EKONOMİ - 13 Haziran 2017 Salı 16:54

Kahramanmaraş Kağıt’tan 2 yeni ürün

A
A
A
Kahramanmaraş Kağıt’tan 2 yeni ürün

Kahramanmaraş Kağıt Sanayi, 15 milyon euroluk makine yatırımı ve Ar-Ge çalışmaları ile beş yılda iki yeni ürün olarak alçı levha kağıdı ve yüksek mukavemetli Coreboard kağıdı ürettiğini açıkladı.

Kahramanmaraş Kağıt Sanayi, 15 milyon euroluk makine yatırımı ve Ar-Ge çalışmaları ile beş yılda iki yeni ürün olarak alçı levha kağıdı ve yüksek mukavemetli Coreboard kağıdı ürettiğini açıkladı.



Kahramanmaraş’ta 1988 yılından kurulan Kahramanmaraş Kağıt Sanayi, yaptığı yatırım ve yeniliklerle dünya pazarında yerini aldı. Kağıt sanayinde önemli bir yere sahip olan Kahramanmaraş Kağıt Sanayi, çöpten toplanan kağıtları tekrar ekonomiye kazandırırken, Kahramanmaraş Kağıt Yönetim Kurulu üyesi Sıddık Ciğer, Türkiye’de üretilmeyen kağıt çeşitlerini üretmek için bir Ar-Ge ekibi kurduklarını ve 5 yılık bir süreçte makine parkur yatırımıyla birlikte 15 milyon euroluk bir yatırım yaptıklarını söyledi.


Türkiye’de yapılmayan veya üretilmeyen üretilmesi zor olan kağıtları yapmak en büyük hedefleri olduğunu söyleyen Ciğer, "Ar-Ge çalışmalarımızı ithal ürünler üzerine yoğunlaştırıyoruz. Dünyada alçı levha kağıdını yapan beşinci firmayız. Teknolojisi zor bir kağıt, normal bir kağıt olarak görünüyor ama kağıdın içerisindeki özellikler ve gelen şikayetler hayli fazlaydı, bu aşamaları neticelendirmemiz bizi maddi ve zaman olarak yordu. Nihai olarak yaptığımız Ar-Ge çalışması sonucunda başarılı bir çalışmaya imza attık. Kahramanmaraş Kağıt Sanayi olarak 2015 yılında yapmış olduğumuz modernizasyon çalışmalarımız ile toplam kapasitemizi 200 bin ton/yıl’a çıkarttık ve üretim çeşitliliğini arttırdık. Hayli hazırda, Flutıng, Nessc-f, Testlıner, İmitasyon Kraft, Gri Karton, Coreboard (Mihver Karton) ve Gypsum Board (Alçıpan Kağıdı) gibi ürünlerin üretimi mevcut" şeklinde konuştu.



"Öncelikle ithal edilen ürünleri hedefliyoruz"


Şirket olarak yeni bir ürüne geçmeden önce o ürünün ithal edilip edilmediğine baktıklarını belirten Ciğer, "Öncelikle ithal edilen ürünleri hedefliyoruz. Türkiye’de hangi ürünlerin ithalatı yapılıyor, hangi ürünleri ülke olarak biz üretiyoruz, bunların takibini ve incelemesini araştırma ekiplerimiz titizlikle yapıyorlar. Ülkemizde üretimi yapılmayan ithal ürünlerin tesislerimizde üretimini gerçekleştirmek için 20 kişilik bir Ar-Ge bölümümüz yoğun çalışmalar yürütmekte. Bu doğrultuda firmamız dünya standartlarında ürünleri, ülkemizde geliştirmeyi ve üretimini gerçekleştirmektedir" dedi.


Yaptıkları yatırım ve çalışmaların beşinci yılın sonunda iki kağıt türünü ürettiklerini kaydeden Sıddık Ciğer, "Bu zor süreçte, Ar-Ge çalışmalarında başarılı çalışmalara imza attık ve ülkemizde üretimi yapılmayan iki kağıt türünü ürettik. Bu süreçte bize yardımcı olan partnerlerimize çok teşekkür ediyorum. Ülke ekonomisine katkı sağlamak adına partner firmalarımız ile çalışmalarımız devam edecektir" ifadelerini kullandı.



