YEREL HABERLER - 26 Şubat 2013 Salı 17:38

AKSOY: ``GELİŞİM OLARAK POZİTİF BİR TREND İÇİNDEYİZ``

A
A
A
AKSOY: ``GELİŞİM OLARAK POZİTİF BİR TREND İÇİNDEYİZ``

Mersin Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, dolaylı ve dolaysız vergiler arasındaki dengenin sağlanabilmesi için başta kayıt dışı ekonomi ile mücadelede kararlılık gerektiğini söyledi.
Mersin Vergi Dairesi Başkanı Aksoy, Bu yıl 24.`sü kutlanan Vergi Haftası dolayısıyla makamında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı öncesinde İleri Ortaokulu öğrencilerini makamında ağırlayan Aksoy, öğrencilerin vergiye ilişkin sorularını yanıtladı. Öğrencileri uğurladıktan sonda basın toplantısına geçen Aksoy, kamu harcamalarının en önemli finansman kaynağının vergiler olduğunu söyledi. Anayasa`nın 73. maddesine göre, herkesin kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlü olduğunu anımsatan Aksoy, Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı olarak, verginin adil dağılımı ve tabana yayılması konusunda çok yoğun bir çalışma yürüttüklerini ifade etti. ``Tüm çalışmalarımızı verginin adil dağılımı ve tüm kesimlerden ödeme gücüne göre alınması prensibi çerçevesinde sürdürmekteyiz`` diyen Aksoy, Maliye Bakanlığı`nın mükellef odaklı hizmet anlayışı çerçevesinde mükelleflere daha kaliteli hizmet sunmak ve mükellefi yakından tanıyan, mükellef psikolojisini iyi bilen bir gelir idaresi oluşturulması yönünde önemli mesafeler alındığını kaydetti.
Teknolojinin tüm imkanlarından yararlanılarak, mükelleflerin vergi dairelerine gelmeden internet üzerinden yükümlülüklerini yerine getirebilecekleri bir yapı oluşturulduğuna işaret eden Aksoy, ``Diğer taraftan, tüm personel toplam kalite eğitimlerinden geçirilerek mükellef-idare ilişkilerinin daha sağlıklı zemine oturması sağlanmıştır. Gelir İdaresinde Kalite Yönetimine Giriş Projesi ve bu doğrultuda EFQM mükemmellik modeli gibi projeler uygulamaya konularak standart ve kalite yönünden anlamlı mesafeler alınmıştır. Mükellef hakları konusunda da merkez ve taşrada çalışmalarımız devam etmektedir`` dedi.
Kayıt dışıyla daha etkin mücadele etmek ve mükelleflere daha iyi hizmet verebilmek amacıyla önemli projelere imza atıldığını dile getiren Aksoy, Türkiye`nin her yerinden 4440189`u arayarak ulaşılabilen Vergi İletişim Merkezi kurulduğu, Gelir İdaresi Kısa Mesaj Bilgilendirme Servisi ile tüm operatörlerden 1189`a mesaj göndermek suretiyle daha etkin bilgi alışverişi sağlandığını vurguladı.
``ENFLASYON NE KADAR YÜKSELİRSE DOLAYLI VERGİLERDE DE OTOMATİK ARTIŞLAR GERÇEKLEŞİYOR``
Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Aksoy, dolaylı vergilerin yüksekliği nedeniyle dile getirilen şikayetlerin anımsatılması üzerine, dolaylı ve doğrudan vergilerin mükelleflerin vergi kanunları çerçevesinde ödemesi gereken vergiler olduğunu söyledi. Günlük yaşantının birçok alanında dolaylı vergiler olduğuna işaret eden Aksoy, dolaylı vergilerin her Türk vatandaşının hayatının içinde olduğuna vurgu yaptı. Son 30-40 yıllık Türkiye ekonomisinde yaşananların, özellikle vergi politikası, maliye politikasıyla çok yakından ilgili olduğunu belirten Aksoy, ``Çünkü bir ülkede enflasyon ne kadar yükselirse, o enflasyon üstünden ödenen dolaylı vergilerde de otomatik olarak artışlar gerçekleşiyor. Dolaylı ve dolaysız vergiler arasındaki dengenin sağlanabilmesi için başta kayıt dışı ekonomi ile mücadelede kararlılık gerekiyor. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede de gerek bizim yaptığımız cari denetimler gerekse vergi müfettişlerinin yaptığı vergi inceleme çalışmalarında önemli mesafeler kat edildi. Eskiden olduğu gibi klasik vergi denetim çalışmaları dışında şimdi artık tamamen bizim merkezdeki veri bankalarımızdan da faydalanarak risk odaklı, riskli saydığımız mükelleflerin denetimiyle açıkçası kayıt dışı ekonomide, vergi incelemelerinde ve denetimlerinde de önemli çalışmalar yapılıyor. Tabi bu bir süreçtir. Yurt dışındaki enerji fiyatlarına bağlı olarak yurt içinde de otomatik olarak fiyat düşüşleri ve fiyat artışları gerçekleşiyor ve vergiler de bunlara paralel olarak artıyor veya düşüyor. Ancak, son 10 yıl içerisindeki fiyatlar genel düzeyi çerçevesindeki artışlara bakılırsa 10 yıl önceki enflasyon oranları ile bugünkü oranlar birbirinden çok farklı`` diye konuştu.
