GENEL - 07 Kasım 2018 Çarşamba 16:12

Başkan Vergili: "Hollanda’da seçimler değil, yerel yönetimlerin düzelmesi gerekir”

A
A
A
Başkan Vergili: "Hollanda’da seçimler değil, yerel yönetimlerin düzelmesi gerekir”

Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi 2014-2018 dönemi Türkiye Milli Heyeti Asıl Üyesi olarak kongrenin 35.

Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi 2014-2018 dönemi Türkiye Milli Heyeti Asıl Üyesi olarak kongrenin 35. oturumunda konuşan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Hollanda’da seçimlerin değil yerel yönetimlerin düzelmesi gerektiğini söyledi.


Belediye Başkanı Rafet Vergili, Fransa’nın Strasbourg şehrinde, 6-8 Kasım tarihleri arasında düzenlenen kongrede Avrupa’daki yerel yönetim sistemine değinerek, “Belediye Başkanı, Belediye Meclisinde görüşü alındıktan sonra il valisinin teklifiyle kraliyet kararnamesiyle atanır ve en önemli organ il meclisleri yani vilayet yönetimlerin birincisi meclise kraliçenin konseyi vali başkanlık eder, ikincisi ilin yürüttüğü kurul kraliçenin konseyinin başkanlığında il nüfusuna göre 3/9 üyeden oluşur. Vali ataması birkaç meclis üyesinin görüşü alınarak İçişleri Bakanı teklifi üzerine kraliyet kararnamesi ile atanır. Kraliyet komiseri ilin bütün faaliyetlerini yürütmekte ve kurallar koymaya yetkilidir. Valinin görevi Belediye Meclisinin Yürütme Kurulunca verilen kararların uygulayıcısıdır ve bütün davalarda temsil eder. Seçim yapılıyor, gerçek görevliler atanıyor. Hollanda’da yerel yönetimleri Avrupa Yerel Yönetimlerinde, Yerel Yönetimler Yasasına uygun diyebilir misiniz? Gerçek şu ki buradaki temsilciler ve atanmış kişiler komisyonlarda görev alıyor, başkan oluyor, raporlar düzenliyor, takdir sizlerindir” dedi.



“Hollanda’da seçimler değil, yerel yönetimlerin düzelmesi gerekir”


Hollanda’daki yerel yönetimlerinin düzelmesi gerektiğini belirten Vergili, “Hollanda’da seçimler değil, yerel yönetimlerin düzelmesi gerekir ki şu anda Türkiye’de atanan Valilerden daha tehlikeli boyutta Hollanda’da yerel yönetimlerin idaresi mevcuttur. Bugün Hollanda’da her şey iyi olabilir. Yarın belirsiz hukuki düzenlemeler gerekir. Hollanda’nın Avrupa Birliği Yerel Yönetimine uygun kanunlar düzenlemesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.