"Ar-Ge çalışmaları aralıksız devam ediyor"


Ekiplerimiz gece gündüz çalışarak renkli alçı levha kağıdı ile Coreboard kağıdının üretimini başarılı şekilde tamamladıklarını söyleyen Ciğer, sözlerini şöyle tamamladı: "Dışarıdan gelen ürünlerden daha kalitelisini üreterek iki ürünün ithalatının önüne geçerek ülke ekonomisine katkı sağlamanın onurunu yaşıyoruz. Ülkemizde hangi kağıtlar üretilmiyorsa onlara odaklanıyoruz, partnerlerimiz ile birlikte çalışıyoruz ve cari açığımızı olabildiğince kapatmaya çalışıyoruz. İthal edilen kağıtlar üzerine yoğunlaşıyoruz ve üretiyoruz, üstelik şuanda ihracatta yapıyoruz. Ülkemize faydalı olmak için, çöpten toplanan kağıtları tekrar ekonomiye kazandırıyoruz. Ekonomiye kazandırdıktan sonra da katma değer oluşturuyoruz ve ihracat yapıyoruz. Sürekli kendimizi yeniliyoruz. Yeni ürünlerle müşterilerimizin karşısına çıkıyor ve yeni kağıtlar üretmek için Ar-Ge çalışmalarına aralıksız devam ediyoruz".