Bugünün geçen yılla değil, 10 yıl öncesiyle kıyaslandığında arz-talep dengesiyle de ilgili olmak üzere fiyatlar genel seviyesinin belli seviyede kaldığını söyleyen Aksoy, ``İnşallah üretim ve ekonomide dengeli şekilde büyümeyle birlikte vergi gelirlerindeki istikrarlı artış ve kayıt dışı ekonominin de bu konuda destek olmasıyla dolaylı ve doğrudan vergilerin dengeye geleceğine inanıyoruz`` ifadelerini kullandı.
10 sene önceki akaryakıt üstünden alınan vergiyle bugünkü vergi arasında yükselme değil, aslında çok cüzi bir düşüş olduğuna dikkat çeken Aksoy, bütçe hedeflerinin tutturulmasında verginin önemine değinerek, şunları söyledi: ``Vergiyi düşürdüğünüz takdirde ilave bir kaynak sağlamanız gerekir. Bunu ya yurt içi borçlanma kağıtlarıyla borçlanarak ki, onun da enflasyona etkisi var ya da yurt dışı borçlanmayla ikame edebilirsiniz. Türkiye`de yeni bir sayfa açılmıştır, bu anlamda da Ekonomi Koordinasyon Kurulu haftalık olarak takip ediyor. Vergi dairesi başkanlarına düşen görev de illerinde mükelleflerle ilgili ödemeleri gereken vergileri süresinde ödemeleri, bir de haksız rekabet yapan mükelleflerle ilgili de bizim çalışma yapmamız gerekiyor. Gelişim olarak pozitif bir trend içerisindeyiz. Mali disiplin üzerinde bugüne kadar bu şekilde durulmamıştı. Bu anlamda artık mükellef odaklı hizmet veriyoruz ama hedef odaklı çalışıyoruz.
Aksoy, Mersin`de yapılacak 2013 Akdeniz Oyunları`na yönelik bir soru üzerine de bu tip organizasyonların hem Mersin`e hem bölgeye çok enimle katma değerler sağlayacağını dile getirdi. Vergi yönünden de ekonomiyi canlandıracağını ifade eden Aksoy, ``Geliri gideri karşılayan 12 ilden biri Mersin`dir. Mersin, geliri gideri karşılama oranlarında 9. sıradan 6. sıraya yükselmiştir. Bu yükselişte de yapılan yatırımlar ve kente ayrılan kaynaklar bağlamında Akdeniz Oyunları`nın etkisi vardır`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Sinop’ta en donanımlı ve en hızlı yangın ekibi yarışması Sinop’ta 2024 Yılı En Donanımlı ve En Hızlı Yangın Ekibi Yarışması yapıldı. Gerçekleşen yarışma dron ile görüntülendi. Sinop’ta Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2024 yılı en donanımlı ve en hızlı yangın ekibi yarışması düzenlendi. Sinop Orman İşletme Müdürlüğü Sinop Orman İşletme Şefliği Toplu Koruma Binası yanından düzenlenen yarışmaya Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Sinop Orman Bölge Müdürü Celal Kambur, kurum ve daire amirleri ve personeller katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan programda konuşan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarlsan, meydana gelen yangınların insan kaynaklı olduğunu belirterek, “Yangınlarda asıl sorun insanların hatası. Bunu biliyoruz. Bu insan hatasını nasıl düzeltebiliriz? Eğitim şart diyoruz. Eğitimle olabiliyor. Şu anda yapılan çalışma tabii ki bir egzersiz yapma, sezonu açma, yeniden enerji yükleme, toplu halde bir araya gelerek sinerji oluşturma, kendi içimizde güç ve kuvvet kurma çalışması. Aynı zamanda kamuoyuna böyle bir mesaj vererek, farkındalık oluşturacak herkes birbirini kontrol ederek bu yüzde 95 gibi yüzde 96 gibi olan insan kaynaklı yangın sayımızı düşürmek" dedi. Ardından Sinop Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı personeller 400 metrelik mesafede ilk önce yangın söndürme tatbikatı yaptı, daha sonra en erken ve etkin müdahale yarışması düzenledi. Yarışmacılar itfaiye araçlarına bağlı hortumları ek yaparak hortumu önce serme, vanayı önce açma, yangına köpüklü ya da köpüksüz müdahale gibi dallarda yarıştı. Yarışma sonucunda Türkeli Orman İşletme Müdürlüğü 1’inci, Gerze Orman İşletme Müdürlüğü 2’nci ve Sinop Orman İşletme Müdürlüğü 3’üncü oldu.
