2 Nisan 2023 tarihinde ilk turizm kafilesine ev sahipliği yaptığını belirtti. Müdür Gelse, “Otellerimizin deprem sonrası güvenli olmadığına dair kamuoyunda yer bulan söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır. Tüm otellerimiz sürdürülebilir turizm sertifikasına sahip, fiziki anlamda da güvenli işletmelerdir. Bu olumsuz algıyı kırmamız gerekmektedir. Eşsiz bir turizm destinasyonuna sahip olan Adıyaman için bu süreçte tanıtım faaliyetleri açısında büyük önem taşıyor. Ama öncelikle bu şehrin insanlarının bu şehirdeki hazinenin farkına varması gerekir. Adıyaman’ın yeniden ayağa kalması için üç önemli parametre vardır. Bunlar; tarım, turizm ve teknoloji-sanayidir Bu parametreleri göz ardı etmeden şehir olarak elimizi taşın altına koymamız gerekmektedir” dedi. Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Sabbağ ise, turizmin gerek şehirler gerekse de yerel halk için önemine değinerek, Adıyaman’ın geleceği için turizm sektörünün canlanarak eski ivmesini yakalaması gerektiğine dikkat çekti. Konuşmaların ardından panelistler Doç. Dr. Caner Çalışkan, Mustafa Ekinci ve Furkan Polat sunumlarını gerçekleştirildi. Program sonunda panelistlere Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aydın tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Antalya Antalya’da meteoroloji uyardı, ekipler teyakkuza geçti Antalya Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısından sonra teyakkuza geçti. Büyükşehir ve ASAT ekipleri, alt geçitler ile cadde ve sokaklardaki mazgalları temizlerken herhangi bir olumsuzluğa karşı nöbetçi ekipler oluşturdu. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya’da 20 Mart Cumartesi günü Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Antalya Büyükşehir Belediyesi, itfaiye ekipleri başta olmak üzere, ASAT, Fen İşleri, Destek Hizmetleri, Zabıta, Park Bahçeler, Temizlik İşleri, Ulaşım, Sosyal Hizmetler gibi önemli birimler de nöbetçi ekipler oluşturuldu. Hatlar temizleniyor Hazırlık çalışmaları kapsamında, Düden Şelalesi’nde oluşabilecek bir taşkın riskine karşı Düden Çayı üzerinde tarımsal sulama için Altınova ve Güzeloba’da bulunan regülatörlerin kapakları, biriken su denize akıtıldı. Alt geçitler ve yol güzergahlarındaki mazgallarda ekipler temizlik çalışması yapıyor. 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu ASAT oluşabilecek kanalizasyon tıkanmaları ve su baskını ihbarlarına karşı acil müdahale ekiplerine ilave olarak, 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu. ASAT, şiddetli yağış uyarısına karşı kamyon, kepçe kanal açma kombine aracı, kuka yüksek basınçlı kanal açma araçlarını hazır bekletiyor. Büyükşehir Belediyesi, mazgallarda tıkanmalara sebep olabilecek poşet, pet şişe ve ağaç dallarının temizlenme noktasında ilçe belediyeleri de uyararak, gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.