YEREL HABERLER - 09 Mart 2017 Perşembe 15:52

Mahçiçek, Kariyer Günleri’nde öğrencilerle buluştu

A
A
A
Mahçiçek, Kariyer Günleri’nde öğrencilerle buluştu

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, söyleşide buluştuğu öğrencilere medeniyet kavramını anlattı.

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, söyleşide buluştuğu öğrencilere medeniyet kavramını anlattı. Türk-İslam medeniyetini ve batının medeniyet anlayışını “Alman Usulü” deyimi üzerinden kıyaslayan Başkan Mahçiçek, “Bizde paylaşmak, onlarda ise ‘Alman Usulü vardır. Yani herkes kendi yediğini kendi öder” dedi.
Başkan Mahçiçek, “Kariyer Günleri” kapsamında öğrenci buluşmalarını sürdürüyor. Fatih Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya gelen Mahçiçek, yaşam tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Konuşmasında özellikle medeniyet kavramı üzerinde duran Başkan Mahçiçek, Türk-İslam Medeniyetinin insani açıdan değerlendirildiğinde batıyla mukayese bile edilemeyeceğini söyledi.
“Bu milletin mazisi pırıl pırıldır, bu milleti oluşturan insanlarda çok merhametlidir. Bu yüzden tarihte olduğu gibi bu günde zulme uğrayanların sığındığı yer Anadolu’dur” diyen Başkan Mahçiçek, şöyle konuştu:
“3 milyon mülteciyi, göçmeni misafir eden başka bir ülke göremezsiniz. Hatırlayın o mültecilerin önüne bozuk para atanları. Ama bu ülkenin insanları onlarla ekmeğini paylaşıyor, sofrasını paylaşıyor. İşte medeniyet bu, insanlık bu..Çünkü bizim medeniyetimizde zulüm görenleri himaye etme vardır.Emin olun başka bir yerde bu tabloyu göremezsiniz. Biz de ne var, ekmeğini paylaşmak var, ama onlarda ‘Alman Usulü’ vardır. Herkes kendi cebinden harcayacak demektir. Biz de ‘komşusu açken tok yatan bizden değildir’ anlayışı vardır. Bu anlayışı unutmadık, sizler de unutmayacaksınız. Maalesef bize 90 sene bazı şeyleri unutturmaya çalıştılar, tarihimizi unutturmaya çalıştılar. Ama bu millet unutmadı Allaha şükür.”
Türkiye’nin kısır çekişmeleri artık geride bırakarak, bu ülkenin gençlerine fırsatlar yaratır hale geldiğini ifade eden Mahçiçek, “Sizlerde bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmenizi istiyoruz” dedi.
Bu ülkenin temelinin ve mayasının çok sağlam olduğuna dikkat çeken Mahçiçek, “Artık herkes okuyabiliyor. İyi bir fırsatımız var. Bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Kendimiz, ailemiz ve ülkemiz için. Biz bunları başaracağınıza inanıyoruz. Bu ülkenin çocuklarına güveniyoruz. Bu ülkenin temeli ve mayası sağlam çünkü! Özgüveniniz tam olsun. Çünkü bizim anlayışımızda pısırıklık yok.Kendine güveni olan, kendini ifade edebilen ama saygı kuralları içerisinde kendini ifade eden bir nesil olacaksınız. Bunu başaracağınıza yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen ve Onikişubat Belediye Başkan Yardımcısı Havva Ece Saygaz’ın da yer aldığı programın ardından Başkan Mahçiçek, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirip, çeşitli hediyeler dağıttı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.