Adana Vali Köşger: "Adana, her yönüyle güzel hadiselerle anılmayı hak eden bir şehir" Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, kentte huzur ve asayişi sağlamaya yönelik çalışmaları kararlılıkla sürdüreceklerini belirterek, "Adana, her yönüyle güzel hadiselerle anılmayı hak eden bir şehir" dedi. Köşger, polis sorumluluk bölgesi trafik düzenleme uygulamaları, asayiş çalışmaları ve ilçelerin genel durumu ile ilgili emniyet müdürlüğü yetkililerinden bilgi aldı. İl Emniyet Müdürü Ahmet Hakan Arıkan ve polisler tarafından karşılanan Vali Köşger, şeref defterini imzalamasının ardından Müdür Arıkan ile görüştü. Görüşmenin ardından gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, trafikteki sorunların analizi, güvenlik önlemleri, trafik akışının iyileştirilmesi için alınan tedbirler ile ilçelerde gerçekleştirilen asayiş uygulamaları ele alındı. "Trafik, kentin yaşam damarlarından biri" Toplantı sonrasında değerlendirmelerde bulunan Vali Köşger, trafiğin kentin yaşam damarlarından biri olduğunu belirterek "Güvenli ve düzenli bir trafik, hem vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını sürdürebilmesi hem de şehirlerimizin gelişimine katkı sağlaması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle trafik düzenlemeleri ve uygulamaları konusunda çalışmalarımızı ve bunun yanında ilimizin mevcut güven ortamının devamlılığını sağlamak için yapılması gerekenleri değerlendirdik" şeklinde konuştu. Vatandaşın can güvenliğinin her zaman öncelikleri olduğunu da ifade eden Vali Köşger, şöyle devam etti: "İlimizin huzur ve asayişini sağlamaya yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Adana, her yönüyle güzel hadiselerle anılmayı hak eden bir şehir. Ülkemiz genelinde olduğu gibi Adana’mızda da suç ve suçluyla mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Bu konuda emeği geçen, ilimizin huzur ve güvenliğinin teminatı İl Emniyet Müdürlüğümüz personeline teşekkür ediyor, görevlerinde başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.
Samsun Ankara’daki Türkiye finaline Samsun’dan 15 proje sergilecenk Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bu yıl 18’incisi düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasının Bölge Sergisi ve Ödül Töreni, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde düzenlendi. Programda Türkiye finaline gidecek 15 proje de sergilendi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından “Bu Benim Eserim” adıyla başlatılan yarışma, 2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren TÜBİTAK tarafından düzenleniyor. Türkiye genelinde 12 bölge merkezinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen yarışmada Samsun Bölgesi; Amasya, Çorum, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat illerini kapsıyor. Bu yıl Samsun Bölgesinden 10 farklı alanda 2 bin 339; Türkiye genelinde ise 16 bin 712 proje başvurusu yapıldı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Bölge Sergisi aşamasına geçmeye hak kazanan 104 proje OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonunda 3 gün boyunca sergilendi. Sergi, çok sayıda öğrenci ve öğretmen tarafından ziyaret edildi. Seçilen 15 proje Ankara’da yapılacak olan Türkiye Finali Yarışmasında bölgeyi temsil edecek Projelerin şu ana kadar tamamlanmış bulunan ön inceleme, ön değerlendirme ve bölge değerlendirmesi aşamalarında 25 farklı üniversiteden 117 akademisyen görev aldı. Bölge Sergisi sonucunda jüri üyeleri tarafından finalist olarak seçilen 15 proje Ankara’da yapılacak olan Türkiye Finali Yarışmasında bölgemizi temsil edecek. Prof. Dr. Topcu: “Sizler de bu yolun en genç yolcularısınız, yol arkadaşlarımızsınız” Programın açılışında konuşan TÜBİTAK Proje Yarışmaları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu, “Sizleri yetiştiren öğretmenleriniz; şu an salonda bulunan, sergide sizleri ziyaret eden abileriniz, ablalarınız, hocalarınız hep bu uzun ve çetin yolun yolcuları. Sizler de bu yolun en genç yolcularısınız, yol arkadaşlarımızsınız. Bu yolculuk bazen sizleri, bizleri bir yarışın eşiğine getiriyor. Tıpkı bugünkü gibi ama bu yarış diğerlerinden çok farklı, çünkü bu yarışın bir kaybedeni yok. Bu nedenle buradan birazdan açıklanacak olan derecelerden birini alsanız da almasanız da öğretmenlerinizin, bizlerin, ailelerinizin size verdiği derece birincilik olacak. Değerli