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Muratpaşa’da DJ’lik kursuna yoğun ilgi Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, son yıllarda eğlence sektöründe giderek popülerleşen disc jockey (DJ) mesleğinin meraklılarına Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde ücretsiz bir kurs başlattı. Muratpaşa Belediyesi, hobi ya da bir iş kolu olarak DJ’likle ilgilenmek isteyenlere Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde ücretsiz kurs düzenlemeye başladı. DJ Daraske ismini kullanan Murat Aydın’ın eğitimini verdiği kursta, kursiyerlere başlangıç seviyesinde DJ’lik bilgileri verildi. Eğitmen Aydın, bundan 2 yıl önce Muratpaşa Belediyesi’nin katkılarıyla bir kez daha ücretsiz kurs açtıklarını söyledi. Aydın, sertifikalarını alan 35 öğrenciden 25’inin aktif olarak DJ’liğe devam ettiğini belirtti. Kursta; armoni, elektronik dans müziklerinin bölümleri gibi temel düzeyde bilmeleri gereken bilgileri verdiklerini aktaran Aydın, kursun devamında pratik üzerine yoğunlaşacaklarını ifade etti. İki arkadaşıyla Antalya Ritim Grubu’nda müzik yaptıklarını söyleyen Hatice Şahin Eşkiler arkadaşlarıyla hobi olarak eğitime katıldıklarını belirtti. Heykeltıraş Seyhan Erdem ise müzik öğrenmek için katıldığını belirttiği kurs için şunları söyledi: “Geçmiş yıllarda manuel müzik çalardık. Aradan 20 yıl geçti, her şey dijitalleşti. Hevesimizi tekrar devam ettirelim dedik. Teorik olarak hemen hemen her şeyi hallettik. Ses uyumu, notaların uyumu, armoni uyumu, yapacağımız işin genel tanımına hakim olduk. Bundan sonra pratiklere geçeceğiz. Onu bekliyoruz heyecanla.”
Zonguldak Devrek Meslek Lisesi binası yenilendi Devrek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binası yenilenerek yeniden eğitim ve öğretim hizmetine açıldı. Zonguldak Devrek ilçesinde faaliyet gösteren Devrek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binası yenilenerek yeniden eğitim ve öğretim hizmetine açıldı. Yaklaşık bir yıl tadilatta kalan ve Karadeniz Teknik Üniversitesinin deprem tetkik raporu ve Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğünün yazıları doğrultusunda yazılan Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yazılarına istinaden, “Deprem Güçlendirme” kapsamına alınan Devrek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, fen ve teknik kurallarına uygun bir şekilde boşaltılmış ve bu süre içerisinde öğrencilerin bir kısmının atölye binasında bir kısmının da yakın bölgede derslik durumu müsait olan okullarda eğitim öğretime devam etmesi sağlanmıştı. Konu ile ilgili olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticilerince ve İl Özel İdaresi yetkililerince ihale iş ve işlemleri yürütülmüş ve yüklenici firma tarafından inşaat ve imalat çalışmaları tamamlanmış ve akabinde İl Özel İdaresi Teknik Personellerince geçici kabulü yapıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Kahya yeni binasında eğitime başlayan MTAL’yi ziyaret ederek yönetici, öğretmen ve öğrencilere hayırlı olsun temennisinde bulunarak,” “Sevgili arkadaşlarım ve gençler yenilenmiş okul binamız hayırlı olsun. Kamu mallarını en güzel, en verimli ve en etkin bir şekilde kullanacağımıza dair inancım tamdır. Güçlendirme sürecinde bizden yardımlarını esirgemeyen İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Devrek AİHL ve Kız AİHL yönetici ve personeline teşekkür ediyor, yeni yuvamızın Devrek eğitim camiamıza da hayırlı olsun” diye konuştu.
Antalya Antalya’da yerli nohut üretimi için protokol imzalandı Antalya Ticaret Borsası (ATB), Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) ile “Yerli Nohut Gen Kaynağımızdan Yemeklik ve Leblebilik Çeşitlere Projesi”nin hayata geçirilmesi için protokol imzaladı. ATB, BATEM) ile “Yerli Nohut Gen Kaynağımızdan Yemeklik ve Leblebilik Çeşitlere Projesi”nin hayata geçirilmesi için protokole imza attı. Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ile BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü’nün imzaladığı protokol töreninde, ATB Meclis Üyesi Ahmet Yılmaz, BATEM Müdür Yardımcıları Mustafa Soysal ile Doç. Dr. Cengiz Erdurmuş da hazır bulundu. ATB Başkanı Çandır, yeni nohut çeşitlerinin adaptasyonu, yayımı ve bölgesel çeşit geliştirilmesi amacıyla protokol hazırladıklarını belirterek, “Protokol kapsamında yürütülecek projede nohutta yerli gen kaynaklarımız kullanılacaktır. Çünkü yerli gen kaynaklarımız, ülkemiz tarımının sigortasıdır” dedi. Proje ile nohut üretiminin artması, yerinde istihdama katkı sağlanması, katma değerli ve sürdürülebilir üretimin sağlanması, kaliteli protein ve karbonhidrat kaynağına ulaşılmasını hedeflediklerini kaydeden Çandır, “Elmalı’da nohut bitkisini seçmemizin nedeni, Elmalı’nın uzun yıllardır ülkemiz nohut üretiminde lider konumda olmasına rağmen son yıllarda bu konumunu kaybetmiş olmasıdır. Her geçen gün azalan nohut üretiminde birim alanda elde edilen verimi artırmak, ticareti geliştirmek en büyük hedefimiz. Oluşturulan Ar-Ge’nin üretime ve ticarete dönüşmesini diliyorum” diye konuştu. Projenin ülke genelinde de örnek olacağını kaydeden Çandır, “BATEM Müdürümüz ve onun nezdinde projede görev alacak arkadaşlarımıza, ATB Komite ve meclis üyelerine, ATB adına projede görev alacak çalışma arkadaşlarımıza emekleri için şimdiden teşekkür ediyorum” dedi. BATEM ile geçmişte de Antalya tarımını geliştirecek projeler yaptıklarını belirten Çandır, kurumlar iş birliğinin devam edeceğini söyledi. Çandır, 91. yaşını kutlayan BATEM’in akademik bilgi, birikim ve becerilerinin Türk tarımı için önemli olduğunu vurguladı. “Bölgeye has yerli nohut geliştirilecek” BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, Antalya Ticaret Borsası ile geçmişte de buğday, tıbbi aromatik bitkiler gibi bir çok alanda çalışma yaptıklarını hatırlatırken, nohut üretiminde bölgenin üretim kabiliyetini artırmak için protokol imzaladıklarını kaydetti. BATEM’de yerli gen kaynaklı nohut çeşidinin geliştirilmesi için çalışma yürüttüklerini söyleyen Ünlü, “Borsamızın desteğiyle geliştirdiğimiz yerli gen kaynaklı nohut hattı ile bölgeye uygun yerli çeşitleri geliştireceğiz. Antalya’ya özgü yerel nohut popülasyonları çıkarılarak bölge çiftçimize hizmet edeceğiz” diye konuştu. Antalya Ticaret Borsası ile tarımla ilgili birçok konuda ortak çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Ünlü, “ATB Başkanı Sayın Ali Çandır, her konuda bizim önümüzü açıyor, önderlik yapıyor. Antalya ve ülke tarımını geliştirmek için birlikte çalışıyoruz. Ben kendilerine ve ekibine çok teşekkür ederim. Protokolün hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.