öğretmenlerimiz, kıymetli velilerimiz; sizleri öğrencilerimizle birlikte hayranlıkla izledik, izliyoruz. Ne güzel evlatlar yetiştirmişsiniz. Çalışmalarınızı onlarla birlikte sürdürmek, onlara özümsetmek, bilimsel araştırma yöntemlerinin temellerini kavratmak onları özgüven sahibi, azimle çalışan, merak eden, sorgulayan, değerlerine sahip çıkan gençler haline getirmiş, buna hep birlikte şahit olduk ve sizleri yürekten tebrik ediyoruz” dedi. Rektör Yardımcısı Eren: “Yarışmalarda öğrencilerin başarısını ve ürünleriyle kaliteyi her geçen gün arttığını görüyoruz” Katılımcılara teşekkür ederek konuşmasına başlayan OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, “Öğrencilerin sunumlarındaki profesyonellik ve heyecan gerçekten beni etkiledi. Ben de her yıl bu yarışmalarda jüri üyesi ve danışman olarak bulunuyorum. Yarışmalarda öğrencilerin başarısını ve ürünleriyle kaliteyi her geçen gün arttığını görmenin mutluluğunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Öğrencilerimizi özveriyle yetiştiren velilerimiz de büyük bir teşekkürü hak ediyor. Öğretmen arkadaşlarımız da bu işin içerisinde olmazsa hayata yeni başlayan gençlerin yol yürümede sendeleyeceklerin farkındayız. Bu bağlamda proje kültürünü geliştiren öğretmen arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Son teşekkürü ise öğrencileri heveslendirme ve cesaretlendirdikleri için Milli Eğitim Müdürlüğü idarecilerine; yol göstericiliği ve teşvikiyle de TÜBİTAK’a yapmamız gerekiyor” diye konuştu. “Yarışmaya katılan öğrencilerin ilerleyen zamanlarda OMÜ olarak talibiyiz” Yarışmaya katılan öğrencilerin ilerleyen zamanlarda OMÜ olarak talibi olduklarını söyleyen Rektör Yardımcısı Eren, “Bu başarılı öğrencilerin bir kısmını üniversitede farklı bölümlerimizde görmek isteriz. Üniversitemiz yaklaşık yarım asırlık bir üniversite hem bilimsel araştırmalar noktasında hem eğitim ve sağlık alanında bölgenin tek Türkiye’nin ise sayılı üniversiteleri arasında. Bu toplantıyı ilgilendiren kısım araştırma geliştirme ve projeler noktasında önde gelen üniversiteler arasındayız. 53 bin 600 öğrencimiz ve 2 bin 318 akademisyenimizle biz büyük bir aileyiz. Ülkenin ve bölgenin gelişmesine katkı sunmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen etkinliğe ayrıca Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar, Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır, Samsun İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kenan Arslan, Kastamonu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yaşar Dolapçı, ilçe milli eğitim müdürleri, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı. Program ödül törenin ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.
Eskişehir Üniversiteli gençlerden farkındalık eğitimi Tepebaşı Belediyesi tarafından verilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Eğitimi’ni tamamlayan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencileri, Eko-Okullar Projesi’ni uygulayan okullardaki öğrencilere verdiği eğitim tamamlandı. Tepebaşı Belediyesi, kentteki çocuklar ve gençler için sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğine karşı farkındalık oluşturacak etkinlikler gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Tepebaşı Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Semineri’ne katılan Osmangazi Üniversitesi Atık Yönetimi Kulübü öğrencileri, Eko-Okullar Projesi’ni uygulayan okullardan olan Şehir Koleji ve Özel Çağdaş Okulları’ndaki öğrencilere de eğitim vererek konuyla ilgili farkındalık çalışması yaptı. Tepebaşı Belediyesi, Osmangazi Üniversitesi ve Eko-Okul programı iş birliğinde gerçekleştirilen eğitim, 15 okulda bin 650 öğrenciye verildi. Eğitim veren öğrencilere ise önümüzdeki günlerde sertifika töreni düzenlenecek. Sürdürülebilir kalkınma konusunda farkındalık oluşturmayı ve toplulukları harekete geçirmeyi hedefleyen eğitim, sürdürülebilir kalkınma amaçlarını öğrenme ve uygulama konusunda öğrencilere güçlü bir temel oluşturuyor. Pratik çalışmalarla birlikte öğrencilerin somut çözüm üretme potansiyellerini ortaya çıkarmayı amaçlayan faaliyetler, küresel amaçların temel prensiplerinin ve hedeflerinin anlaşılması ile etkili bir şekilde başkalarına aktarılması konusunda güçlü bir alt yapı sunuyor. Konuyla ilgili destekleyici görsellerin kullanıldığı eğitimde, katılımcı öğrencilerin soruları da yanıtlandı.